STECIŠTE ŠAMPIONA: "Novosti" u poseti "Samuraju", jednom od najuspešnijih karate klubova u Srbiji

G. KELIĆ

29. 09. 2023. u 14:48

VEĆ četvrt veka se u Karate klubu Samuraj kuju borci šampionskog materijala. Svi oni oblikovani su od ruku Branka Vučkovića, tvorca jednog od najboljih borilačkih škola u Srbiji, koja je za 25 godina iznedrila nekoliko stotina vrhunskih karate majstora. U proces stvaranja novih asova imali su prilike da zavire i "Novosti", posetivši trening u Osnovnoj školi "14. oktobar" na Labudovom brdu, samo jednoj od mnogih lokacija na kojoj živi i radi beogradski klub.

СТЕЦИШТЕ ШАМПИОНА: Новости у посети Самурају, једном од најуспешнијих карате клубова у Србији

FOTO: M. Vukadinović

Devojčice i dečaci, od mlađih razreda osnovne škole sve do fakultetskog uzrasta, predano i puni elana treniraju u porodičnoj atmosferi, uz koju na kraju svakog dana iz sale izađu kao bolji karatisti i bolji ljudi. Da je upravo to misija kojoj je podredio svoj život po završetku bogate karijere, u razgovoru za naš list ističe lično trener Branko, otkrivši nam kako je sve počelo, kako trenutno ide i šta budućnost donosi.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

- Klub je nastao 1998. dok sam još bio aktivan takmičar. Prvu sekciju sam otvorio u Osnovnoj školi "Veljko Dugošević" na Zvezdari, koja je brojala 37 dece. Kako je interesovanje počelo da raste tako smo otvarali sekcije i u drugim beogradskim naseljima, poput Labudovog brda, Kneževca, Miljakovca, Starog grada, Novog Beograda, Karaburme, Železnika. Bilo nas je, praktično, po svim opštinima, ali smo vremenom iz raznih razloga neke od njih ugasili - započinje priču sensej Vučković.

LETAK I INTERNET

PRIVLAČENjE novih članova vrši se na više načina, ali najviše po principu "dobar glas daleko se čuje".

- Nekada smo vršili selekciju po vrtićima, sada preko letaka i interneta. Veoma smo ograničeni što se tiče izdvajanja novčanih sredstava za marketing, ali ima dece i uvek će biti. Ne mogu da se žalim, pogotovo zato što je period u koroni bio veoma izazovan, a uspeli smo da stanemo na noge. Imamo i rekreativne grupe tako da ne vršimo presing na decu da nešto moraju, iako sam strašno ambiciozan i volim da moji takmičari osvajaju medalje na najvećim turnirima.

Nije mnogo trebalo da bi se ona razvila, a prvi rezultati pojavili. Kako je vreme prolazilo tako je klub rastao i do danas postao jedan od najboljih u državi.

- Dve godine po osnivanju već smo počeli da se takmičimo, a 2002. smo postali najuspešniji klub u DžKF Savezu, što mi je bio signal da pređemo u Karate federaciju Srbije, koji je od Olimpijskog komiteta bio proglašen za zvanični. Tamo smo za tri godine postali vodeći karate kolektiv u državi, gde smo u jednom trenutku imali 18 reprezentativaca na Balkanskom šampionatu, što do danas niko nije dostigao. Od njih 18, čak 13 su bili državni šampioni u uzrastima od pionira do mlađih seniora.

Predan i pošten rad je morao biti nagrađen. Uspesi su se kontinuirano nastavili, a više puta su osvajani neki od najvećih turnira u zemlji, poput "Zlatnog pojasa" Čačka (četiri puta), Trofeja Beograda (pet puta) i Dunav Kupa u Novom Sadu (četiri puta). Najveći seniorski uspeh je zlato u borbama ekipno na Kupu Srbije u Novom Sadu 2014. u izuzetno jakoj konkurenciji 12 najboljih srpskih klubova.

- Od 2006. do 2016. smo osvojili 40 "vezanih" kupova i prvenstava Beograda. Punih deset godina smo dominirali, međutim s obzirom na to da sponzora nismo našli, a kako se i u karateu, kao i u drugim sportovima, dosta toga vrti oko novca, nismo bili u prilici da neke od naših najboljih takmičara ispratimo na Svetska prvenstva u Rio de Žaneiru, Tokiju ili Buenos Ajresu i zato su mnogi od njih, pri ulasku u seniorske vode, napuštali klub - gorku istinu otkriva Branko.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

Mada, i pored toga, Samuraj ne prestaje da stvara šampione. I ono još bitnije, ispravne i poštene ljude. A to nema cenu.

- Ove sezone imamo 30 registrovanih takmičara u svim uzrasnim kategorijama, što je vrlo teško da se postigne. To nas izdvaja od klubova koji se vode kao dečji. Jedan smo od tri beogradska kluba koji ima seniorsku ekipu. Međutim, od svega toga mi je najmilije to što vidim da se deca kao grupa odlično slažu i da su se u potpunosti skapirala. Toliko da posle svakog treninga ostaju do ponoći u zajedničkom druženju, a da pritom svi dolaze iz različitih krajeva. Isto tako, gotovo kao po pravilu, posle svakog treninga svi do jednog ostaju da rade dodatno. Njihove radne navike su fenomenalne i to me najviše raduje - naglašava Branko.

SENIORI KAO "ALBINO TIGROVI"

OPŠTA klima u srpskom karateu nije ohrabrujuća, a skorašnji uspeh Jovane Preković na OI u Tokiju nije rezultat sistemskog rada, već entuzijazma pojedinaca. Kako to ne bi bio i ostao tek jedan treptaj pozitive, potrebno je načiniti radikalne promene.

- Mislim da treba da se oživi seniorski karate u Srbiji, a jedan od načina za to jeste da se seniori oslobode plaćanja kotizacija za učešće na Prvenstvu i Kupu Srbije. Samo tako možemo da ih zadržimo u sali, jer ako imaju isti tretman kao dečaci i devojčice od deset godina masovno će odlaziti iz našeg sporta, što se između ostalog trenutno i dešava. Od 60 beogradskih klubova, samo tri, zaključno sa našim, imaju seniorsku ekipu. Seniorski takmičari su nam kao albino tigrovi, ugrožena vrsta. Kod mene u klubu oni ne plaćaju članarinu, zato što mi imponuje da ih imam i treniram - pogađa u centar Vučković.

Iz trenutnog korpusa, izdvajaju se nekoliko imena koja bi u skorijoj budućnosti mogla da predstavljaju uzdanice nacionalnog tima.

- Srebrnu medalju na Balkanskom šampionatu je ove godine osvojila Natalija Devetaković (2012. godište), dok pride imamo i četvoro najboljih u državi. Kod muškaraca su to Uroš Radović (2010) i Mihajlo Jelovac (2005). Kod dama Milica Krstić (2013) i Marija Vulović (2009). Na sve njih se najozbiljnije računa i vidi se tendencija da budu veoma dobri seniorski takmičari. Takođe, trebalo bi pomenuti i Teodoru Vulović i Vanju Milosavljević, koji su se već nekoliko puta okitili najsjajnijim odličjima na domaćim prvenstvima.

Sa tom praksom, ciljevima i modelom rada neće Branko prestati sve dok ga "noge nose". To je ono što jeste i ono bez čega ne može. Kao i ono što ga je pre dve i po decenije nateralo da započne ovu misiju.

- Energiju imam napretek, samo neka ozbiljnija povreda može da me odvoji od karatea. Samuraj je izrastao u ozbiljan brend koji stvara šampione i reprezentativce. Godinama smo u top tri kluba u državi u borbama. Tako će biti i u budućnosti, pa čak i ako šampione budemo pravili za neke druge klubove - uz osmeh završava Vučković.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024