DANAS JE TAJ DAN! Zvezda osvojila prvi i jedini evropski trofej

Tanjug

02. 04. 2024. u 13:44

Košarkaši Crvene zvezde na današnji dan pre 50 godina osvojili su Kup kupova, prvi trofej nekog srpskog kluba u evropskim takmičenjima.

ДАНАС ЈЕ ТАЈ ДАН! Звезда освојила први и једини европски трофеј

FOTO: KK Crvena zvezda

Zvezda je 2. aprila 1974. godine u Udinama u finalu savladala čehoslovačku ekipu Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75.

"Imala je Zvezda i pre trijumfa u Kupu kupova zapažene rezultate u Evropi, jer je 1972. godine stigla do finala ovog takmičenja, kada je poklekla protiv Olimpije iz Milana rezultatom 74:70, a 1973. godine ekipa je stigla do polufinala Kupa evropskih šampiona", podseća se u tekstu na sajtu kluba.

Na putu ka finalu i trofeju, crveno-beli su redom pobeđivali ekipe 17 Nandori, francuski Banjole, kasnije u četvrtfinalnoj grupi i ekipe sofijskog CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes.

U prvoj utakmici u Madridu Zvezda je slavila sa 79:74. Na poluvremenu je bilo čak 16 razlike za crveno-bele (42:26). Dragan Kapičić je ubacio 27, a Zoran Slavnić 20 poena.

U revanšu je Zvezda bila još ubedljivija i sa "stotkom" izbacila madridske studente (104:85) za plasman u svoje drugo evropsko finale. Ivan Sarjanović je odigrao meč karijere, zabeležio je 29 poena, dok se Kapičić zaustavio na brojci od 27 postignutih poena.

U drugom polufinalu Zbrojovka je izbacila Saklu iz Torina.

U finalnom susretu u italijanskim Udinama crveno-beli su vodili i dominirali tokom čitave utakmice. Tada se nije igralo po četvrtinama, a i timovi su tokom mečeva koristili znatno manji broj igrača.

Zvezda je na poluvremenu vodila sa devet poena razlike (45:36). Ponovo se istakao Sarjanović, ali ovoga puta u odbrani, jer je u prvom delu zaustavio Pospišila, koji je bio jedan od najboljih igrača čehoslovačkog tima.

Crveno-beli su pred kraj meča vodili i sa 21 poenom razlike, ali je rival u finišu smanjio na podnošljivih "minus 11". U napadu se istakao Zvezdin fantastični trio asova i reprezentativaca. Kapičić je postigao 23 poena, Moka Slavnić je ubacio 20, a legendarni Duci Simonović je zabeležio 19, a Dragiša Vučinić 12 poena.

U redovima Zbrojovke Jan Bobrovski postigao je 20 poena.

Povodom proslave 50. godišnjice od osvajanja prvog i za sada jedinog evropskog trofeja u istoriji KK Crvena zvezda, klub je pripremio spektakularan događaj na utakmici protiv Olimpijakosa - od posebnog dresa koji je za ovu utakmicu obogaćen jednim detaljem, preko brošure i plaketa, do kratkog programa na poluvremenu na kome će se naći i neki od aktera finala iz daleke 1974. godine.

Takođe, klub ovim povodom pravi i poseban film u kome će govoriti brojni akteri i svedoci tog vremena i uspeha, koji će biti emitovan u naredom periodu kao još jedno svedočanstvo i podsetnik na ovaj istorijski uspeh.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave