ERIK MIKA ZA "NOVOSTI": Partizan pravi klub za mene

Grujica Kelić

27. 09. 2020. u 09:23

KAO poslednja kockica u sklapanju crno-belog mozaika za ovu sezonu doveden je američki centar Erik Mika (25).

ЕРИК МИКА ЗА НОВОСТИ: Партизан прави клуб за мене

FOTO: Sajt KK Partizan

Momak rodom iz Bostona za mnoge ovdašnje ljubitelje igre pod obručima predstavlja pravu nepoznanicu, međutim, igrački se u potpunosti uklapa u prošlogodišnju Partizanovu filozofiju sa pokretnim centrima, koja je donela mnogo toga dobrog. Sa 208 centimetra visine, Mika bi trebalo da sa Vilom Mozlijem i Nikolom Jankovićem predstavlja odličnu unutrašnju kompoziciju tima.

- Uveren sam da je Partizan idealna sredina za mene, jer odgovara mom načinu igre. Ekipa je prošle godine imala mnogo uspeha i jednostavno sam želeo da budem deo toga. Izuzetno mi se sviđa rad koji forsira trener Šćepanović. I sam je nekada bio sjajan igrač, tako da očigledno košarku drži u malom prstu - ističe u razgovoru za "Novosti" nekadašnji član Sakramento Kingsa.

Početak sezone je pred vratima, već 30. septembra "parni valjak" očekuje prva utakmica u Evrokupu. Neizvesnost zbog pandemije virusa korona zabrinjava mnoge, a najviše igrače koji su primorani da igraju u jednim potpuno nesvakidašnjim okolnostima.

- Sigurno najteža stvar ove sezone biće igranje pred praznim tribinama ili sa ograničenim brojem navijača. Stvarno se nadam da je to samo privremeno, jer znam koliko su Partizanovi navijači krucijalni za uspehe svog tima - kaže Mika.

RELIGIJA JE VAŽAN DEO MOG ŽIVOTA

ZANIMLjIVI deo Mikine ličnosti predstavlja činjenica da je deo mormonske zajednice, i da je upravo iz tih razloga, u jednom trenutku na dve godine napustio koledž i košarku kako bi se posvetio misionarskom zadatku u Italiji.

- Ne kajem se zbog odluke da te godine posvetim svojoj religiji. Očigledno dvogodišnja pauza od košarke nije pomogla mojoj karijeri, ali verujem da mi je to pomoglo da odrastem i sazrem kao čovek. Naučio sam važne životne lekcije koje nikada neću zaboraviti. Vera mi je veoma važna i svakodnevno se trudim da je uravnotežim sa košarkaškom karijerom - kaže Mika.

Mika poseduje iskustvo igranja u Evropi u drugom po redu najjačem košarkaškom takmičenju na Starom kontinentu pošto je u dresu italijanske Breše nastupao u Evrokupu, a imao je i priliku da igra protiv Crvene zvezde. Zbog svega toga, period aklimatizacije na novu sredinu trebalo bi da bude kraći.

- Definitivno mislim da ću se brzo prilagoditi. Prošla je sezona i po otkad sam poslednji put nastupao u Evrokupu i od tada sam stekao puno iskustva na visokom nivou, tako da se nadam da to može da se prenese i na uspeh ekipe. Mislim da mogu da pomognem na obe strane terena. Zasad samo pokušavam da shvatim na koji način najviše mogu da doprinesem timu kako bismo pobeđivali - ističe Mika.

S obzirom na to da je okusio igranje i u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, vredi napraviti paralele između dva sistema.

- Košarka u Evropi je više defanzivno orijentisana, dok je u Americi fokus stavljen na napad. Ovde je takođe fizički jača igra i teže je postignuti poene u reketu, jer ne postoji defanzivno pravilo od tri sekunde.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)