KO JE OVO OČEKIVAO? Kakav meč je odigrala Srbija protiv moćne Rumunije na Svetskom prvenstvu za rukometašice...

Novosti online

03. 12. 2023. u 19:23 >> 19:25

Ženska rukometna reprezentacija Srbije izgubila je od Rumunije u 2. kolu Svetskog prvenstva, a konačan rezultat 28:37 samo delimično otkriva koliko je naša nacionalna selekcija bila u podređenom položaju.

КО ЈЕ ОВО ОЧЕКИВАО? Какав меч је одиграла Србија против моћне Румуније на Светском првенству за рукометашице...

Screenshot: RTS

Posle bravura mlade ekipe koju predvodi selektor Uroš Bregar protiv domaćina šampionata, a Danska je kao favorit za zlato tek u poslednjih pet i po minuta slomila otpor Srpkinja, mnogi su se ponadali da bi moglo da se desi veliko iznenađenje protiv iskusnih Rumunki.


Ali, čudo je imalo neka druga posla ove nedeljne večeri, mada je "provirilo" u dansku halu početkom drugog poluvremena...


I pored toga što je Rumunija nastupila bez nedovoljno oporavljene dvostruke dobitnice priznanja za najbolju rukometašicu sveta, Kristine Neagu, iskustvo, odabrana taktika i njeno sprovođenje u delo sjajnim trudom - doneli su joj pravu rapsodiju u prvih 20-ak minuta.


Već u 13. selekcija naših komšija dala je Srbiji više golova (11) nego što je to Danska uradila za celo poluvreme (10), a kako je vreme odmicalo, bravure Bukešijeve sa mesta srednjeg beka, krila Serafikeanu u bezbrojnim kontrama, te korpuletnog pivota Pintee (koja je uspevala, iako najkrupnija na terenu, da u tranziciji bude brža od naših rukometašica) samo su se umnožavale.


Bregar je izmenama tražio način da se zaustavi mašinerija koja je mlela nadanja Srbije da može do senzacije, time i dva boda u drugoj fazi, ali...


Na kraju, iako su početkom drugog poluvremena naše rukometašice podigle nivo igre, prišle na -3 pa zbog dva istovremena isključenja primile tri gola i time prokockale šansu da se potpuno "vrate u život" - Srbija još ne zna da li će uopšte igrati u toj drugoj fazi.


O tome će odlučivati meč sa Čileom, u utorak od 18 časova. Pobede li naše rukometašice, u narednu rundu Svetskog prvenstva neće poneti nijedan bod, jer se tamo prenose samo oni koji su osvojeni protiv timova koji su prošli dalje.

Svetsko prvenstvo za rukometašice 2023, 2. kolo - statistika


Rumunija - Srbija 37:28 (19:13)
Rumunija: Badea, Baziliu 1, Bukeši 8, Bukur 1, Dindiligan 2, Dumanska, Hosu, Laslo 4, Ostase 2, Paskan, Pintea 4, Popa 2, Serafikeanu 7, Dinka 4, Gogirla 2, Ćuka

Srbija: Bojičić 2, Janjušević 4, Jovović 5, Kubina, Laništanin 5, Lazić 1, Lovrić 1, Majkić, Milojević 2, Nuković, Radević 2, Radosavljević 3, Stamenić 3, Veličković, Vukajlović, Čolić

KRAJ! Srbija - Rumunija 27:36

58' - Privodi se polako ovaj meč završetku, veliko slavlje rumunskih navijača. Laništaninova daje četvrti gol (treći iz igre, nakon pet golova Danskoj iz sedmeraca). Rezultat je 27:35

57' - Nova, ko zna koja po redu kontra Rumunije, 26:35. Uveo je "drugu postavu" Bregar, koja praktično prvi put igra zajedno na jednom takmičarskom meču

55' - Devet je razlike za moćnu Rumuniju (tačnije, osam, Laništenin je dala gol posle prodora), pa kao da je u davnoj prošlosti bio onaj sjajan nalet Srbije kada se prednost rivala istopila na samo +3. A to se desilo pre svega 15-20 minuta.

53' - Raspucale su se sada i rumunske rezerve, Dindiligan daje gol, pa posle druge uzastopne greške Srbije, i Popa je strelac. Bregar traži tajmaut, osam razlike gube naše - 24:32.

51' - Na samom kraju brojčane prednosti za Srbiju, Jovovićeva daje gol za 24:30.

51' - Ne ide, pa ne ide. Dva napada naša reprezentacija ne koristi sa igračicom više... Prvo tehnička greška, potom Vukajlovićeva ne koristi zicer. Rumunke su, prosto, danas na višem nivou. A nije da Srbija nije imala šansu...

49' - Stamenićeva daje gol za 23:30, a pritom je "izmamila" isključenje Serafikeanu. Rumunija u napad kreće bez golmana, kako bi imala šest igračica za ofanzivnu akciju.

49' - Neodlučnost Srpkinja iznedrila je novu kontru Rumunije - asistencija golmana, Badea  daje prvi gol na ovom meču - 22:30.

47' - Četvrti sedmerac na meču za Rumuniju, četvrti gol. Ovoga puta Bukeši, sa 21:28. Kakva šteta, kada se samo prisetimo onog sjajnog "otvaranja" drugog poluvremena od strane naših rukometašica, koje su sa -7 prišle na tri gola zaostatka, a onda ostale istovremeno bez dve igračice i... primile tri gola za ta dva minuta.

45' - Kakav su tandem pivot Pintea - srednji bek Bukeši... Gorostas na "crti", 192 cm visoka Pintea, zagradila je dve naše igračice, omogućivši tako saigračici da neometano šutne s distance i postigne gol za 21:27. Nema šta, rukometni majstori igraju sa Srbijom danas. Znalo se to, ali... verovalo se u čudo posle onih bravura u prvom kolu protiv Danske.

43' - Dobra reakcija Srpkinja posle minuta predaha. Jovana Jovović trećim svojim golom primiče našu reprezentaciju na 21:26, nedugo nakon što je Bojičićeva takođe zatresla mrežu Rumunki.

41' - Nova loša stvar. Taman su se vratile isključene igračice, a Srbija pravi grešku u koracima, lopta za Rumuniju - koja je za tili čas iznudila sedmerac. A to je Kristina Laslo iskoristila da četvrtim golom donese 19:26. Selektor Srbije Uroš Bregar traži tajmaut.

Selektor rukometašica Srbije Uroš Bregar tokom meča sa Rumunijom na Svetskom prvenstvu 2023. u Danskoj / Screenshot: RTS

40' - Au, kakva šteta! Veliki nalet Srbije preseklo je iskuljčenje Stamenićeve, a onda Rumunija koristi još jedno isključenje suparnica (Bojičićeve) da ode na +6 sa tri ekspresno postignuta gola... Kakva šteta... I kakva igra naših komšinica: brza, efikasna, sa kažnjavanjem svakog, pa i najmanjeg propusta.

38' - Stamenićeva primiče Srbiju na 18:21 nakon odlične odbrane mlade Moli Kubine, srpsko-mađarske igračice koja je bila oduševljena pozivom u naš nacionalni tim.

36' - Sedmerac su iskoristile i Rumunke, da bi naredna akcija Srbije bila završena sjajnimk pogotkoom Janjuševićeve sa distance (4/4 ima). Prelep pogodak kada je pretilo dosuđivanje neaktivnog napada.

33' - Prestup pravi najsnažnija igračica na meču, Pintea, a na drugoj strani terena Milojevićeva je oborena iz zone od šest metara. Sedmerac za Srbiju... Laništanin precizna, drugi njen gol, 16:20. Topi se prednost favorita.

32' - Pomalo čudan kriterijum suđenja u ovim momentima. Ne svira se probijanje Rumunki koje daju gol, onda se samo deveterac dosuđuje Srbiji, iako je trebalo da bude sedmerac. Buni se selektor naše zemlje, a onda Milojevićeva daje gol za 15:20. Podsetimo, Rumunija je vodila i sa sedam razlike.

31' - U akciji sa dva pivota, Jovana Jovović pronalazi put kroz brojčano slabiju odbranu rivala i daje gol za 14:19.

18.48 - Počeo je drugi deo meča, Srbija je krenula sa centra (i ima oko minut igračicu više)

Kraj poluvremena. Daleko, daleko bolja igra Rumunije, naročito u "tranziciji", pa 19:13 još i ne deluju tako loše iz srpske perspektive kada se uzme u obzir koliko je rival bio dominantniji. A pritom Rumunke igraju bez dvostruke dobitnice titule za najbolju rukometašicu sveta, Kristine Neagu, koja se oporavlja od povrede i, iz predostrožnosti, propušta ovaj meč.

30' - Igračicu više ima Srbija u završnci prvog poluvremena... ali, ne koristi to - Radosavljevićeva posle tri pogotka - pogađa prečku.

29' - Konačno Srbija daje gol sa bekovske pozicije. Marija Laništanin je to učinila i smanjila zaostatak na šest razlike, 13:19.

27' - Nešto mirniji period meča, završnica prvog poluvremena u kome je totalno dominirala Rumunija. Jeste bila favorit, ali ko je očekivao da će baš ovoliko da se poigrava sa Srbijom koja je 54 minuta mučila kandidata za zlato, Dansku, usred Danske?

24' - Posle 19. primljenog gola, Srpkinje su čak 8. put izgubila loptu. Četiri puta više od suparnica...

23' - Osamnaesti gol Rumunije najbolje svedoči o dominaciji: najkrupinija igračica na terenu, pivot Pintea, bila je brža od svih naših rukometašica u kontri i donela ogromnih 11:18 svojoj ekipi (posle čega je Jovovićeva pogodila stativu, nažalost)

21' - Lepa saradnja dve Jovane, Jovović i (strelca) Milojevivić, ali odmah Rumunija daje novi gol, da bi potom Dunja Radević (2005. godiše) primiče Srbiju na 11:17

18' - Promenio je maltene kompletnu postavu selektor Srbije Uroš Bregar. Ali, peti gol Serafikeanu, pa drugi Kristine Laslo, i to iznova iz kontranapda, donose Rumuniji 16:9.

17' - Neverovatna je efikasnost naših komšinica - svaka akcija u poslednjih pet minuta je realizovana, iskusna Elena Dinka donosi iz kontre velikih, dosad najvećih 7:14.

15' - Raspucale su se sada obe ekipe. Radosavljević pogađa za Srbiju, Sarafikeanu za Rumuniju...  Privremeni prilazak Srbije na 10:7 je bio, zaista, privremen - 7:13 je sada za Rumunke posle dve nove kontre.

13'- Nataša Lovrić, posle asistencije Majkićeve koja je odmenila na bekovskoj poziciji umesto Lazićeve, postiže gol sa desnog krila - 6:10.

12' - Posle greške suparnica, Janjuševićeva smanjuje na 9:5, ali Kristina Laslo se probija kroz odbranu Srbije i solo-potezom donosi 10:5

10' - Ne pomaže ni tajmaut. Nova greška u dodavanju naših igračica, a onda treći put u kontri Serafikeanu postiže gol - 3:8. (Anđela Janjušević uzvraća u brzoj akciji, smanjuje na četiri razlike)

8' - Na 7:25 od početka meča, Uroš Bregar traži tajmaut jer Srbija gubi sa 3:7 posle nove brze akcije Rumunki i njihovog gola sa krila. Za 30 minuta igre protiv Danske primljeno je samo deset golova, a sada već sedam, za nepunih osam minuta...

7' - Taman naše dođu do pogotka (Janušević), a Rumunke izvedu brzu akciju sa centra i dođu do gola... 3:6.

6' - Novi, 185. gol korpulentne Pintee, koja razgrće našu odbranu na šest metara - 2:5. 

5' - Posle trećeg lošeg dodavanja Srpkinja u ranoj fazi meča, Rumunija stiže do +3 golom s desnog krila, a na 2:4 smanjuje Lazićeva, na asistenciju Bojčićeve.

4' - Jovovićeva uzvraća prvim svojim pogotkom na meču, no "brzi centar" Rumunki donosi im iznova +2 usled gola pivota Pintee.

3' - Posle prve odbrane golmana rumunske ekipe, desio se i drugi gol Bukešijeve - 0:2, posle novog dobrog šuta sa sedam, osam metara.

1' - Bukeši daje gol sa distance u prvom napadu Rumunije. Ona je najefikasnija igračica naših komšnicina, ovo joj je bio 245. gol u reprezentaciji.

Počelo je! Rumunke su krenule u prvi napad. Igraju u plavoj opremi, a naše u crvenoj.

17.56 - Intoniraju se himne. Još malo - i počinje meč!

17.51 - Ekipe izlaze na teren. Najpre predstavljanje reprezentacija Rumunije...

Podsetimo, raspored utakmica na prvenstvu sveta je bio takav da su izabranice selektora Uroša Bregara imale "vatreno krštenje" - usred Danske igrale su u 1. kolu pred 13.000 gledalaca protiv domaćina, jednog od glavnih kandidata za zlato. I - Srpkinje su oduševile, do same završnice.

Na kraju je daleko iskusnija ekipa pobedila sa 25:21, a na red je sada došao i megdan sa komšinicama.

Rumunke, prema rečima stratega srpske selekcije, spadaju takođe u favorite u meču sa našim državnim timom (koji je prekjuče imao devet debitantkinja na šampionatu planete), a da stvari nisu nimalo naivne svedoči i rezultat: Rumunija je u prvom kolu deklasirala Čile sa 44:19.

Selektor rukometašica Srbije, Uroš Bregar, tokom utakmice sa Danskom na Svetskom prvenstvu / Screenshot: RTS

Eventualna iznenađujuća pobeda Srbije značila bi i prenošenje dva važna boda u drugu fazu, a u suprotnom, meč sa Čileom u trećoj rundi služiće isključivo za odgovor na pitanje - ide li naša reprezentacija dalje, ili kući.

Bonus video: Gost "Novosti" - Andrea Lekić, naša proslavljena rukometašica

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)