SA ŠPANCIMA ZA BRONZU: Vaterpolisti se posle poraza od Grčke u subotu bore za medalju

S. K.

27. 07. 2023. u 22:28

GRCI su raspršili srpski san o finalu, ali ne i o medalji na 20. SP u Fukuoki. Vaterpolisti nažalost nisu uspeli da naprave još jedan podvig, jer su ih u polufinalu nadigrali nadahnuti Grci - 7:13 (2:3, 0:3, 3:3, 2:4). "Delfini" će se u subotu (6.00) za bronzu boriti sa Španijom, koja je u poslednjoj sekundi izgubila od Mađarske sa 12:11. Biće to prilika da se "crvenoj furiji" revanširaju za poraz na startu šampionata.

СА ШПАНЦИМА ЗА БРОНЗУ: Ватерполисти се после пораза од Грчке у суботу боре за медаљу

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Grci i Mađari su ulaskom u finale obezbedili i plasman na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Naši imaju još dve šanse. Prva je u januru iduće godine na EP u Netanji, gde jedna selekcija, ako nije Grčka ili Mađarska, vadi kartu za Pariz. Na SP u Dohi još četiri selekcije će overiti francusku vizu.

Nikola Jakšić i drugovi nikako ne smeju da klonu duhom, niti da budu veoma razočarani što nisu uspeli da osiguraju medalju i izbore Igre na kojima brane zlato. Moraju da pronađu dodatnu snagu i pokušaju da se izdignu i domognu pobedničkog postolja.

Moramo i da priznamo da je presudio kvalitet i iskustvo Helena, kao i da su se "delfini" mučili sa pozicionom igrom, igračem više i naročito igračem manje. Grci su postizali golove na vreme, nisu posustajali ni kada su imali 7:2, 12:5. A za njih je ovo i istorijska pobede, jer su prvi put ušli u finale svetskih prvenstava.

- Očigledno je da smo otvorili loše utakmicu. Nekako nam je falila ta energija koji smo dosada imali. Danas je to falilo i to je previše za jedno polufinale. Dali smo i malo golova, tako da smo i u tom segmentu zatajili. Još ne znam razloge zašto, sigurno je i neiskustvo došlo do izražaja - ističe u razgovoru za "Novosti" pomoćnik Uroša Stevanovića Stefan Ćirić.

Izabranici Uroša Stevanovića dobro su počeli, poveli su golom Jakšića, potom je Rašović iz peterca izjednačio na 2:2 i onda je usledio potop. Dok su naši pogađali okvir gola, bili brzopleti u napadu ili nemoćni pred Zerdevasom, Grci su bili sigurniji, ubojitiji u napadu, naročito Kakaris, Papanastasiju i Argiropulos i odlepili su se na 7:2. Lazić je posle 12 minuta prekinuo post u napada (3:7), ali to nije bio znak da naši preuzimaju inicijativu. Grci su čuvali prednost, čak su je i uvećali tako da je Srbima ostalo samo da im požele sreću u finalu. Nekako je jučerašnje polufinale podsetilo i na okršaj dve selekcije u Podgorici na kvalifikacionom turniru za f8 Svetskog kupa, kada su Grci posle 2:2 napravili ser

"Delfine" prekosutra očekuje nov okršaj sa Špancima. Biće to i drugi duel dve selekcija za bronzanu medalju. Na SP u Melburnu 2007. sada već bivši prvaci bili su uspešniji posle peteraca. Nadamo se da će ovog puta da se raduju "delfini".

- Okrećemo se Španiji, koja je sigurno u većem šoku nego mi. Sa njima smo otvorili šampionat, sa njima ćemo i završiti. Stvarno smo na korak do medalje. Verujem da će loša utakmica protiv Grčke da nas probudi da damo maksimum i osvojimo medalju. Bio bi to veliki uspeh za ovu ekipu sa ovolikim brojem debitanata. Samo moramo nas da gledamo, da ne ponavaljamo greške kao protiv Grčke. Imamo šansu, protiv Crne Gore i Italije da imamo i kvalitet. Moramo da odreagujemo na pravi način - naglašava Đirić.

GRČKA - SRBIJA 13:7

BAZEN: "Marina Mese" u Fukuoki. Sudije: Periš (Hrvatska) i Kolombo (Italija). Igrač više: Grčka 7 (6), Srbija 8 (3). Peterci Srbija 1 (1)

GRČKA: Zerdevas (12 odbrana), Genidudas 2, Skumpakis 1 ,Gijuvetis, Funtulis 1, Dervišis, Papanastasiju 2, Argiropulos 3, Kakaris 3, Nikolaidis, Kilas 1, Zorzatos.

SRBIJA: Mišović (1 odbrana), Radulović, Rašović 2 (1), Ranđelović, Lazić 1, Milojević 1, Drašović, Jakšić 2, Janković, Ubović 1, Vučinić, Martinović, Mitrović (odbrane).

Četvertine: 3:2, 3:0, 3:3,4:2

Manherc brži od sirene

KRISTIJAN Manherc je u poslednjoj sekundi šokirao Špance i doneo veliku radost Mađarima - 12:11 (3:3, 1:3, 3:2, 5:3). Kako je lopta jedva prešla gol liniju sudije su u pomoć pozvale VAR tehnologiju i posle pregledanog snimka pokazali su na centar.

Branioci titule, Španci, sve vreme su diktirali ritam. Početkom treće četvrtine vodili su sa 7:4, tri minuta pre kraja golom Malaraha stekli 11:9. Međutim uporni Mađari su za minut golovima Janšika i Vamoša izjednačili, a onda je Manherc u poslednjoj sekundi sprečio da peterci odlučuju o drugom finalisti.

RASPORED

Četvrtfinale - 25. jul

Grčka - C. Gora 10:9

Italija - Srbija pp 14:15

Mađarska - SAD 13:12

Španija - Francuska 7:6

Polufinale - 27. jul

Grčka - Srbija 13:7

Mađarska - Španija 12:11

Za 5. do 8. mesto

C. Gora - Italija 6:10

SAD - Francuska 16:18 PP

Subota - 29. jul

Za 7. mesto

C. Gora - SAD 4.30

Italija - Francuska 9.30

Za bronzu

Srbija - Španija 6.00

FINALE

Grčka - Mađarska 11.00

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)