GENIJALAC NIKOLA: Jokić i njegova 72 trenutka magije

G. KELIĆ

18. 05. 2021. u 21:39

NIKOLA Jokić je ove sezone prosipao košarkašku magiju duž i popreko svih terena NBA lige tačno 72 puta.

ГЕНИЈАЛАЦ НИКОЛА: Јокић и његова 72 тренутка магије

FOTO: EPA

Jer, upravo toliko utakmica je srpski centar odigrao za ekipu Denvera, ne odmarajući se nijedno veče, što predstavlja još jedan parametar po kome se izdvaja od konkurencije u trci za MVP regularnog dela.

N. JOKIĆ

MINUTI 34,6

POENI 26,4
SKOKOVI 10,8
ASISTENCIJE 8,3

Nijedan drugi kandidat za najveće individualno priznanje u svetu košarke ove godine nije odigrao sve utakmice za svoj tim i ukoliko Jokić bude proglašen za najkorisnijeg igrača Lige, posle sezone 2007/2008. i pokojnog Kobija Brajanta, postaće prvi MVP sa tim priznanjem koji je odigrao svaku utakmicu u regularnom delu. Pride, ući će u odabrano društvo koje čine 13 igrača koji su bili laureati, a da nisu propustili ni jedan meč.

To su, osim Brajanta, još: Kevin Garnet, Tim Dankan, Majkl Džordan, Karl Malon, Leri Bird, Džulijus Irving, Karim Abdul Džabar, Mozes Malon, Bob Mekadu, Dejv Kovens, Ves Anseld i Vilt Čemberlen.

B. BOGDANOVIĆ

MINUTI 29,7

POENI 16,4
SKOKOVI 3,6
ASISTENCIJE 3,3

Primera radi, prvi Nikolin pratilac u MVP trci, Džoel Embid iz Filadelfije je zbog povrede odigrao samo 51 utakmicu, po čemu bi posle Karla Malona iz sezone 1998/1999. (odigrao samo 49 od 82 utakmice) mogao da postane najkorisniji igrač Lige sa najmanje odigranih utakmica. Tu se izdvaja još Bil Volton, koji je u dresu Portlanda 1977/1978. nastupio u 58 duela. Svi ostali nagrađivani pojedinci su imali više od 60 utakmica u nogama.

A. POKUŠEVSKI

MINUTI 24,2

POENI 8,2
SKOKOVI 4,7
ASISTENCIJE 2,2

I drugi ovosezonski kandidati su se evidentno manje večeri "skidali": Stef Kari (63 meča), Janis Adetokunbo (61), Demijan Lilard (67), Džimi Batler (52), Luka Dončić (66), Kavaj Lenard (52)...

Takođe, Jokić je ove sezone oborio mnoštvo rekorda, od čega i lični po broju poena na jednom meču - 50 protiv Sakramenta početkom februara, dok je najslabiji košgeterski učinak imao protiv Šarlota i Klivlenda, kada je ubacio samo 12.

Somborski dugajlija je, uz sve to, prvu fazu završio sa neverovatnih 60 dabl-dabl performansa (najviše od svih) i 16 tripl-dablova (samo Vestbruk sa 38 ima više), što, takođe, predstavlja lični rekord.

Međutim, nije samo Somborac imao berićetnu godinu iza sebe. Bogdana Bogdanovića je "sunce ogrejalo" prelaskom u redove Atlante, u kojoj se izdvojio kao jedan od nosilaca igre, što pokazuju i statistički najbolje brojke u karijeri, a nagrada za to je došla u vidu debitantskog nastupa u doigravanju, gde bi tek trebalo očekivati odlične partije od srpske "haubice".

N. BJELICA

MINUTI 16,1

POENI 6,5
SKOKOVI 3,4
ASISTENCIJE 1,9

Velike pohvale zaslužuje i Aleksej Pokuševski, koji se već u svojoj ruki sezoni kao najmlađi igrač u ligi odlično snašao u Oklahomi i pokazao da lepa prekookeanska karijera kuca na njegova vrata. Nemanja Bjelica je imao mnogo trzavica ove sezone, ali je uspeo da uhvati dah u Majamiju, pošto je posle tri godine napustio Sakramento. Dobra stvar je to što će Beli i pored loše individualne sezone drugi put videti plej-of u kojem bi mogao da ide daleko, ali i dobije veću minutažu.

B. MARJANOVIĆ

MINUTI 8,2

POENI 4,7
SKOKOVI 3,9
ASISTENCIJE 0,3

Slabije učinke su, takođe, imali i Boban Marjanović i Alen Smailagić, čija uloga se u Dalasu, odnosno Golden Stejtu svela na epizodnu. Ruku na srce, mladi košarkaš "ratnika" je u svojoj drugoj NBA sezoni zbog problema sa povredama odigrao samo 15 utakmica i prosečno beležio 1,9 poena, 1,1 skoka i 0,3 asistencije za 5,6 minuta na parketu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a