LEGENDARNI RUKOMETAŠ OTKRIO ISTINU: Imam rak, stomak mi je pun ožiljaka

Novosti online

10. 01. 2023. u 14:37

Nekadašnji reprezentativac Nemačke otkrio da vodi borbu sa opakom bolešću.

ЛЕГЕНДАРНИ РУКОМЕТАШ ОТКРИО ИСТИНУ: Имам рак, стомак ми је пун ожиљака

FOTO: EPA

Osvajač tri srebra i jednog zlata na velikim takmičenjima za svoj nacionalni tim Klaus Diter Petersen bije najtežu bitku u svom životu. Nemac koji je 340 puta nastupio za Nemačku, u intervjuu za "Bild" otkrio je da ima rak.

- Dobro sam preživeo operaciju i rehabilitaciju. Stomak se leči, ali za to će trebati vremena. Pretpostavljam da neću moći stvarno da koristim svoje trbušne mišiće jer mi je stomak pun ožiljaka, osećam se kao švajcarski sir - rekao je on.

Kao bivši sportista redovno je išao na preglede svih vrsta i to ga je na kraju i spaslo. Rutinskom kontrolom je pokazano da nešto nije u redu...

- Radilo se o jednostavnom kardiološkom pregledu koji kao bivši sportista povremeno radite. Na nalazima krvi ustanovljeno je da je vrednost PSA previsoka, a lekar mi je rekao da treba da posetim urologa. Bilo je to početkom septembra prošle godine - otkrio je sjajni kružni napadač, koji je sada prvi put izašao u javnost sa informacijom da ima rak.

Prvo što je uradio posle ove bolne dijagnoze je razgovor sa svojom porodicom koja mu je najveća podrška u najvećoj borbi u životu. 

- Naravno, prvo sam o svemu razgovarao sa svojom suprugom Saskiom, zatim s kćerima Marte i Lenom. Naravno da mi je bilo važno da im to lično kažem. Nakon toga sam obavestio poslodavca, kasnije prijatelje. Bilo je puno podrške, što mi je bilo jako važno. I tad je Saskia rekla: 'Idemo zajedno na planinu, mi to možemo.' Tad sam pitao o opasnostima raka prostate, hirurškim metodama i izgledima za oporavak. Bilo mi je jasno: postoji gadna životinjica koja mora da izađe iz mog tela, pa sam se odlučio na operaciju. Ali tačan rezultat je dostupan tek nakon operacije, kada je patolog koliko-toliko pregledao tkivo - ispričao je Petersen. 

Otkrio je da nije imao nijedan simptom i da se nije osećao loše, te da mu je rutinski sistematski pregled spasao život, a na kraju je pozvao sve muškarce da se redovno pregledaju.

- Želim da pozovem sve muškarce! Preduzmite mere opreza! Srećom, zdravstvene osiguravajuće kuće nude puno toga. Rano otkrivanje je sve i kraj svega, uvek iznova mogu samo da savetujem svima da se pridržavaju preventivnih lekarskih pregleda. Ako, poput mene, nešto izađe iz toga, imate priliku da ozdravite - važna je poruka rukometnog šampiona. 

(Mondo sport)

BONUS VIDEO: PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili