ČEŠKI ATLETIČAR PODRŽAO RUSE: Zbog stava se našao na stubu srama, reagovalo i ministarstvo

Novosti online

01. 04. 2023. u 16:27

Češki atletičar David Svoboda, osvajač zlatne medalje u petoboju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., se našao na udaru kritike ministarke odbrane Jane Černohove i drugih vladinih zvaničnika zbog toga što je u intervjuu za javni servis, Češku televiziju (ČT), podržao učešče sportista iz Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama (OI) u Parizu 2024. godine.

ЧЕШКИ АТЛЕТИЧАР ПОДРЖАО РУСЕ: Због става се нашао на стубу срама, реаговало и министарство

Foto: AP

Svododa, koji je istovremeno vojnik u češkoj vojsci, je zbog svojih izjava bio prinuđen da juče dođe u češko Ministarstvo odbrane i obeća da će posetiti vojni poligon Libava na kome vežbaju ukrajinski vojnici da bi čuo njihove ispovesti, preneo je češki server novinky.cz.

- Vojnik ima obavezu da se i van službe ponaša tako da ne ugrozi dostajanstvo i dobro ime oružanih snaga Češke, izjavo je tom prilikom direktor atletskog kluba Dukla Pavel Benc, za koji nastupa Svoboda.

- Ministarstvo odbrane Češke se distancira od izjava atletičara Davida Svobode, člana Vojno-sportskog centra Dukla, koji je na ČT relativizovao i dovodio u pitanje ruske zločine na Ukrajini i podržao učešče ruskih i beloruskih sportista na OI, navodi se ranijem u saopštenju ministarstva koje je preneo portal seznam.cz.

U intervjuu za ČT, braneći stav da Rusi i Belorusi treba da učestvuju na OI, Svoboda je izjavio da "rat u Ukrajini još uvek traje, a njegova prva žrtva je uvek istina" i da do građana stiže "mnogo informacija koje su kontradiktorne".

Voditeljka je pomenula rezolucije UN kojim je većina zemalja osudila ruski napad na Ukrajinu, što je Svoboda komentarisao rečima "možda greše, ja to ne znam", prenele su češke agencije.

Svoboda je rekao da je njegov stav u skladu sa mišljenjem Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji je nedavno predložio da Rusi i Belorusi učestvuju na OI.

Češki olimijski komitet se ne slaže sa ovim mišljenjem MOK-a.

David Svoboda je putem Instagrama u sredu delimično korigovao svoj stav i izvinio se, rekavši da "nije imao svoj dan".

BONUS VIDEO: KO JE NAJPLAĆENIJA SPORTISKINjA: Objavljena lista zarada za 2022

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri