OPTUŽENA DA JE RADILA PROTIV DRŽAVE: Od olimpijskog šampiona, do neprijatelja Belorusije

Novosti online

27. 12. 2022. u 21:10

SUD u Minsku osudio je u odsustvu bivšu olimpijsku plivačicu Aleksandru Herasimeniju i političkog aktivistu Aleksandra Opejkina na 12 godina zatvora zbog prizivanja sankcija i akcija usmerenim protiv državne bezbednosti Belorusije.

ОПТУЖЕНА ДА ЈЕ РАДИЛА ПРОТИВ ДРЖАВЕ: Од олимпијског шампиона, до непријатеља Белорусије

FOTO: Printskrin/ youtube/ Olympics

Beloruski mediji objavili su saopštenje, a preneo ga je Rojters:

- Proglašeni su krivi zbog javnih poziva na činjenje dela usmerenih protiv nacionalne bezbednosti Belorusije, uključujučći i pozive na pokretanje restriktivnih mera (sankcija) protiv Belorusije, individualnih i legalnih entiteta republike, a ta dela nose ozbiljne posledice.

Važila je za jednu od najboljih sportistkinja Belorusije dok nije javno govorila protiv reizbora Aleksandra Lukašenka za predsednika države u avgustu 2020. godine.

Aleksandra Herasimenija osvojila je dve olimpijske medalje, na igrama 2012. i 2016. godine, a to su bile srebrna, pa potom i bronzana.

Ona je inače i osnivač organizacije koja se bavi tretmanom sportista koji su protiv režima u Belorusiji.

Tako je nedavno prodala svoju zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva 2012. godine, za 13.500 evra, a sva sredstva su bila iskorišćena u odbrani sportista koji su osuđeni u Minsku zbog sličnih stvari koje se i njoj stavljaju na teret.

BONUS VIDEO: USPESI SRPSKOG SPORTA U 2022. Godina individualnih sportista

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)