NEKI NOVI DELFINI: Ubedljiv trijumf podmlađene reprezentacije Srbije (VIDEO)

Novosti online

29. 08. 2022. u 11:16 >> 13:09

Ubedljiva pobeda na startu! Vaterpolo reprezentacija Srbije otvorila je Evropsko prvenstvo u Splitu "potapanjem" Izraela. Debitant na smotrama Starog kontinenta pružao je otpor samo početkom utakmice - na kraju 18:3 za delfine.

НЕКИ НОВИ ДЕЛФИНИ: Убедљив тријумф подмлађене репрезентације Србије (ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

I na ovom velikom takmičenju podrška našoj podmlađenoj reprezentaciji je UNIQA - zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije.

Radomir Drašović i Marko Radulović postigli su po četiri gola, Dušan Mandić tri, Strahinja Rašović, Petar Velkić i Ognjen Stojanović po dva, a Viktor Rašović jedan.

S druge strane, Šlajn je postigao istorijski prvi gol za Izrael na EP, a u strelce su se upisali još Goldšmit i Gros.

Sledeći protivik delfina biće Mađari, koji su u drugoj utakmici naše grupe bili ubedljivi protiv Slovenije - 23:7 (4:3, 6:2, 6:0, 7:2).

Derbi protiv severnih suseda igraćemo 31. avgusta od 19 časova. Pobedom u tom meču obezbedili bismo direktan plasman u četvrtfinale.

Dešavanja na ovom susretu mogli ste a pratite uživo na portalu "Novosti", evo kako je to izgledalo:

Četvrta četvrtina: Srbija - Izrael 18:3

32' - Efektan gol Radulovića kojim se izjednačio sa Drašovićem. Sa po četiri gola oni su najefikasniji na meču.

31' - Radulović donosi 14 golova prednosti delfinima. 

30' - Velkić psotiže svj drugi gol na meču.

27' - Gros koristi igrača više posle isključenja Radulovića.

26' - Mandić postiže prvi gol u poslednjoj četvrtini a svoj treći na meču za 15:2.

25' - Kako je završila treća četvrtina počela je četvrta - petercem za Izrael. Ipak, ishod je bio drugačiji pošto je Goldšmit pogodio stativu pa rezltat ostaje nepromenjen.

Treća četvrtina: Srbija - Izrael 14:2

24' - Sada je četverac za Izrael, a Goldšmit je bio siguran. Ostalo je da se igra još osam minuta u Spaladijum areni.

21' - Fajer, koji je u drugom poluvremenu zamenio Smirnova, je odbranio peterac Stefanu Brankoviću

20' - Četvrti gol na meču postiže Drašović. on je najefikasniji igrač utakmice.

19' - Nova kontra Srbije i to je 13:1. Prvi gol na meču postigao je Viktor Rašović. Srbija je promenila golmana.

18' - Petar Velkić se upisuje na semafor u svom debiju za A selekciju Srbije.

 

Druga četvrtina: Srbija - Izrael 11:1

16' - Drašović postiđe deseti gol za Srbiju a onda u sledećem napadu asistira Strahinji Rašoviću za plus deset n semaforu - 11:1.

Prvi gol za Izrael u istoriji na Evropskom prvenstvu, strelac je Šlajn.

15' - Opet nisu Izraelci iskoristili brojčanu prednost u bazenu, ali zato jesu naši momci postigli deveti gol, preko Mandića. Istovremeno, Rističević ima devet odbrana!

14' - 8:0! Drugi gol Radulovića, sada Srbija skoro svaki napad realizuje. Novo isključenje, Stojanović mora u boks.

13' - 7:0! Probili su delfini definitivno odbranu Izraelaca. Pljevančić je zaradio drugo isključenje, ali peta odbrana Rističevića na utakmici.

12' - Stojanović je povisio na 6:0.

11' - Marko Radulović postiže peti gol za Srbiju koja je sada na putu da potopi izraelski tim.

10' - Prečka je sprečila Izraelce da dođu do istorisjkog prvog gola na svom evropskom debiju, a s druge strane je usledila kazna u vidu drugog gola Radomira Drašovića. Delfini vode sa 4:0.

Prva četvrtina: Srbija - Izrael 3:0

8' - MANDIĆ! Prvi gol najiskusnijeg igrača u našem timu za vođstvo od 2:0 u završnici prve četvrtine. Odbranili smo se u poslednjem napadu a onda je iz kontre pogodio Strahinja Rašović za 3:0.

7' - Novo isključenje naših igrača. U kazneni boks odišao je Pljevančić, ali Izraelci nisu uspeli da organizuju napad. 

6' - Drugo isključenje zaradio Ranđelović ali odbranila se Srbija. 

4' - Vodi Srbija, konačno! Radomir Drašović je završio efektnu akciju  kojoj smo imali dva igrača više.

3' - Još se čeka na prvi gol. Golman Izraela Smirnov zaustavio je nezgodnu žabicu Viktora Rašovića.

1' - Počela je utakmica. Loptu su izborili Izraelci i krenuli u prvi napad. Odbranili su se delfini sa igračem manje posle isključenja Ranđelovića, ali iz polukontre Drašović je pogodio stativu pa je rezultat ostao nepromenjen.

Evropsko prvenstvo su otvorili svetski šampioni Španci koji su sa 16:9 savladali Rumuniju, a svoj meč prvog kola odigrala je i Crna Gora. Izabranici Vladimira Gojkovića, uz malo problema krajem druge i početkom treće četvrtine, nadigrali su Gruziju sa 14:11.

 


UOČI MEČA

"Delfini" će vodu u "Spaladijum areni" prvi put zatalasati u okršaju sa selekcijom koja u vaterpolo svetu spada među "liliputance" i kao takva odlično služi našim momcima za razigravanje pred dosta bitnije megdane.

Nema sumnje da će izabranici selektora Dejana Savića današnjeg rivala "progutati u jednom zalogaju" i time stvoriti polaznu osnovu za presudni meč u grupnoj fazi, koji stiže već za dva dana kada na crtu izlaze Mađari. Upravo ta utakmica će odrediti put kojim će naši momci plivati u nokaut fazi, pošto osvajanje prvog mesta vodi direktno u četvrtfinale, dok drugo i treće ide u razigravanje. Za kraj, u petak, takođe, u podne na programu je i sudar sa Slovencima, koji će se sa Izraelcima boriti za mesto u osmini finala.

Od dolaska u grad podno Marjana naši momci su trenirali na poljudskom plivalištu koje je samo nekoliko metara udaljeno od dvorane. Savić je subotu dao slobodnu, koju su reprezentativci iskoristili za odmor u hotelu "Cvita" (desetak minuta autobusom do Arene), gde su smešteni i odakle ne mogu nigde bez obezbeđenja. Juče su odradili prepodnevni trening na kojem su finalizovali poslednje taktičke zamisli.

OSAM UČEŠĆA, PET ZLATA

KAO samostalna država, Srbija je do sada učestvovala na osam EP odakle je čak pet puta donosila zlatna odličja (Beograd 2006, Ajndhoven 2012, Budimpešta 2014, opet Beograd 2016, Barselona 2018), uz jedno srebro (Malaga 2008) i bronzu (Zagreb 2010).

I pored velikih problema sa kojim su stigli u Dalmaciju (u Beogradu zbog povreda ostali Jakšić i Lazić, uz golmana Mitrovića koji je ranije dobio dopust da preskoči EP), ciljevi su uvek najviši, od čega ne beži niko u našem timu. Mada iza sebe imaju ne toliko uspešno leto osvajanjem petih mesta na SP u Budimešti i završnom turniru Svetske lige u Strazburu, i činjenicom da su u Dioklecijanov grad došli sa desetoricom momaka kojima će ovo biti debitantski nastup na kontinentalnoj smotri, Savić je uveren u kvalitet igrača koje ima na raspolaganju.

- Postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, ali naša tradicija nam ne dozvoljava da menjamo ambicije. Ovo su sve stepenice do OI u Parizu 2024. Tamo želimo da budemo najbolji, sve do tada su prolazne stanice. Nikada, ni kao igrač ni kao trener, nisam tražio alibi. Istina je da rezultati na poslednja dva takmičenja nisu bili očekivani, ali idemo dalje. Svakoj ekipi treba dati podršku i pružiti joj šansu da raste do ispunjenja konačnog cilja - istakao je Savić pred start turnira.

Da nije samo Srbija u problemu što se tiče igračkog kadra pokazuju i primeri ostalih timova koji su u Split, takođe, stigli bez najjačih aduta. Španci će pokušati da objedine svetsku i evropsku krunu bez Blaja Malaraha, Italijani neće moći da računaju na Gonzala Ečinekea, Mađari na ubojiti dvojac Martin Vamoš-Deneš Varga, dok će Grci biti oslabljeni neigranjem prvog strelca Janisa Funtulisa.

Ipak, kvalitetnog vaterpola sigurno neće manjkati, a ohrabrujuća stvar za naš tim jeste činjenica da je u poslednji čas mesto u avionu našao lider ove nove generacije Dušan Mandić, čiji je nastup bio pod velikim znakom pitanja do pred sam pozlak iz Beograda. Koliko je bitno to što se levoruki šuter oporavio na vreme za EP pokazuju i reči kapitena Save Ranđelovića.

- Mnogo znači povratak Mandića posle bolesti. Verujem da ćemo biti spremni, posebno za duel sa Mađarima, najtežim rivalom u grupi - jasno zna rođeni Nišlija gde nas čeka najveći ispit u ovom delu takmičenja.

"Delfini" peti favoriti

SVETSKI "bukmejkeri" su izabranike selektora Dejana Savića postavili za pete favorite sa kvotom 6,67. Ispred "delfina", kao glavni pretendenti na zlato su Španija (2,73), Italija (3,13), domaćin Hrvatska (5,00) i Mađarska (6,33).

BONUS VIDEO: Novak Đoković u društvu Željka Obradovića na meču košarkaša Srbije i Grčke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KREĆE NAJVEĆI CIRKUS U KINI: Aston Martin najbrži na treningu