GORANU SE MOGAO ŽIVOT POVERITI, A ON JE SVOJ DAO OTADŽBINI: Veliki atletičar Raičević, stradao od snajpera OVK na KiM

Sofija Babović

26. 06. 2022. u 09:00

PRVA staza na kojoj je bio najbrži bilo je za dete dugačkih šest kilometara od Strojinaca do Razbojne, gde je pohađao školu.

ГОРАНУ СЕ МОГАО ЖИВОТ ПОВЕРИТИ,  А ОН ЈЕ СВОЈ  ДАО ОТАЏБИНИ: Велики атлетичар Раичевић, страдао од снајпера ОВК на КиМ

Foto S. Babović

Dok su drugi đaci ove male škole podno Kopaonika pešačili ili strpljivo čekali autobus, Goran Raičević (1963-1999) je trčao.

Govori ovako za "Novosti" pisac i novinar Goran Minić iz Brusa, prijatelj porodice Raičević, ponosno se sećajući svog druga, našeg atletičara Gorana, stradalog tokom NATO agresije na SRJ. Pokazaće se, svedoči Minić, da je to bila tek prva od stotinu staza koju je daroviti altetičar osvajao.

U porodičnoj kući još se čuvaju brojne Goranove medalje, pehari, odličja, diplome..., Foto S. Babović

Danas bi Goran Raičević napunio 59 godina i verovatno trenirao nove talente naše atletike, da na našem Kosmetu 6. maja 1999. nije prestalo da kuca ono isto srce koje je ostavljao na svakoj trci. Snajperski metak terorističke OVK u selu Kačikol zaustavio je život do tada nepobedivog sportiste i patriote, koji je, iako oslobođen vojne obaveze, obukao vojnu uniformu i priključio se Trećem bataljonu Prištinskog korpusa VJ kako bi branio svoju zemlju.

- Iako je trčao kao đak od kuće do škole, priključio se FK Donji Kopaonik, jer je jednostavno fudbal i u to vreme bio vodeći sport - priseća se Minić, koji je osam godina prikupljao materijal za knjigu o svom slavnom imenjaku Goranu.

- Jedan nastavnik iz Razbojne, međutim, primetio je talenat za trčanje i na vreme ga je usmerio na atletiku. U tom sportu potpuno se ostvario. Bio je veliki borac.

Foto Privatna arhiva

Kakav tačno, neka ostane i svedočanstvo da se borio i pre nego što će doći na ovaj svet. Razlog što mu je zvanično mesto rođenja Kruševac, a ne akušersko odeljenje Doma zdravlja u Brusu je to što se rodio sa sedam meseci.

- Nije bio samo vrhunski sportista, već sjajan suprug, otac, prijatelj... To je bio čovek kome ste mogli da poverite život - svedoči Minić, podsećajući da je on svoj život dao otadžbini.

- Nadam se da ću uspeti da završim knjigu o njemu do narednog Đurđevdana, kada će biti 25 godina od njegovog stradanja.

Porodična kuća Raičevića u Strojincima još je mesto gde se čuvaju brojne Goranove medalje, pehari, odličja, diplome. Iz te kuće krenula je i Goranova karijera. Atletikom je počeo da se bavi 1975. godine, a nakon završene Osnovne škole "Moša Pijade" u Razbojni, pa Gimnazije u Brusu, s uspehom je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Sve ispite polagao je i na stazama, kao član više atletskih klubova od 1984. do 1999.godine - Crvene zvezde, Brusa, Partizana, Soko Vrbasa.

U grob odneo veliku želju da u Brusu trenira mlade talente, Foto S. Babović

Minić se priseća da je Goran imao želju da u Brusu trenira male atletičare, ali da sluha za to nije bilo.

Na uličnim trkama je bio bez konkurencije. Bio je trostruki prvak Balkana u krosu, petostruki pobednik krosa "Politike". Šest puta je pobeđivao na Belom krosu, dva puta na krosu RTS-a, bio je i višestruki prvak Jugoslavije na 5.000 i 10.000 metara.

Poslednji nastup za kros reprezentaciju Jugoslavije, čiji je bio član od 1988. do 1999, imao je na Balkanskom krosu u Aranđelovcu, samo mesec i po dana pre pogibije.

Uspomene na velikog sportistu danas čuvaju i supruga Jelena, dugogodišnji trener u AK Partizan ,i deca, blizanci Nikola i Katarina (28), koji su ostvarili karijere na koje bi Goran bio ponosan.

- Bio je neustrašiv na stazi, umeo je na startu da se pomalo našali i kaže drugim atletičarima, kolegama: Slušajte, ovde neće biti tesan finiš, zna se ko će biti prvi - prisećala se više puta u razgovoru za "Novosti" supruga Jelena.

- Govorio je: "Nemoj da vas vidim tamo ispred cilja u nekoj grupi, kako vrebate." I naravno, uvek je ispunjavao obećanje.

Foto S. Babović

RUŠIO JE SVOJE REKORDE

U JEDNOM trenutku svoje atletske karijere, Goran Raičević se praktično takmičio samo protiv sebe, trudeći se da nadmaši lične rekorde.

Oni su i za pojmove današnjeg sporta zavidni: na 1.500 m - 3:42.09, na 3.000 metara - 7:58.00, pa na 5.000 metara - 13:49.00, 10.000 metara 29:22.00 i na najzahtevnijoj disciplini, maratonu - 2:15:37.00.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a