OSUDE ZBOG ODLUKE SUDA SAD-A: Brojni poznati sportisti žestoko iskritikovali presudu protiv abortusa (FOTO)

Novosti online

25. 06. 2022. u 21:03

ODLUKA Vrhovnog suda SAD-a da se ukine presuda kojom je pre gotovo pola veka osigurano pravo na pobačaj u celoj zemlji izazvala je osudu i u sportskom svetu.

ОСУДЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ СУДА САД-А: Бројни познати спортисти жестоко искритиковали пресуду против абортуса (ФОТО)

Foto AP

Među prvima javila se i američka teniska legenda Bili Džin King koja je pre nekoliko godina u svojoj biografiji otkrila da je abortirala i opisala probleme s kojima se suočavala. Prema njenim rečima, poslednja odluka Vrhovnog suda o promeni postojećeg zakona neće zaustaviti pobačaje.

- Ova odluka spriječće siguran pristup ovoj ključnoj zdravstvenoj usluzi.Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države - napisala je King na "tviteru".


Reagovale su i predstavnice američke ženske košarkaške lige VNBA, ali i njihov muški kolega i prva zvezda NBA, Lebron Džejms.

Iz VNBA čvrsto veruju da ljudi imaju pravo da donose sopstvene lične odluke u vezi sa svojim zdravljem.




- Jesmo li uopšte još uvek demokratija kada oružje ima više prava od žena u ovoj zemlji? - napisalo je rukovodstvo VNBA, koje je iznelo brojne komentare košarkašica i timova u ovoj profesionalnoj američkoj ligi nakon odluke Vrhovnog suda da poništi presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine.

Legenda ženske košarke i peterostruka olimpijska šampionkaa Sju Berd takođe je odgovorila na odluku, rekavši da je zbonj ne "potpuno depresivna".

Odluku suda takođe je kritikovala i Megan Rapino, borkinja za veću platu američkih fudbalerki, koja kaže da je odluka prvenstveno odraz želje za okrutnošću.

- Okrutnost je svrha ovoga, jer inače to nikako nije odluka u korist života - rekla je zvezda fudbalske reprezentacije SAD-a. Kao osoba koja živi u istospolnom braku, Rapinova je izrazila zabrinutost da će nakon ove odluke uslediti napad i na istospolne zajednice.

Međutim, stanovište da SAD zbog presude Vrhovnog suda ide lošim putem u prošlost, pridružili su se i neki muški sportisti. Golman Sijetla Štefan Fraj rekao je da je ova odluka luda, i zapitao se šta je sledeće.


Lebron Džejms je na svom "tviter" nalogu napisao da je odluka "apsolutno želja za moći i kontrolom".


BONUS VIDEO: Partizanov dan u Ptuju
 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju