TUGA: Posle "čuda" lekara, slavni ruski sportista kome su odsekli stopala i nekoliko prstiju šake dospeo je u još strašnije stanje

Novosti online

20. 02. 2023. u 15:11

IAKO je prošle sedmice Oksana Domnina, žena bivšeg olimpijskog šampiona Romana Kostomarova, u jednom intervjuu izrazila uverenje da će čuveni umetnički klizač sigurno da se oporavi od strašnog zdravstvenog stanja koje ga je zadesilo, najnovije sportske vesti iz Rusije govore sasvim suprotno.

ТУГА: После чуда лекара, славни руски спортиста коме су одсекли стопала и неколико прстију шаке доспео је у још страшније стање

FOTO: Tanjug/AP

Novinska agencija "RIA novosti" je, naime, objavila da se "dogodilo naglo pogoršanje zdravstvenog stanja" poznatog sportiste kome je, kako navodi izvor koji je želeo da ostane anoniman "sada bolešću zahvaćen i deo mozga".

Prošle sedmice je, nakon što su mu zbog gangrene doktori amputirali stopala, Kostomarov ostao i bez nekoliko prstiju šake, u petak su njegovi bližnji objavili da se situacija popravlja, ali ovog ponedeljka, 20. februara, "situacija se promenila dramatično", navodi RIA Novosti, uz sledeći citat svog neimenovog izvora:

- Deo mozga je zahvaćen. Postoji izliv krvi, pojavio se hematom. Situacija je krajnje ozbiljna.

Supruga je hvalila lekare, oduševljna "čudom", ali...

Ruski portal "Argumenti i fakti" je prošle sedmice, u četvrtak, ovako izvestio lokalnu javnost na pomenutu temu:


"Čitava zemlja je, od početka godine, pažljivo pratila zdravstveno stanje olimpijskog šampiona u umetničkom plesu na klizaljkama, Romana Kostomarova. Bio je hospitalizovan u vrlo ozbiljnom stanju 10. januara. Doktori su dijagnostifikovali upalu pluća i sportistu stavili na veštačko disanje. Onda je prebačen u 'Komunarku', gde je priključen na proceduru veštačke oksigenizacije krvi, koja se koristi u hitnim slučajevima, ne bi li ostao u životu.


- Roman se nije osećao tako loše, jedini simptom je bio ne baš naročito jak kašalj, koji se pojavio početkom januara. To nisam doživljavala kao nešto nenormalno, jer mi, sportisti, uvek radimo, čak i kada smo pod temperaturom. Mogu da vam kažem za sebe da sam 30. decembra ležala s temperaturom 39, a već posle dana pauze nastupila. Za nas, klizače, to je redovna situacija - istakla je Domnina.

"Veliko čudo i svaka čast lekarima!"


Ipak, zdravlje njenog suprugra se brzo pogoršavalo, pa su lekari odmah obavestili rodbinu i bliljnje na moguće posledice. Klizačevo zdravlje pratili su najbolji doktori u Moskvi, koji su često održavali konzilijume i tražili najbolje načine da sportisti sačuvaju život.


- Moj muž je imao veoma ozbiljnu, komplikovanu situzaciju. Svi pokazatelji su bili katastrofalni, to su bile takve brojke sa kojima se obično ne živi... Ali, moj suprug se rodio iznova, a činjenica da je on sada sa nama je veliko čudo i zasluga lekara. Velika je naša radost, jer nam je to najvažnija stvar - ističe Domnina".


Iako ni RIA novosti ni "Argumenti i fakti" u ovom tekstu nijednom nisu ponavljali svoje ranije informacije o tome da su doktori morali da odseku stopalo (ili oba stopala, u zavisnosti od medija), ali i da amputiraju i nekoliko prstiju na šaci, sve usled gangrene, u nastavku su otkrili da ozbiljna faza borbe za život Romana Kostomarova uopšte nije prošla, i pored zadovoljstva njegove žene.


"Jedan od lekara koji se bori za život Kostomarova je glavni doktor klinike 'Komunarka', Denis Procenko, koga cela zemlja zna još od vremena najžešće korona-pandemije. Procenko je bio na čelu moskovskog  medicinskog tima i zna bolje od svih drugih koliko se zdravstveno stanje umetničkog klizača promenilo. A evo šta on kaže:


- Početkom januara, petog dana njegove bolesti, sa visokom temperurom i u stanju koje se brzo pogorošavalo, Roman je primljen u jednu od bolnica u Moskvi. Posle pet sati, bilo je jasno da jedino sistem za veštačko disanje može da se nosi sa 'potpunom pulmološkom štetom' koju je izazvala virusno-bakteriološka infekcija. Posle još jednog sata, bilo je jasno da bez još intenzivnijih metoda lečenja, nema izlaza. Oštećenja plućnog tkiva su bila totalna, čak ni veštačka ventilacija nije bila dovoljna da se nivo kiseonika održava na adekvatnom nivou - rekao je Procenko.

Oprezni optimizam Procenka


Glavni lekar 'Komunarke' je takođe dodao da su, tokom godina pandemije, on i njegove kolege su stekle ključno iskustvo u lečenju sličnih slučajeva. Procenko priznaje da odmah posle prijema u kliniku, šanse da Kostomarov preživi jesu bile minimalne, na osnovu nalaze. A i tada je bilo jasno da će tehnike kojima bi mu se spasio život mogle da imaju ozbiljne konsekence i dovedu do, kako se navodi, 'hirurških korekcija'. 


Čini se da je sada došlo do dugo iščekivane pozitivne promene u stanju kostomarova. Procenko voli da priča vrlo oprezno o tome, shvatajući da je situacija i dalje veoma daleko od idealne.


- U poslednjih 48 sati, nefunkcionalnost organa je počela da se popravlja. Rad bubrega počinje da biva bolji. Postojali su problemi sa plućima, sa radom srca... Uz tako ozbiljnu infekciju, praktično nije bilo organa koji nije bio ugrožen. Nadamo se da će se aktuelna dinamika oporavka nastaviti, ali ne možemo da dajemo prognoze. U poslednjih nekoliko dana Roman je počeo da diše sam, ali znamo da ta situacija može da se promeni.


Domnina, sa druge strane, izražava uverenje da će njen suprug biti izlečen i poziva javnost da pusti doktore da rade svoj posao. Takođe je demantovala da nije tačno da bolnica nije dozvolila da Kostomarova poseti njegova majka.


- Kada se Roman oporavi, a to će se sigurno desiti, i prponađe snage da priča o svemu kroz šta je prošao, sigurno će sve i otkriti. Dodala bih samo da sam čitala spekulacije kako njegovoj mami nije dozvoljeno da uđe u bolnicu, što je obična laž. Ona je veoma uznemirena zbog svega i bilo bi joj vrlo teško da ga vidi u aktuelnom stanju, pa smo svi zajedno doneli odluku, uz nju, i Romanovog brata, da je bolje da ona još neko vreme ne odlazi u bolnicu. Ali, sigurno da joj to niko nije zabranio - zaključila je Domnina".

Roman Kostomarov - biografija

Roman Sergejevič Kostomarov, rođen 8. februara 1977, ne samo da je bio olmpijski šampion, već je dvaput bio i prvak sveta, a u tri navrata šampion Evrope.

Spada u "zaslužne sportiste Rusije", a proslavio se nastupima sa Tatjanom Navkoj, dok su mu partnerke još bile i Jekaterina Davidova i Ana Simjonovič. 

 

Legendarne kolege klizaju za Romana Kostomarova

Saznavši šta se desilo sa njihovim slavnim kolegom, drugi ruski umetnički klizači i klizačice, koji tradicionalno u februaru kreću na turneju "Ledeno doba. Ponovo zajedno", rešili su da sve svoje nastupe posvete Kostomarovu.  Kako je istakao reditelj tog spektakla, Ilja Averbukh, "Roman je i dalje u bolnici, ali imajući u vidu da ga potom čeka duga rehabilatacija", sve njegove kolege će učiniti ono što je do njih da mu to lakše prođe, pa su se tako odrekli dela zarada od karata.

U pomenutom "Ledenom dobu", inače, učestvuje i legendarni ruski klizač Alekej Jagudin, ali i Viktorija Sinicina i Nikita Kacalapov, Javgenija Medvedeva i Fjodor Fedotov, Artjom Fedorčeno, Ala Mihejeva, Ivan Bukin, Polina Tihonova, Ivan Skobrev i drugi.

 

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024