BIO JE NEPOBEDIVI TRKAČ, VELIKI SPORTISTA, DIVAN SUPRUG I OTAC: Usmrtio ga je snajper na Kosmetu, sada deca Brusa trče njemu u čast (FOTO)

S.BABOVIĆ

08. 05. 2023. u 10:00

BRUS - GORAN Raičević (1963-1999), višestruki prvak Jugoslavije i Balkana u krosu, stradao je braneći otadžbinu na Kosmetu 6. maja 1999. godine, a ovog 11. maja učenici njegovog rodnog Brusa trčaće njemu u čast.

БИО ЈЕ НЕПОБЕДИВИ ТРКАЧ, ВЕЛИКИ СПОРТИСТА, ДИВАН СУПРУГ И ОТАЦ: Усмртио га је снајпер на Космету, сада деца Бруса трче њему у част (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

Atletski memorijal „Goran Raičević” održava se na Gradskom stadionu u Brusu od 11 sati, gde će se po 22. put takmičiti atletičari iz predškolske ustanove, đaci osnovnih i srednje škole.

Sećanje na Raičevića još uvek je živo u Brusu, od kada su ga u selu Kačikol, na Kosmetu, usmrtili OVK teroristi. Poginuo je kao pripadnik Trećeg bataljona Prištinskog korpusa, kome se priključio 1999. godine, iako je zbog sportskih rezultata bio oslobođen vojne obaveze.

Goran je bio trostruki prvak Balkana u krosu, šest puta je pobeđivao na „Belom krosu”, dva puta na krosu RTS-a, pet puta na „Politikinom krosu”, bio je višestruki prvak Jugoslavije na 5.000 i 10.000 metara i gotovo od prvog dana karijere obarao je sopstvene rekorde.

Porodična kuća Raičevića u Strojincima kod Brusa još uvek je mesto gde se čuvaju brojne Goranove medalje, pehari, odličja, diplome.

NAŠ GORAN JE JOŠ SA NAMA: “Novosti” sa porodicom atletičara Gorana Raičevića, koga su ubili OVK teroristi

Iz te kuće krenula je i Goranova karijera. Atletikom je počeo da se bavi 1975. godine, a nakon Osnovne škole „Moša Pijade” u Razbojni i Gimnazije u Brusu, s uspehom je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Sve ispite polagao je i na stazama, kao član više atletskih klubova od 1984. do 1999. godine: „Crvena zvezda”, „Brus”, „Partizan”, „Soko Vrbas”.

Iz Strojinaca se oprostio sa voljenom suprugom Jelenom, blizancima Nikolom i Katarinom i otišao u rat. Supruga je ostala u atletici, a uspešne sportske i profesionalne karijere u različitim oblastima ostvarila su i Goranova i Jelenina deca.

Kako su više puta za „Novosti“ ispričali Raičevići, Goran je uvek sve radio besprekorno. Bio je sjajan đak škole u Razbojni, učenik Gimnazije, diplomac Poljoprivrednog fakulteta. Bio je veliki čovek, supruga, otac, svuda i uvek neustrašiv.

GORANU SE MOGAO ŽIVOT POVERITI, A ON JE SVOJ DAO OTADžBINI: Veliki atletičar Raičević, stradao od snajpera OVK na KiM

Sa takvim borbenim duhom i osećajem odgovornosti, umesto reprezentativnog učešća na maratonskoj trci u Grčkoj, odazvao se pozivu za mobilizaciju i otišao na Kosmet.

Njegovi saborci iz izvidnice posvedočili su svojevremeno da ih je u Kačikolu dočekala zaseda OVK. Srpske vojnike prvo su gađali zoljom, a potom su i pripucali.

Jedan od metaka, kroz ciradu kamiona ubio je Gorana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna