KARIJERA BITNIJA OD NOVCA: Odbojkašu Aleksandaru Nedeljkoviću bira klub u kojem može da napreduje

S. Krstović

30. 07. 2023. u 08:58

ALEKSANDARNedeljković polako, iz senke, sve više skreće pažnju na sebe. Bloker Fridrishavena strpljivo gradi svoju karijeru, ne trči za novcem, već za znanjem i polako se nameće i selektoru odbojkaške reprezentacije Srbije Igoru Kolakoviću. Prošle godine je debtovao u Ligi nacija, ove je odigrao sve utakmice u atraktivnom takmičenju i pokazao kormilaru "orlova" da ozbiljno može da računa na njega.

КАРИЈЕРА БИТНИЈА ОД НОВЦА: Одбојкашу Александару Недељковићу бира клуб у којем може да напредује

foto volleyballworld.com

Počeo je u rodnom Vranju, zahvaljujući profesoru fizičkog Slađanu Radenkoviću zavoleo je igru na mreži, ali kako u gradu rukometa odbojka nema svoje mesto, put ga je odveo u Kosovsku Mitrovicu, gde je imao sreću da radi sa trenerom Markom Nikolićem, koji sada vodi žensku ekipu Banovaca.

- Najviše sam napredovao u Kosovskoj Mitrovici kod Marka Nikolića, sa kojim radimo jako puno individualno kako bih ispravio sve nedostatke. Mitrovica je tih godina bila hit u Kupu Srbije, prvi put je stigla do četvrtfinala, drugi put na F4 u Novom Pazaru, gde smo u polufinalu izgubili od Vojvodine. Tada sam skrenuo pažnju na sebe, zvali su me naši superligaši, ali sam se odlučio za poljskih Belhatov, jer kao klinac takvu ponudu nisam mogao da odbijem. Nije bila finansijski jaka, ali mi je značilo da ostvarim klinački san i budem deo jednog od boljih evropskih klubova. Tamo sam radio, radio i još više unapredio sebe. Nisam igrao, godina mi je prošla u treninzima, ali mi je jako puno značila, jer sam preskočio nekoliko stepenika - priča za "Novosti" Nedeljković.

Posle dve godine u Belhatovu počeo je da menja klubove, jednu sezonu proveo je u subotičkom Spartaku, potom dve u Pragu, a od prošle sezone je u nemačkom Fridrishavenu.

- U Fridrishaven sam došao zbog Lige šampiona. Želeo sam da nadmećem sa vrhunskim igračima, da vidim gde sam u odnosu na njih. To mi je omogućilo da postanem sigurniji u sebe, znam šta me očekuje, sada imam i više vere u sebe. Uostalom, igranje u Ligi šampiona mi je pomoglo da ove godine pokažem dobre partiju i u dresu reprezentacije - ističe Nedeljković.

U reprezentaciju ga je prvi put pozvao Nikola Grbić 2017. Bio je i na pripremama kod Slobodana Kovača. Ipak, pravu šansu dobio je kod Igora Kolakovića...

- Karijeru gradim tako što biram klub u kojem ću najviše da napredujem, finansije mi nikad nisu u prvom planu. Iako imam 25 godina smatra da još mogu da napredujem u nekim elementima i da budem još bolji. Nadam se da ću posle Fridrishavena da zaigram u još jačem klubu kako bih sebi podigao lestvicu više - podvlači Nedeljković.

Aleksandar je jedan od retkih igrača koji ne trči za novcem...

- Mlad sam otišao u inostranstvo, video sam koliko je zapravio teško biti stranac i šta je sve potrebno da bi se uspelo. Uvek sam želeo da igram kvalitetno, da opravdam svoje ugovore. Nikako nisam želeo da budem igrač koji iz godine u godinu menja sredinu kako bi uzeo štvo više novca. Ja sebe želim da ispunim u igračkom smislu - naglašava Nedeljković.

Konkurencija na bloku u našoj reprezentaciji je veoma jaka...

- Možda je to razlog što nisam uspeo ranije da se iskažem. Stvarno moraš da dokažeš da bi dobio priliku da igraš. Na tome sam jako zahvalan selektoru Kolakoviću, jer je on prepoznao moj kvalitet i pružio mi priliku da igram. Konkurencija je takva da bukvalno moraš na svakom treningu da daš svoj maksimum da bi imao čemu da se nadaš - priznaje Nedeljković.

Ove godine u Ligi nacija Aleksandar je sa Petrom Krsmanovićem poneo veliki teret.

- Kada sam video da imam priliku da odigram celu Ligu nacija bio sam oduševljen, nijednog trenutka to nije predstavljalo nikakav problem za mene. Čast je igrati za reprezentaciju i ne postoje nikakvi izgovori po pitanju umora i sličnog - kaže Nedeljković.

Od plasmana na završni turnir u Gdanjsku, "orlove" su delila dva seta protiv Francuske (1:3). Ipak, dobili su više vremena za pripreme.

- U svakom slučaju dobili smo nešto pozitivno. Bio bi veliki da uspeh da smo otišli na F8, ali sada imamo priliku da se pripremimo kako treba za EP, koje je važnije od Lige nacija - ističe Nedeljković.

"Orlove" od 28. avgusta do 16. septembra očekuje EP, a potom početkom oktobra i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.

- U današnje vreme je besmisleno pričati o tome šta se očekuje na šampionatu Starog kontinentu, jer sve selekcije igraju kvalitetno i uvek neko iznenadi. Ne bih da pričam unapred puno, a od moje ekipe očekujem da se bori do kraja, da nema predaje, odustajanja, pa ćemo videti zašta će to biti dovoljno. Mislim da imamo kvalitet i uz dobru atmosferu, energiju, borbu na terenu možemo da uradimo dosta. Na kraju ćemo videti zašta će to biti dovoljno. Tačno je da je naš primarni cilj plasman na Igre u Parizu, ali nikako ne smemo da isključimo EP - primećuje Nedeljković.

Zavoleo odbojku zbog Miljkovića

- U OSNOVNOJškoli pokušavali su da me prebace u košarkašku sekciju, ali mene igra pet na pet nije privlačila. Ni sam ne znam iz kog razloga sam se zaljubio u odbojku. U to vreme, reprezentacija je postala prvak Evrope 2011. na šampionatu u Beču. Gledajući Ivana Miljkovića znao sam da želim da budem odbojkaš - kaže Nedeljković.

Sanjao da budem kao Podraščanin

- KADA sam počinjao gledao sam Marka Podraščanina i sanjao da jednog dana budem kao on. Sada me je život naveo da budem pored njega i stvarno sam zahvalan na tome. I od prvog dana kada sam ga upoznao trudim da učim dosta iz njegove karijere, da pokupim dosta stvari od njega - ističe Aleksandar.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?