ZVEZDA NOKAUTIRALA VALENSIJU! Crveno-beli san o Evroligi i dalje živi

Filip Milošević

30. 01. 2024. u 22:00 >> 19:36

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Valensiju rezultatom u 24. kolu Evrolige i, uz učinak 10-14, napravili korak ka plasmanu među deset ekipa koje će nastupiti u doigravanju. Crveno-belima za sada nedostaju još dve pobede do tog društva, a upravo toliko ih ima poraženi španski tim, ali i Olimpijakos, kao i Partizan, koji svoj meč ove runde igra u sredu u Monaku.

ЗВЕЗДА НОКАУТИРАЛА ВАЛЕНСИЈУ! Црвено-бели сан о Евролиги и даље живи

FOTO: M. Vukadinović

Prva četvrtina je bila izuzetno tvrda uz mali broj poena, gosti su je rešili u svoju koristi sa poenom prednosti. Već u drugoj Zvezda, uz probuđenog Nemanju Nedovića, pravi skoro dvocifrenu razliku i na poluvreme odlaze sa devet poena viška.

Tokom treće i četvrte deonice sva nadanja gostiju su bila rušena njihovim očajnim šutem sa distance, a prilično impresivnim košgeterskim izdanjem domaćih. Uostalom, kada neko ubaci samo tri trojke iz 22 pokušaja, a primi ih 11 (iz 26), jasno je kako se Valensija osećala i koliko je bilo "nemoguća misija" da ostvari prednost u međusobnim duelima jer je Zvezdu dobila samo sa četiri razlike na svom terenu, a sada bila nokautirana.

Najbolji pojedinac u dresu Zvezde bio je Nemanja Nedović koji je postigao 27 poena, šutirajući sa distance 6/7, dok je Džons kod Valensije upisao 11.

Crveno-beli sada imaju učinak 10-14 i trenutno su 13. na tabeli Evrolige, a ispred njih su, redom, Olimpija Milano (10-13), Baskonija (12-12), Valensija (12-12), devetoplasirani Partizan (12-11) i drugi. Na vrhu je Real Madrid sa 20-3, dok je naredni Zvezdin rival, Barselona, na deobi drugog mesta sa Virtusom, uz učinak od po 15-8.


Evroliga, 24. kolo - statistika

Crvena zvezda - Valensija 82:64 (11:12, 28:18, 22:19, 21:15)

Crvena zvezda: Smart 7, Teodosić 6p, 7as, Hanga 7, Davidovac 5p, 4sk, Mitrović 4, Lazić 2, Tobi 11p, 4sk, 3as, Bolomboj 6sk, Nedović 27, Giedraitis 8, Gilespi, Dos Santos 5p, 5sk, 4as

Valensija: HArper 8, Klaver, Puerto, Reuvers 10, Pradilja 2, Anderson 5, Lopez-Arostegi, Džons 11, Inglis 10, Robertson 7, Odželeje 9, Pangos 2

KRAJ! Crvena zvezda - Valensija 82:64

40' Velika pobeda Crvene zvezde na krilima Nemanje Nedovića.

38' Neverovatna energija Jaga Dos Santosa koji iznuđuje faul i dobija dva slobodna bacanja. 75:59. 

37' Tri napada Crvene zvezde posle dva ofanzivna skoka i onda faul Klavera nad Davidovcem. Nakon toga Gedraitis pogađa uz faul i definitivno odbija sve nalete Valensije. 72:57

35' Uzavrele strasti na parketu. Davidovac traži faul ali sudije ne misle tako. 68:57

34' Upisuje se i Smarta na asistenciju Nedovića. Prvi poeni na meču za njega.

32' Prvi poeni u poslednjoj četvrtini su delo Majka Tobija. Sjajan pas Teodosića i slovenački reprezentativac snažno zakucava. 63:49.

Kraj treće četvrtine

30' Treća četvrtina je pripala izabranicima Janisa Sferopulosa. Majk Tobi pogađa trojku za najveću prednost od 15 poena razlike, ali Semi Odžele uzvraća trojkom za kraj trećeg perioda. 61:49.

28' Lak zadatak za Majka Tobija na fenomenalnu asistenciju Teodosića. Zvezda ima +14.

25' Valensija ponovo spušta razliku na 10 poena razlike i opet to čine sa linije slobodnih bacanja. Međutim Nedović je nezaustavljiv, nova trojka beka. 54:51.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

23' Sjajna saradnja Jaga i Davidovca koji polaganjem postiže koš. 46:38

22' Ovo je veče Nedovića, sada pogađa trojku preko ruke i ponovo donosi devet poena razlike crveno-belima.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

21' Nemanja Nedović nastavlja gde je stao u prvom poluvremenu. Postigao je dvojku i zabeležio svoj 13 poen na meču. Na drugoj strani Inglis je iznudio slobodna bacanja koja je pogodio. 41:32.

Kraj druge četvrtine!

20' Prvo poluvreme se završava pogotkom Valensije, koja je spustila razliku na jednocifrenu i u drugi deo meča ulazi sa devet poena zaostatka. 39:30. Drugu deonicu su izabranici Sferopulosa dobili sa 28:18.

19' Nedović pogotkom sa linije penala pogađa dva slobodna bacanja i donosi novu dvocifrenu prednost Crvene zvezde. 37:26.

18' Serija Valensije, tajm-aut Sferopulosa. Jago je izgubio loptu, a zatim je Džons poentirao preko njega, pa grčki stručnjak traži minut odmora. 35:24.

16' Nekoliko loših napada obe ekipe prekida Zvezda pogotkom Nemanja Nedovića trojkom. 31:16. Mumbru je zatražio čelendž koji je bio neuspešan i on se zbog toga bunio kod sudija zbog čega je dobio teničku grešku. Nedović je pogodio bacanje, a na drugoj strani je Inglis iznudio dva slobodna bacanja koja je pogodio. 32:20

14' Valensija se izuzetno muči u drugoj četvrtini, upisuju prve poene nakon penala Harpera. Na drugoj strani Teodosić pogađa otvorenu trojku i crveno-beli prave seriju 15:2, 26:14.

13' Trojka iz trka Miloša Teodosića! Sad je iznudio i faul, crveno-beli imaju mogućnost da produže dosadašnju seriju od 9:0.

12' Sjajno otvaranje druge deonice crveno-belih. Prvo je stigao Teodosić do poena a zatim i Majk Tobim i Adam Hanga lakim polaganjem. Serija 6:0 crveno-belih i prvi tajm-aut na meču uzima trener gostujuće ekipe. 17:12.

Kraj prve četvrtine.

10' Završena je prva četvrtina gde je viđen neverovatno mali broj koševa u kom se bolje snašla Valensija ima prednost 12:11. Crveno-beli imaju velikih problema sa zonskom odbranom gostiju.

8' Prvi put na meču Valensija ima prednost. 9:10

7' Nakon prvog tajm-auta na meču, Jago je pogodio trojku sa devet metara, dok na drugoj strani poentira Kris Džons sa poludistance. 9:5

5' Uspela je i Valensija trojkom da se upiše na semafor, ali odmah Mitrović na drugoj strani postiže lake poene.

4' Izuzetno tvrda košarka u ''Štark Areni''. Nakon četiri minuta crveno-beli su preko Mitrovića i Gedraitisa poentirali, dok gosti nemaju napadačkih rešenja. Zvezda vodi sa 4:0

2' Posle skoro dva minuta upisani su prvi poeni na meču. Mitrović je rešio na niskom postu Puerta i doveo Zvezdu u vođstvo.

1' Prvi napad na meču imala je gostujuća ekipa, Inglis je promašio tešku trojku.

19.35 - Važna vest za crveno-bele pred početak utakmnice: Miloš Teodosić se oseća dovoljno dobro da može da igra!

Uoči meča

Drugim vezanim trijumfom nad večitim rivalom (88:86) Zvezda je praktično zacementirala prvo mesto u ABA ligi i prednost domaćeg terena u svim plej-of rundama. Sada, bez tog balasta, izabranici trenera Janisa Sferopulosa imaju obavezu da u elitnom takmičenju pokušaju da uhvate priključak sa grupom timova u konkurenciji za prelazak preko plej-in crte, odnosno za plasman u top 10.

Ključna nedelja za rehabilitaciju evroligaškog cilja počinje ovog utorka sa Valensijom u "Areni", na istom mestu i u isto vreme ugostiće Zvezda u petak Barselonu. Španska kragna mogla bi da uguši inače minijaturne šanse, koje bi prodisale u slučaju da Zvezda popravi učinak sa 9-14 na 11-14.

Pobede u derbiju obično su stimulans, ne i za ovu varljivu ekipu. Nakon prethodne u evroligaškom duelu sa Partizanom u 19. kolu, propala je kroz parket dvorane Asvela u Lionu i vratila se dva koraka unazad.

- Ova pobeda jeste bitna, ali ne bi nam bio prvi put da odigramo loše posle jedne ili dve dobre utakmice. Nadam se da ćemo da naučimo nešto na svojim greškama - svestan je Teo da nije bilo nikakve konstante u Zvezdinoj igri u dosadašnjem toku sezone.

VALENSIJA BEZ DEJVISA

VALENSIJA je pred gostovanje Zvezdi ubedljivo poražena od Unikahe u domaćem prvenstvu (63:83), istovremeno je na neodređeno vreme ostala bez najboljeg igrača.

Američki krilni centar Brendon Dejvis napustio je teren zbog povrede levog kolena, čekaju se rezultati magnetne rezonance posle kojih će biti poznato koliko će pauzirati. Evroligaški veteran u dosadašnjem toku Evrolige prosečno beleži 12,5 poena, 3,9 skokova i dve asistencije.

Veru ne gubi ni Adam Hanga, veteran u timu crveno-belih i sa 15 poena najefikasniji u svom timu u četvrtom derbiju.

- Naravno da verujem! Verovaću čak i kada matematički ne bude moguće. Ostalo nam je 11 utakmica u Evroligi, sedam kod kuće, što je prednost, ali neće biti lako. Igramo svaku kao da je finale, protiv sjajnih timova i oni isto misle što i mi. Borićemo se do kraja, čak i ako ostanemo bez šanse daćemo sve od sebe da pobedimo u svakoj utakmici, jer naši navijači to zaslužuju - kaže Hanga.

Od završetka iscrpljujuće derbi bitke do podbacivanja lopte u meču sa Valensijom - manje od 48 sati.

- Veliki napor smo uložili, sada nas čeka isto. To je ono što prosečne timove razdvaja od velikih. Ako si veliki, moraš ponovo da odigraš na istom nivou i dođeš do pobede - konstatuje Hanga.

Sferopulos: Valensija ima drugu najbolju odbranu u Evroligi!


Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos izjavio je pred meč sa Valensijom da njegov tim mora da bude defanzivno konstantan i "prisutan" na utakmici.


"Valensija je tim koja ima dobre atlete, veoma su čvrsti. Imaju drugu najbolju odbranu u Evroligi. Moramo da igramo našu igru, igramo na našem terenu. Moramo da napadamo pametno, a defanzivno da budemo konstantni i prisutni, da im ne dozvolimo da budu dobri u tranziciji", istakao je Sferopulos.


Dodaje da španski tim ima rešenja na svim pozicijama.

"Ovo je prvi put od kad smo krenuli - da igramo obe utakmice kod kuće, to je dobro, ali se fokusiramo na sledeću utakmicu. Ne znamo zasigurno oko Brendona Dejvisa, rekli su da neće igrati. Ako ne bude igrao sigurno da je problem za njih, ali ne smemo da potceniti ostale talentovane igrače koje imaju. Imaju rešenja na svim pozicijama. Moramo biti fokusirani na sve njih i ostati kao tim prisutni našoj taktici", zaključio je Sferopulos.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave