NOVAKOV PUT DO ZLATA U TOKIJU: Nije lako kao što pričaju, trojica finalista gren slema za nešto što je uradila samo Štefi

Novosti online

16. 07. 2021. u 08:25

NOVAK Đoković je prelomio, braniće boje Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

НОВАКОВ ПУТ ДО ЗЛАТА У ТОКИЈУ:  Није лако као што причају, тројица финалиста грен слема за нешто што је урадила само Штефи

Foto: AP

Mnogi bi na njegovom mestu dobro razmisli, mnogi su i odustali zbog rigoroznih pravila u Tokiju i takmičenja do kraja sezone poput Rafaela Nadala.

Iza Đokovića su trijumfi na Australijan openu, Roland Garosu i Vimbldonu, a od 30. avgusta počinje US Open na kojem ima istorijsku šansu da osvoji sva četiri grend slem turnira u sezoni i deifinitivno postane najveći teniser u istoriji ovog sporta.

Pruža mu se prilika koju nije imao nijedan igrač u modernoj istoriji tenisa, ali i pored toga on će na najvećoj svetskoj sportskoj smotri nositi dres Srbije.

Napašće naš as u Tokiju jedinu titulu koja mu nedostaje u karijeri. Ako trijumfuje Đoković  može da postane prvi teniser u istoriji koji je ostvario Zlatni slem što podrazumeva četiri trijumfa na grend slem turnirima plus olimpijsko zalto. U svetu tenisa je to jedina u istoriji uspela Štefi Graf u Seulu 1988.

U tri dosadašnja pokušaja, Đoković je osvojio bronzanu medalju na prvim Igrama u Pekingu 2008, dok ga je u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine oba puta na putu ka medalji zaustavio Huan Martin Del Potro. Sada se Novak nalazi u životnoj formi i apsolutni je favorit za trijumf u Tokiju. Ali olimpijski turniri u tenisu su nas do sada naučili da umeju da budu jako klizavi za favorite zbog čega će Đoković morati da bude na maksimumu koncentrancije i spreme. Pogotovo što se igra na dva dobijena seta i nema mnogo prostora za oscilacije.

Činjenica je da su od Igara odustali brojni teniseri iz vrha i da je konkurencija slabija, ali ni približno kao što bi to neki želeli da predstave. Najveći minus je svakako odsustvo Rafaela Nadala, verovatno jedinog čoveka na svetu koji može da Novaka Đokovića stavi na maksimalne muke na terenu. Pored Nadala, odustala su još devetorica tenisera iz Top 20 na svetskoj rang listi. Dakle, polovina. Ali ona slabija...

Među njima je šesti teniser sveta Dominik Tim koji je u slaboj formi i koji vuče probleme sa povredama, a čeka ga ogroman pritisak u vidu odbrane titule na US Openu. Neće biti ni devetog tenisera sveta Rodžera Federera ali s obzirom na njegove godine i formu, on više nije bauk. Pogotovo ne bi bio bauk Đokoviću. Švajcarac ove sezone ne samo da nije osvojio nijednu titulu već nema ni najobičnije polufinale bilo kojeg ATP turnira. O grend slemovima i mastersima da i ne govorimo... Tako da njegovo odsustvo i nije neki udarac. Neće biti ni desetog tenisera sveta Denisa Šapovalova iz Kanade koji je mogao da bude u grupi mladih nada koje vrebaju iznenađenja, ali svakako ne među prvih pet ili šest favorita.

Međutim, Đokoviću će zato potencijalni rivali biti neki od trenutno najboljih tenisera sveta. Učešće su potvrdili drugi teniser sveta Danil Medvedev (Rusija), četvrti Stefanos Cicipas (Grčka), peti Aleksander Zverev (Nemačka), sedmi Andrej Rubljev (Rusija), deveti Mateo Beretini (Italija)... Suštinski, ne računajući Nadala, to su trenutno igrači koji igraju najbolji tenis na svetu posle Đokovića. Uostalom, oni su bili i finalisti grend slemova ove sezone. Medvedev u Australiji, Cicipas na Rolan Garosu i Beretini na Vimbldonu.

Ako je jasno da će se na igrama pojaviti šampion i sva trojica finalista grend slemova, ne može se reći da je konkurencija slaba ili da je Đokoviću olakšan put do titule. Cicipas i Beretini su pokazali koliko mogu da budu nezgodni, a podloga u Tokiju ponajviše od njih odgovara Medvedevu. Reč je o brzoj podlozi na kojoj se igraju US open, mastersi u Kanadi, Sinsinatiju i Šangaju, turniri u Dubaiju, Pekingu...

Od njih trojice se očekuje da predstavljaju najveću pretnju Đokoviću u Tokiju. Plus Rubljev kojem je to omiljena podloga.

Što se tiče igrača od 10. do 20. mesta na svetskoj rang listi, nekolicina ih preskače Tokio. Na Igrama neće biti 14. tenisera sveta Roberta Bautiste Aguta, ali i on se nalazi u slaboj formi poslednjih meseci pa svakako ne bi spadao ni među favorite iz senke. Odustali su i 16. teniser sveta Kasper Rud (Norveška), Aleks de Minor (17, Australija), Kristijan Garin (18, Čile), Gael Monfis (19, Francuska) i David Gofan (20, Belgija).

Učešće su potvrdili Hubert Hurkač (11, Poljska), Dijego Švarcman (12, Argentina), Pablo Karenjo Busta (13, Španija) i Feliks Ože Aliasim (15, Kanada). Hurkač teško može ponoviti igru sa Vimbldona, Švarcmanu i Karenju Busti ovo nije omiljena podloga, a Ože Aliasim mnogo oscilira u formi i teško ga je očekivati u borbi za medalju.

Od ostalih poznatih imena koja nisu u Top 20, učešće su otkazali Miloš Raonić (22. na svetu, Kanada), Janik Siner (23, Italija), Danijel Evans (28, Velika Britanija), Sten Vavrinka (30, Švajcarska), Rajli Opelka (33, SAD), Džon Izner (34, SAD), Borna Ćorić (35, Hrvatska), Tejlor Fric (40, SAD)...  A nema ni nekih igrača zvučnijih imena slabijeg ranga poput Nika Kirjosa, Sema Kverija, Rišara Gaskea, Benoe Pera koji svakako ne predstavljaju neku ozbiljnu pretnju Đokoviću.

Od tenisera koji tu i tamo mogu da naprave iznenađenja i namuče favorite, učešća su potvrdili Aslan Karacev (24, Rusija), Karen Hačanov (25, Rusija), Lorenco Sonego (26, Italija), Igo Umber (27, Francuska), Nikoloz Basilašvili (29, Gruzija), Marin Čilić (38, Hrvatska)... Oni nisu kvalitetom daleko iza pojedinih igrača iz Top 20 i mogu nekim favoritima da pomrse konce. Takođe, više bi moglo da se očekuje od domaćih tenisera Nišikorija i Nišioke koji će biti silno motivisani da se umešaju u borbu za medalju i neće se predati tako lako.

Olimpijski turnir u tenisu ima duplo manje učesnika od grend slem turnira, što znači da se igra runda manje. U zavisnosti od žreba, Đoković bi zaista trebalo da ima lagan posao u prva dva ili tri kola, potom slede teži rivali od četvrtfinala. A kasnije se nadamo i borbi za medalju i zlato oko vrata za najboljeg tenisera sveta svih vremena.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)