OŽIVEĆU SEĆANJA NA DUELE PLEĆAŠA: Zdravko Plećaš želi da ispoštuje davnašnju želju svog pokojnog oca Nikole

Bogoljub Grujić

29. 02. 2024. u 09:30

VEČITI košarkaški šarmer sa brkovima, Nikola Plećaš (76), nekadašnji reprezentativni plejmejker nacionalnog tima Jugoslavije i legenda Lokomotive, kasnije Cibone, početkom juna prošle godine došao je u malo banatsko selo Novo Miloševo, kako bi ispoštovao lik i delo svog košarkaškog oca, velikog trenera, Ranka Žeravice, kojem je u čast u porodičnoj kući u rodnom selu otvoren memorijalni muzej.

ОЖИВЕЋУ СЕЋАЊА НА ДУЕЛЕ ПЛЕЋАША: Здравко Плећаш жели да испоштује давнашњу жељу свог покојног оца Николе

Zdravko Plećaš, Foto B. Grujić

- Dirnuo me je ovaj šmekerski gest čoveka koji, iako i sam u godinama, nije žalio trud i vreme, došao je da se pokloni seni stratega sa kojim je daleke 1970. godine u Ljubljani bio prvak sveta - započinje priču Zrenjaninac Zdravko Plećaš, sin Nikole Plećaša, od 2001. godine pokojnog nekadašnjeg košarkaša Proletera.

- Jednostavno, nisam znao za otvaranje Muzeja Ranka Žeravice, mada je najavljivano, sve je nekako tiho prošlo, a da sam imao informaciju sigurno bih iskoristio priliku da ostvarim davnu želju da upoznam Nikolu Plećaša iz Zagreba, koji se zove i preziva kao i moj pokojni otac.

Zdravko Plećaš je sada još sigurniji u nameri da inicijativu istera do kraja i nekako upozna čoveka sa kojim je njegov pokojni otac, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, delio ljute košarkaške megdane na parketima dvorana u Zrenjaninu i Zagrebu.

- Ideja je da mnogo slavnijeg Nikolu ugostim u mom rodnom gradu i uz zajedničko prelistavanje izbledelih stranica albuma sećanja, odvedem na očev grob, a prisetiće se ubeđen sam, njihovih duela na terenu 1973. godine kada su se tadašnji Kombinat "Servo Mihalj" (ime nosio po sponzoru) i Lokomotiva u više navrata sastajali u okviru prvoligaških duela - dodaje mlađi Plećaš iz Zrenjanina, koji je očevim stopama u košarci dospeo do prvog tima Proletera i kao mlad igrač u više navrata bio pohvaljen od tadašnjeg saigrača Luke Pavićevića, koji je igrao na istoj poziciji plejmejkera.

IMENjACI Zagrebački i zrenjaninski Nikola Plećaš, Foto Privatna arhiva

Njegova seniorska karijera, zbog teške povrede kolena, ostala je u senci talentovanog dečaka i naslednika košarkaške loze Plećaš, a danas je u 46. godini rekreativac i delegat na košarkaškim utakmicama.

U beleškama zrenjaninskog Nikole Plećaša, uz brojne pedantno složene isečke iz novinskih tekstova i izveštaja sa tadašnjih prvoligaških utakmica, vidno mesto zauzima i papirić na kojem je rukom ispisana fina emocija, osećaj da je njegov pet godina stariji i mnogo poznatiji imenjak i prezimenjak, sjajna osoba, džentlmen i da mu je izuzetno drago to što je imao priliku da ga upozna i van terena i druži se sa njim.

- Reprezentativac, gospodin, umetnik sa loptom na terenu, strelac i kreator - zapisao je penkalom zrenjaninski Nikola i sam zadivljen, ne baš čestom pojavom da u istom sportu, u ovom slučaju "kraljici pod obručima", na dve različite strane igraju dvojica igrača sa istim imenom i prezimenom, Nikola Plećaš.

Nikola Plećaš, zrenjaninski, otac Jelene i Zdravka, rođen je 1953. godine, a osim Proletera, nosio je još dres tadašnjeg mlađeg studentskog lokalnog kluba Mašinac i omladinske reprezentacije Jugoslavije, a igrajući na poziciji pleja i beka sa karakterističnim šutem iznad glave, izrastao je u sjajnog i pouzdanog košarkaša, do kraja privrženog matičnom klubu.

- Još kao dečaku, dok me je učio da šutnem loptu na koš, usadio mi je ljubav prema Proleteru, za koji je srcem i dušom bio vezan, prvoligaške utakmice za njega su bile svetinja, a posebno se pripremao za duele sa Lokomotivom u Zagrebu i Zrenjaninu, kada je trebalo da čuva svog slavnog i mnogo popularnijeg imenjaka. Isto tako, voleo bih da budem i u Zagrebu, da osetim duh čuvene "Kutije šubice" u kojoj je Lokomotiva mlela svoje rivale. Kroz san sećam se očevog ushićenja i neke vrste pozitivne treme pred polazak na put. Lepi su to, zaista, bili trenuci - zaokružuje priču o svom ocu Zdravko, koji je osim u Proleteru igrao za Radnički iz Novog Sada, Svislajon iz Vršca i Mašinac iz Zrenjanina, dodajući na kraju da je odlučan u nameri da ispuni zadatak koji je sam sebi, na očevom grobu, zadao.

Foto Privatna arhiva

Nikola prepoznao Bodirogin talenat

JEDAN od prvih košarkaških učitelja Dejanu Bodirogi u sali Osnovne škole "Vladimir Nazor", bio je upravo zrenjaninski Nikola Plećaš, a u svom trenerakom tefteru, već posle nekoliko treninga, upisao je da dečak sjajno barata loptom i da je pravi biser i budućnost naše košarke.

Ove mastilom ispisane reči obistinile su se vrlo brzo.

Podrška drugara

- ONI kojima sam ispričao šta nameravam, podržali su me i obećali pomoć da stupim u kontakt sa gospodinom iz Zagreba, jednostavno sudbina nije htela da se susretnemo u Novom Miloševu - kaže Zdravko, uz napomenu da će poštujući godine i raspoloženje gospodina Nikole Plećaša, i postupiti u realizaciji svoje ideje.

LEGENDA Nikola Plećaš u "Kutiji šibica", Foto Privatna arhiva

Žeravica ga preporučio

ZADIVLjEN činjenicom da u košarci ima dvojicu Nikola, veliki Ranko Žeravica, posle jednog školskog takmičenja gimnazijalaca, zapazio je talenat i javno pohvalio Nikolu Plećaša, Ličanina iz Banata, uz naznaku da će kao i tadašnji reprezentativac Jugoslavije i prvi plej zagrebačke Lokomotive, daleko dogurati.

Plan posete već spreman

PROSLAVLjENI as Proletera i kasnije trener Nikola Plećaš iznenada je preminuo aprila 2001. godine, u 48. godini i svom nasledniku u amanet ostavio organizaciju posete zagrebačkog Nikole Plećaša Zrenjaninu.

- To ja, nekako, moram da sprovedem u stvarnost, osim bogate trpeze sa tipično banatskim specijalitetima, planirana je poseta Novom Miloševu, gde je rođen i odrastao Ranko Žeravica, njegovom Muzeju sećanja, ali i popularnom zrenjaninskom "Medisonu", gde su se sedamdesetih godina prošlog veka, odigravali ljuti košarkaški megdani - kaže Zdravko.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu