KUKOLJ PUN OTPIMIZMA PRED OI: Pucam na najviši plasman

S. KRSTOVIĆ

20. 06. 2021. u 22:00

ALEKSANDAR Kukolj kipti od optimizma. Svetsko srebro u kategoriji do 100 kg u Budimpešti našem sjajnom džudisti ulilo je neophodnu veru da je na Olimpijskim igrama u Tokiju sve moguće.

КУКОЉ ПУН ОТПИМИЗМА ПРЕД ОИ: Пуцам на највиши пласман

FOTO: M. Vukadinović

Svestan je nekadašnji prvak Evrope do 90 kg da je konkurencija paklena, ali se nada da će u danu kada se bude borio briljirati kao u mađarskoj prestonici.

- Ostvario sam najveći uspeh u karijeri - priča Kukolj. - Zbog promene kategorije postojala je doza neizvesnosti, ali me ona ne bi mimoišla i da sam se borio do 90 kg. Bio sam uspešan, jer sam radio i trenirao dobro. Na nekoliko takmičenja uoči SP videla se uzlazna putanja, iako se još nisam stabilizovao u novoj kategoriji.

PET GODINA ZA JEDAN DAN

VICEŠAMPION sveta je svestan da se pet godina spremao samo za jedan dan na Olimpijskim igrama. I priznaje da nikad ne bi pristao da mu se razdvoje borbe u više dana.

- Konkurencija je paklena. U džudu je sve moguće, takav je sport da zbog trenutka nepažnje možete da izgubiti za pet sekundi. Isto tako borba može da traje unedogled ukoliko uđete u zlatan bod. Zahtevno je to što u jednom danu morate da ostvariti pet pobeda da biste osvojili medalju. Ali, ja sam u ovom sportu 20 godina i ništa ne bih menjao - naglašava Kukolj.

Mada je stekao ime u svetskom džudu, promena kategorije ga je možda sklonila sa radara najvećih rivala.

- Pitanje je da li su me shvatili olako, s obzirom na to da su znali šta sam radio do 90 kg. Ipak, ovo je potvrda mog kvaliteta, koja me stavlja na mapu favorita. Znam i da će me rivali još bolje analizirati, kao i ja njih - kaže Kukolj.

Olimpijske igre su za mesec dana, a Aleksandar ne skriva ambicije:

- Pucam na najviši mogući plasman. To su želje, a koje su stvarne mogućnosti, videćemo kada dođe taj dan. Samo da me povrede zaobiđu.

Kukolj će Igre u Tokiju biti druge. Debitovao je u Riju 2016. U međuvremenu je bio evropski prvak 2017. i sada vicešampion sevta.

- Osvojio sam i tri grend slema, dva gran-prija i još nekoliko medalja na turu. Mnogo sam iskusniji u odnosu na 2016. Videćemo da li će sve to biti dovoljno za najsjajnije odličje ili jednu od medalja - kaže Kukolj.

Ono što Kukolja hrabri jeste to što će u Tokiju biti petoro članova džudo reprezentacije.

- To će mi mnogo značiti. Skupi se energija, poguramo jedni druge. Iskusio sam šta znači biti sam u Riju. Mnogo je lakše kada nas je više - kaže Kukolj.

Naš šampion spreman je na "mehur" i u Tokiju, ali priznaje da ga inspiriše puna dvorana.

- Samo, ne smeta mi ni kada je prazna. Šta god da bude, da se dešava, ne smem da dajem na značaju tim perifernim stvarima. Važno je da budem fokusiran na strunjaču, da mislim samo na borbu, bez obzira na to da li se nadmećem na livadi ili u najvećoj hali u Tokiju. Bitno je samo da izvučem pozitivnu energiju - ističe Kukolj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!