SOFIJA VEŽBA NA SUVOM, A OBARA REKORDE NA LEDU: Mlada Nišlijka ostvarila apsolutno najbolja vremena u istoriji srpskog brzog klizanja (FOTO)

Jelena ĆOSIN

30. 09. 2022. u 15:00

SOFIJA RODIĆ, 12-godišnja klizačica iz Niša, nastavila je niz osvajanja medalja i uspela da obori i nacionalni rekord u ženskoj konkurenciji na 500 i 777 metara. Ona se sa Evropskog kupa, koji je održan u Budimpešti pod nazivom Olympic Hopes 2022, vratila sa čak tri medalje.

СОФИЈА ВЕЖБА НА СУВОМ, А ОБАРА РЕКОРДЕ НА ЛЕДУ: Млада Нишлијка остварила апсолутно најбоља времена у историји српског брзог клизања (ФОТО)

FOTO: J. Ćosin

Dvanaestogodišnja Sofija još kao vrlo mala izabrala je da se bavi brzim klizanjem, i to u gradu u kome ne postoji ledena dvorana. Vežbala je na rolerima, u teretani, tokom zime na gradskom klizalištu, a pred velika takmičenja odlazila je kilometrima daleko u druge gradove, da bi koliko-toliko "osetila" dvoranu.

- Najčešće treniram u Beogradu, nekad u Bugarskoj, Zagrebu, Budimpešti. Odem na dve nedelje. Moram da učim u kolima da bih mogla da nadoknadim gradivo. To je teško, lekcije su sve teže, ali moram. Inače, rolere sam počela da treniram sa četiri godine, obično klizanje sa pet, a brzo klizanje sa sedam godina, i to posle jednog takmičenja u Celju, u Sloveniji. Konkurencija je tada bila jaka, a od svih takmičara, ja sam jedina bila na običnim klizaljkama, dok su svi ostali imali profesionalne i tada sam osvojila treće mesto, što je sve začudilo. Tada sam shvatila da ja to mogu, krenula sam da vežbam brzo klizanje u Beogradu, u jednom klubu. Jednom nedeljno roditelji su me vozili - priča nam Sofija.

Ta njena predanost i ljubav prema ovom sportu glavni su razlozi što Sofija niže fantastične uspehe, pa se nedavno vratila sa još dve srebrne i jednom bronzanom medaljom. Konkurencija je u Mađarskoj bila jaka, učestvovalo je više 170 takmičara iz osam zemalja, i to, pored domaćina, takmičarke iz Ukrajine, Litvanije, Hrvatske, Češke, Rumunije, Austrije i Srbije.

U Sofijinoj kategoriji bilo je ukupno 23 devojčica iz sedam zemalja i ona je na tom takmičenju u ukupnom plasmanu uspela da osvoji drugo mesto i u svoj grad donese tri medalje, srebrnu na 500 metara, bronzanu na 777 metara i srebro u ukupnom plasmanu. Na 500 metara je vozila 48,7 sekundi, a na 777 postigla je vreme 1.17,4 minut, što su apsolutno do sada najbolja vremena u istoriji brzog klizanja u ženskoj konkurenciji u Srbiji.

- Na ovom prestižnom takmičenju koje okuplja najbolju decu iz Evrope, Sofija je pokazala karakter, sigurnost i želju za što boljim plasmanom, bez imalo treme u trkama - kazao je njen otac Petar Rodić.

On ističe da je pravo uživanje gledati njene trke koje su uvek pune uzbuđenja.

- Bez obzira na to koje mesto da osvoji, Sofija i posle trka ima osmeh na licu i srećna je što uopšte može da učestvuje na takvim jakim takmičenjima. Podatak da joj je na 500 metara u Budimpešti zamalo "pobeglo" zlato, jer je ta devojčica koja trenira sa mađarskom juniorskom reprezentacijom vozila 48,761, a Sofija 48,791 je i te kako vredan i pažnje, jer je u Mađarskoj brzo klizanje nacionalni sport u koji se mnogo ulaže.

- U ovoj sezoni su pred nama mnoga takmičenja i nadamo se da će Sofija ostati u ovom ritmu i samim tim nastaviti da ostvaruje što bolje rezultate - dodaje Petar Rodić.

Kako za naš list kaže njen trener Bojan Ivezić, Sofija je već prvo takmičenje u ovoj sezoni započela zlatnom medaljom, u ukupnom plasmanu u Slovačkoj.

- Zatim je otišla u Budimpeštu i odatle donela tri medalje. Za sezonu je počela da se priprema u Budimpešti, Zagrebu i Celju, na trening-kampovima tokom celog avgusta. Plan je u narednom periodu, ako mogućnosti dozvole, da u ovoj sezoni vozi što više trka, a jedna od najznačajnijih pred njom su kvalifikacije za završnicu Evropskog kupa. U finale će ići najboljih osam klizačica iz tri kola. Sofija se prošle godine plasirala na završnicu, ali se takmičenje nije održalo zbog kovida 19. Treba posebno naglasiti da je Sofija oborila i nacionalni rekord i postigla apsolutno do sada najbolja vremena u istoriji brzog klizanja u ženskoj konkurenciji u Srbiji. Ona drži i rekord na 333 metra, koji iznosi 33,375 sekundi - priča nam trener. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna