NAŠ GORAN JE JOŠ SA NAMA: “Novosti” sa porodicom atletičara Gorana Raičevića, koga su ubili OVK teroristi

S.BABOVIĆ

06. 05. 2019. u 22:02

Prošlo je 20 godina od kako je prestalo da kuca srca velikog sportiste i patriote, koji je, iako oslobođen vojne obaveze, obukao vojnu uniformu i priključio se Trećem bataljonu Prištinskog korpusa

НАШ ГОРАН ЈЕ ЈОШ СА НАМА: “Новости” са породицом атлетичара Горана Раичевића, кога су убили ОВК терористи

Jelena Raičević sa sinom,Foto: S.Babović

BRUS - PORODICA i bliski prijatelji slavnog atletičara Gorana Raičevića, koga su usmrtili teroristi OVK 6. maja, 1999. godine, okupili su se na groblju u Strojincima kod Brusa. Prošlo je 20 godina od kako je prestalo da kuca srca velikog sportiste i patriote, koji je, iako oslobođen vojne obaveze, obukao vojnu uniformu i priključio se Trećem bataljonu Prištinskog korpusa.


Stradao je na Đurđevdan od metka iz snajpera u selu Kačikol.Za suprugu Jelenu,njihovu decu, blizance, sina Nikolu i ćerku Katarinu, Goran nikada nije otišao. U porodičnoj kući u Strojincima, gde su ga kao sedmomesečnu bebu doneli nakon rođena u Kruševcu, danas čuvaju na stotine Goranovih trofeja, medalja, plaketa, zahvalnica,diploma.

- Baš odavde smo mahali tati, sestra i ja, mama nas je probudila da se pozdravimo – svedoči za “Novosti” Goranov sin, Nikola, dok stojimo na visokoj terasi stare kuće.- Sada se ne vidi taj put, od drveća i rastinja. Ali mi smo ga tada jasno videli, kao i tatu. Tako ga se i sećamo.

Nikola, doktorand Mašiskog fakuteta u 25-oj godini i poput oca, veoma uspešni srednjeprugaš i reprezentativac kaže da je njegova polica sa trofejima skromnija u odnosu na tatinu.


- LJudi koji su trčali s tatom kažu da ličim na njega, miran i povučen van staze, ali zato nema igre kada se trenira i takmiči- priča nam ponosno Nikola. -Nedavno me je jedan čovek, koji živi u Engleskoj, video na stazi. Znao je oca odlično, ali nije znao ko sam ja. A onda je rekao: vidi ovaj mali, trči isto ko Rajko. Tako su mog oca zvali... Kada su mu rekli, pa to je Rajkov sin, nije mogao da veruje.

foto S.Babović


Goranova ćerka Katarina je sjajna odbojkašica, u Londonu privodi kraju master studije ekonomskih nauka.


- Video kasete sa Goranovim trkama i intervjuima su deca kao mala toliko često gledala da su krenula da koče-priseća se za “Novosti” Jelena Raičević,takođe sjajna atletičarka,danas trener AK “Partizan”. - na jendoj trci smo se i upoznali. Bi je neustrašiv. Na startu je umeo da se pomalo našali i kaže drugim atletičarima, kolegama: slušajte, ovde neće biti tesan finiš, zna se ko će biti prvi. Nemoj da vas vidim tamo ispred cilja u nekoj grupi, kako vrebate. I naravno, uvek je ispunjavao obećanje.

Goran RaičevićZdrav, vedar sportski duh pomogao je Raičevićima da nastave posle tragedije i ostvare velike karijere.Bez Gorana, kažu, to nije bilo lako, ali ta borba i želja da se odbrani dobro ime i čast, osušila je svaku suzu i dala snage, da izdrže i pobede.

Goran Raičević


TROFEJI


GORAN Raičević (1963-1999)je sve radio besprekorno i s uspehom, kao đak škole u Razbojni,bruske Gimnazije i diplomac Poljoprivrednog fakulteta.


Tokom karijere trčao je za AK “Crvena zvezda” (1984-1985),AK “Partizan” (1989-1999), Brus (1995-1996),Soko(1997-1999). Od 1988. do 1999. bio je stalni čan atletske reprezentacije Jugoslavije. Zadnji nastup za kros reprezentaciju imao je na Balkanskom krssu u Aranđelovcu mesec i po dana pre pogibije.


foto S.Babović


PORODICA BOJKOTUJE MEMORIJAL


PORODICA Raičević rešila je da ove godine ne podrži održavanje Memorijalne trke “Goran Raičević” u opštini Brus. Kako nam je potvrdila Jelena Raičević, razlog je pre svega, zbog ponašanja prema ženama i hajke na njih, nakon suđenja bivšem predsedniku opštine. Dodaje da su se iz opštine neformalno raspitivali, ali da ona ostaje pri odluci, koju je početkom aprila javno objavila.


foto S.Babović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Opaki

06.05.2019. 22:56

Ali dzabe si poginuo, junacino, neko ce prodati ono zbog cega si porodicu ostavio. Vecina ti slava, heroju, i hvala ti sto si pokusao.

Dragan Sweden

07.05.2019. 02:47

Pokojni Goran je bio poseban kao sportista i kao covek. Neka mu je vecna sla i neka pociva u miru hvala mu za sve a navise zato sto je zrtvovao svoj zivot u odbrani otazdbine.

Tof

07.05.2019. 05:47

Slava ti junace.!.Sve je uzalud ,mi smo izgleda osudjeni na propast.Evo Bash ovih dana poceli sipci sve vise da se kuraze po citavoj Srbiji ,pevaju njihove nacionalisticke pesme,slikaju se po citavoj Srbiji ,pokazuju onu njihovu vranu gde god stignu....Nece oni stati sve dok ne dodje dan mi ili oni,voleo bih da to resimo vise da nam ne krvavi svaka buduca generacija.