VELIKI NEMANJA U PENZIJI: Kako je Bjelica pisao istoriju sa Srbijom

Novosti online

23. 03. 2024. u 18:29

Srpski košarakaš Nemanja Bjelica završio je profesionalnu karijeru. Igrao je za brojne evropske i NBA klubove, ali će svim navijačima u Srbiji zauvek u sećanju ostati ono što je davao za reprezentaciju.

ВЕЛИКИ НЕМАЊА У ПЕНЗИЈИ: Како је Бјелица писао историју са Србијом

Foto arhiva VN

Karijera duga 20 godina prožeta je mnogim lepim i bolnim trenucima. Bile su tu titule šampiona države, sjajni uspesi u Evroligi, šampioniski prsten NBA lige, fenomenalne partije "preko bare", MVP priznanja, ali ništa od toga ne može da se meri sa uspehom u dresu sa državnim grbom.

Sam Bjelica je često bio najemotivniji upravo kada je govorio o reprezentaciji Srbije, često kritikovao sebe zbog poraza, ali i hvalio saigrače zbog pobeda. Svima će ostati u najlepšem sećanju sve što je radio za nacionalni tim.

Prvi put je dres Srbije obukao u kvlaifikacijama za Evrobasket 2009, kada je bio član čuvenih "Dudinih beba". Ekipe koja je vratila Srbiju na evropsku i svetsku košarkašku mapu posle sedam godina "posta". Već na tom istom Evrobasketu okitio se srebrnom medaljom, a sledeće godine bio je četvrti sa reprezentacijom na Mundobasketu u Turskoj. Bio je bitan deo ekipe u kojoj su "glavnu reč" vodili Miloš Teodosić, Novica Veličković i kapiten Nenad Krstić. U naredna dva Evrobasketa 2011. i 2013. pokazao se kao jedan od lidera tima, kada su neki nosioci prestali da nastupaju za nacionalni tim, a onda je 2014. doživeo najlepše momente reprezentativne karijere.

Dolaskom Aleksandra Saše Đorđevića na klupu "orlova", mnogi igrači doživeli su zenit, među njima i Bjelica. Na Mundobasketu u Španiji, on i saigrači ostvarili su najveći uspeh sa reprezentacijom. Osvojili srebrnu medalju, igrali finale sa Amerikancima, dokazali da je Srbija ponovo "zemlja košarke" i na kraju imali tu čast da se popnu na čuveni balkon gradske skupštine.

Naredne 2015. je na Evrobasket u Nemačkoj i Francuskoj došao ka MVP Evrolige, i kao jedan do ključnih igrača. To je dokazao i svojim partijama.

Dabl dabl protiv Španije, koš za pobedu protiv Nemačke i sve ostale partije na tom prvenstvu bile su dovoljne da ga nacija smatra herojem reprezentacije. Nažalost, te godine smo doživeli nesrećan poraz od Litvanije u polufinalu i na kraju završili četvrti, porazom od Francuza.

Brojne povrede sprečile su ga da zaigra na Olimpijskim igrama 2016. i Evrobasketu 2017. a veliki povratak je imao na Svetskom kupu 2019. u Kini, ali je kao i celokupna ekipa nakon sjajnog starta doživeo šok u četvrtfinalu (poraz od Argentine) i razočaran se vratio u Beograd.

Drugo i poslednje reprezentativno razočarenje doživeo je 2021. u Beogradu, kada je bio deo ekipe koja je poražena od Italije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2021.

Nakon toga, Bjelica je završio reprezentativnu karijeru u kojoj mu se nisu ispunile dve želje. Prva da zaigra na Olimpijskim igrama, a druga da se okiti zlatnom medaljom. Bez obzira na sve, pamtiće ga ova zemlja i ovaj narod za sve što je uradio za Srbiju.

BONUS VIDEO: ZVEZDA DOČEKALA: Nikola Topić trenira

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)