PORAZ CRNO-BELIH U BURNOM DUELU: Partizan izgubio u neverovatnom derbiju Evrolige od Virtusa!

Novosti online

28. 12. 2023. u 20:37 >> 20:40

U derbiju 17. kolu Evrolige Partizan je izgubio u Beogradu od Virtusa - crno-beli su u vrlo emotivnom meču u Areni uspeli jednom da nadoknade 11 poena razlike, ali su na kraju poklekli - rezultat je bio 75:77 u korist ekipe iz Italije, koja je tako nanela crno-belima drugi uzastopni neuspeh u elitnom nadmetanju.

ПОРАЗ ЦРНО-БЕЛИХ У БУРНОМ ДУЕЛУ: Партизан изгубио у невероватном дербију Евролиге од Виртуса!

FOTO: M. Vukadinović

Sudar dva tima koja su prošlu evroligašku sedmicu završili porazima, ekipa Željka Obradovića od prvaka Evrope, Reala, a tim iz Bolonje u gostima od Valensije, počeo je uz dosad nezabeležene scene u ovdašnjoj košarci - hiljade plišanih igračaka su, pred podbacivanje lopte, završile na parketu, a sve u sklopu humanitarne akcije ABA šampiona i jedne srpske kompanije, koja je rešila da za svaku igračku po hiljadu dinara, odnosno oko devet evra, uplati za kupovinu zimske odeće i obuće za socijalno ugroženu decu.

Emotivno je bilo u tim momentima, a i tokom meča je bilo takvih trenutaka, što zbog rezultata, što zbog pojedinih odluka sudija koje se nisu svidele "grobarima", što zbog poteza crno-belih.

Na 10:19, kada je Obradović prvi put tražio tajmaut, bilo je jasno da će domaćin morati da popravi koncentraciju u napadu ako želi da se nosi sa rivalom koji je do meča u Valensiji doživeo samo četiri poraza, no nedugo zatim bilo je i 11 razlike za raspoložene goste. Razigrani Naneli, precizni Kaboklo i borbeni Doužer pobrinuli su se na "spoju" dve uvodne četvrtine da se izbori nerešen rezultat, ali samo privremeno, jer je Partizan mnogo gubio lopte, što su Lundberg, iskusni Šengelija, opasni Heket i Abas iskoristili da za tili čas donesu 28:41 Virtusu, usled njegove serije od 18:5 sredinom druge deonice.

Na poluvremenu je, usled dobrih poteza Jaramaza, ali i novih pogodaka Džejmsa Nanelija, bilo dostižnih 36:41 za italijansku ekipu, međutim, bilo je potpuno jasno da će se preokret desiti samo ako se ostvare reči Željka Obradovića "Moramo da igramo pametnije u napadu, dosad imamo čak devet izgubljenih lopti, a samo pet asistencija". A to kao da, bar na početku druge polovine meča, nije imao ko da čuje u njegovoj ekipi, jer je Partizan iz minuta u minut grešio, dozvolivši Virtusu da se razmahne i opet dođe do 13 razlike.

Ali, ko zna koji put ove sezone, sinergija igrača i navijača, povela je crno-bele iz ambisa kao uspehu. Naravno, nije se u tih nekliko izvrsnih minuta mogla obezbediti pobeda, ali je napravljeno dovoljno dobrih koraka da se potru mnoge loše učinjene stvari, što su na svojim plećima najviše tada iznosili Panter i Naneli. Istini za volju, nije gostima na ruku išla povreda Heketa, koji je iskrenuo zglob, ali nije ni domaćinima baš sve išlo na ruku, poput pojedinih odluka sudija, koje su čak i mirnog Doužera naterale da pobesni, pa mu je dosuđena tehnička greška.

Ušlo se u poslednjih deset minuta sa pet razlike za italijansku ekipu, koja je muku mučila sa novim naletom Obradovićeve, u čijim je redovioma Ognjen Jaramaz dobio u Frenku Kaminskom odličnog "pomagača". Borba se tako rasplamsala, naročito kada je i Danijel Heket stisnuo zube i vratio se na parket, pa je do same završnice ostalo nejasno kome će pripasti oba boda, a ko će doživeti drugi evroligaški poraz u nizu. 

U poslednjem minutu, na -1, Partizan je probao trojkom Ledeja da povede, no em je on promašio iz desnog ugla, em je posle ofanzivnog skoka Jaramaza Kaboklo napravio prekršaj u napadu, usled dobrog pozicioniranja Šengelije, pa je usledila kazna - Ife Lundberg je svoju odličnu partiju krunisao pogotkom u samom finišu napada, i to iz teške pozicije, pa je Partizanu ostalo 18 sekundi da nadoknadi ta tri razlike. Panter je dugo pokušavao da se oslobodi Kordinijea, koji ga je faulirao, pa su crno-beli umesto dalekometnog šuta dobili dva slobodna bacanja. Njihov kapiten je pogodio oba, potom je jedan od najboljih igrača italijanske repezentacije, 37-godišnji Marko Belineli, pokazao šta znače smireni živci kada cela hala zviždi, jer je i on, hladnokrvno, pogodio oba penala. 

Pajola je potom "izazvao sudar", faulirajući Pantera na sredini terena, a iako je crno-bela publika tražila nesportsku ličnu, to nije dosuđeno i pored sudijskog pregledanja snimka. Kapiten domaćih je, i pored šepanja, otišao da izvede slobodna bacanja, pogodio je prvo, namerno promašio drugo, a loptu "zajednički" izbacili Lundberg i Jaramaz. Tako je glasaila odluka arbitara, koji su posle pregleda promenili, dali posed domaćinu, a Frenk Kaminski u preostale tri i po sekunde uspeo da šutne, ne i da pogodi trojku pa je pobeda pripala Virtusu.

Evroliga, 17. kolo - statistika


Partizan - Virtus 75:77 (18:23, 18:18, 19:19, 20:17)
Partizan: Vukčević, Ledej 5, Koprivica, Panter 12p, 4sk, 2as, 3os, 4iz, Jaramaz 12p, 6sk, 3as, Naneli 19p, 4sk, 6as, 1os, 4iz, Anđušić, Doužer 5, Ponitka 2, Kaminski 10, Kaboklo 10
Virtus: Kordinije 9, Lundberg 16, Belineli 14, Pajola 1, Dobrić, Maskolo, Kakok 4, Šengelija 10, Heket 10, Polonara, Danston 3, Abas 10

KRAJ! Partizan - Virtus 75:77

Hrabro je išao domaćin, na pobedu - akcija je izgrađena za Kaminskog, koji se uz dribling oslobodio čuvara i šutirao s distance, a lopta pobegla iz obruča. Pobeda Virtusa!

40' - Lopta za Partizan! Još 3,5 sekunde je ostalo!

40' - Pogađa Panter jedno bacanje, drugo namerno promašuje, a onda loptu zajedno izbacuju Jaramaz i Lundberg. Tako kažu sudije. Idu da pregledaju snimak...

40' - Ostaje običan faul na snazi, dva su bacanja za domaćine, koji gube sa tri razlike. Još 4,7 sekunde do kraja. Panter ustaje, šepa malo...

40' - Hladnokrvno pogađa 37-godišnji Belineli oba bacanja.Tri razlike za goste. Pajola faulira Pantera na 4,7 sekunde do kraja, i to usled sudara sa kapitenom. Publika negoduje, traže nesportsku ličnu grešku. Sudije odlaze da pregledaju snimak!

40' - Fauliran je Panter, još 10,8 sekundi do kraja. Dao je oba bacanja! A odmah fauliraju domaćini Belinelija, samo osam desetinki je prošlo. 

40' - Au! Lundberg daje koš u samoj završnici napada gostiju, iz vrlo teške pozicije. Tri razlike za Virtus, 18 sekundi je preostalo. Tajmaut crno-belih...

40' - Šta se sve ovo dešava! Virtus je svoju akciju završio gubitkom lopte usled sjajne odbrane Nanelija, no potom neverovatne scene... Ledej promašuje trojku iz desnog ugla, a iako je Jaramaz uhvatio loptu na 40 sekundi pre kraja, Kaboklo tada pravi prekršaj u napadu. Lopta za Virtus! Željko Obradović traži neko pojašnjenje od sudija...

39' - Ne da se Partizan! Posle bacanja Ledeja za 70:73, Haket je promašio trojku, a Naneli dao dva poena - samo je 72:73 za goste, koji traže tajmaut! Kakva utakmica... Još 1:11 do kraja.

38' - Odlaze gosti penalima Lundberga na 68:73.

38' - Kako se samo bore crno-beli, koliko se trude, ali... Na kraju prave, što bi se u tenisu reklo, neiznuđenu grešku - i lopta pripada rivalu. Još dva i po minuta do kraja, tri je razlike za Virtus, 68:71.

37' - Panter krade loptu gostima, no Ledej potom promašuje trojku. Mogao je Partizan da povede...

36' - Koliko samo Heket znači gostima... Pogađa sa poludistance, a onda Kaminski - sa distance, 68:69 je! Tajmaut.

36' - Kako igra Jaramaz! Krade loptu suparniku i poentira - 12. poen, 65:67 je samo prednost Virtusa! Još 4:30 do kraja.

Ognjen Jaramaz na utakmici Partizan - Virtus / FOTO: M. Vukadinović

35' - Kakva sekvenca gostiju... provo promašen veliki zicer, potoom, posle ofanzivnog skoka, promašen i ceo obruč šutem s distance. Dobra stvar za njih je što im je lopta opet u posedu, a i što se vratio Heket.

34' - Kaminski sad drži Partizan u igri. Novi njegov pogodak, za 62:67, posle čega Jaramaz još jednom dobrom minijaturom u odbrani, ovoga puta u vidu defanzivnog skoka iako nije bio najbolje postavljen, omogućava akciju za crno-bele.

32' - Lundberg daje drugu trojku - 57:65, no odmah Kaminski uzvraća! I ne samo tamo, greše gosti, Anđušić im krade loptu i na centru biva fauliran.

31' - Kaminski pogađa, 57:62 je rezultat na isteku prvog minuta četvrte deonice.

Kraj treće četvrtine, Vritus vodi sa 55:60. Izuzetno uzbudljiva utakmica, izuzetno. I u ovoj deonici je gost imao +13, ali se iznova, na krilima bučne podrške, izdigao tim Željka Obradovića. Još deset minuta borbe predstoji...

30' - Greše najpre domaćini, potom gosti, da bi Jaramaz pogodio trojku iz desnog ugla - 55:59.

29' - Kaminski promašuje trojku, no Jaramaz hvata loptu i biva fauliran. Novi posed za crno-bele, još 72 sekunde do kraja treće deonice.

29' - Odlaze gosti na +7 slobodnim bacanjima. Lopta je za Partizan, koji gubi sa 52:59 nakon što je prišao na -2 malopre.

29' - Nerviraju se crno-beli! Taman su se izvrsno odbranili, naterali goste da utroše skoro sve sekunde predviđene za ofanzivnu akciju, a onda im je dosuđen prekršaj. I ne smao to, dosuđena je i tehnička greška Doužeru, jer se bunio. Sudije pregledaju snimak, da provere nešto, ali trebalo bi da su i lična greška i tehnička.

Koreografija "grobara" na utakmici Evrolige KK Partizan - Virtus Bolonja / FOTO: M. Vukadinović

28' - Panter iz solo prodora poentira - 52:54! No, odmah potom uzvraća istom merom Kordinije, posle čega Partizan ne koristi svoju akciju, ne baš naročito osmišljenu mora se priznati.

27' - Imao je Partizan akciju kojom je želeo da prepolovi deficit, nije bio precizan Ledej, a onda je neprecizan bio gostujući tim, no meč je prekinut jer je Heket nezgodno stao i povredio skočni zglob.

Povređeni Heket leži na parketu Arene / EuroleagueTV

26' - Lepa akcija gostiju, Heket za Šengeliju koji iza glave pogađa - 47:54 za goste. No, odmah uzvraća Jaramaz - i to trojka, uz dobar blok Kaminskog, 50:54!

Ognjen Jaramaz i Danijel Heket u duelu na utakmici Evrolige Partizan - Virtus Bolonja / FOTO: M. Vukadinović

25' - Kakva utakmica! Šengelija nastavlja niz gostujućih promašaja, Naneli je precizan za dva - 45:49, traži Virtus tajmaut. I ne čudi, vodio je sa 36:49, a potom je devet poena u nizu dao Partizan.

24' - Kordinije pravi grešku u bučnoj hali, neuspešan je "čelendž" gostiju, a Panter pogađa za 43:49. Za tili čas je smanjio Partizan zaostatak.

23' - Malo treba "grobarima" da naprave sjajnu atmosferu. Naneli je dao dva poena, a posle promašaja Belinelija, Ledej pogađa trojku - 41:49 i prava je "grmljavina" u Areni

23' - Kordinije uvećava prednost gostiju trojkom 36:49. Loše igra Partizan na startu treće deonice. Naneli gubi loptu, Panter promašuje trojku...

22' - Nervira se opet Obradović. Pet poena u nizu, iz dva napada rivala, prima Partizan usled preciznih šuteva Šengelije i Belinelija. Traži tajmaut trener crno-belih, deset je razlike za Virtus.

Željko Obradović se nervira na startu drugog poluvremena utakmice Partizan - Virtus / EuroleagueTV

21' - Počela je treća četvrtina.

Kraj poluvremena. Prilično burnog. Uz dosad nezabeležene scene bacanja hiljada plišanih igračaka na parket od strane publike crno-belih, uz dobre nalete i jedne i druge ekipe, ali ipak za nijansu konkretniju igru Virtusa, gosti vode sa 36:41. Slično su šutirali za dva poena takmaci (58 i 60 odsto), Virtus je bio bolji za tri (42,9% naspram 33,3%), ali je bio bolji i u asistencijama (12:5) i osvojenim loptama (6:3). Invidivudalno, kod Partizana su se istakli Naneli sa 12 i Kaboklo sa 10 poena, a kod gostiju Lundberg sa 9, te Šengelija, Heket i Abas sa po šest.

20' - Partizan je mogao da priđe još bliže, posle nove greške Virtusa, a Ledej nije poentirao jer je bio fauliran, što su sudije okarakterisale kao dozvoljeni kontakt. Ipak, mogu da budu zadovoljni "grobari" rezultatom, jer je pre samo dva mninuta bilo 13 razlike za Virtus, a sada +5 za klub iz Bolonje.

19' - Naterali su crno-beli da suparnik utroši skoro celo vreme za napad, pa je usledio težak ineprecizan šut, da bi potom Jaramaz u prodoru lukavo proigrao Kabokla - 36:41!

19' - Partizan je prišao na 34:41, a posle promašaja rivala Ledej nije uspeo da dodatno smanji zaostatak.

18' - Posle faula Belinelija nad Jaramazom, gosti traže tajmaut.

18' - Naneli drži Partizan u igri, svojim 12. poenom smanjuje zaostatak na 33:41 nedugo nakon trojke Kabokla (osam poena zasad)

17' - Posle jednog dobrog slobodnog bacanja Jaramaza, Heket donosi dosad najveću prednost Virtusu, i to trojkom - 28:41.

PARTIZAN OSTAO BEZ VELIKOG TALENTA: Savo Drezgić napustio crno-bele

16' - Odlazi Virtus na 27:36 posle minuta predaha i prodora koji je potom usledio. A onda je Jaramazu dosuđena lična greška u napadu. Ne ide crno-belima u ovim trenucima, a taman su bil izjednačili na 23:23 nakon što su gubili sa 10:21. Sada ponovo gube sa 11 razlike, 27:38 je na isteku 16. minuta utakmice.

15' - Gube crno-beli loptu sada, no Jaramaz "krađom" sprečava rivala da ode na dvocifrenu prednost, da bi potom sa polu-distance smanjio na 27:34. TV tajmaut na polovini druge deonice.

14' - Lundberg pogađa trojku, Ledej potom ne uzvraća košem za dva poena, a onda i Abas daje trojku za goste. Za tili čas je +9 za Virtus, Željko Obradović traži tajmaut.

13' - U centru pažnje je Šengelija, ponovo pogađa koš Partizana, potom u sledećoj akciji pravi faul... Lopta za crno-bele koji gube sa 25:28.

12' - Šengeila prekida nalet Partizana trojkom, 23:26. Kakva utakmica...

11' - Izjednačenje! Naneli košem i dodatnim bacanjem, pa Kaboklo, donose 23:23.

Šengelija iza glave dodaje za Kokoka, koji poentira, ali onda trojku daje Naneli! Kakva završnica prve četvrtine, koja je okončana rezultatom 18:23. Gosti su vodili sa 10:21 u devetom minutu.

10' - Jaramaz je ušao u igru umesto Ponitke, no nije pipnuo loptu u napadu crno-belih koji je trojkom završio Doužer - 15:21! Velika buka u hali.

10' - Naneli je oklevao pri šutu s distance, ali je prošao koji korak napred i sa oko pet metara,  iskosa s leve strane, pogodio - 12:21. Na drugoj strani terena, Ledej hvata loptu posle promašaja gostiju.

9' - Dobrić je u igri za ekipu Virtusa, dodaje loptu Ludnbergu, kog faulira Doužer (druga lična). Slobodna bacanja za igrača Virtusa koji pogađa - rezultat je 10:21.

9' - Kaboklo promašuje trojku, crno-beli su na 0/4 sa distance. Imaju novu šansu, no gube loptu, jer je Naneli loše dodao loptu Doužeru. 

8' - Posle koša Šengelije, Vukčević nije dao ni trojku, pa posle ofanzivnog skoka, ni dvojku, a Haket iz levog ugla pogađa za 10:19, pa Obradović traži tajmaut.

7' - Panter krade loptu rivalima i poentira u kontri, 10:12, ali samo privremeno, jer je Virtus izveo brzo Kakok nadmudrio Ponitku i poentirao - 10:14.

6' - Posle ofanzivnog skoka Virtusa, Belineli ubacuje trojku - 7:12 za goste. "Grobari" sada počinju još snažnije da pevaju.

6' - Danston je faulirao Kabokla, koji sa linije za slobodna bacanja primiče crno-bele na 7:9, jer je promašio drugi penal. Navijači se bune, jer je Panteru na drugoj strani terena dosuđen faul nakon promašaja Virtusa

6' - Nisu iskoristili igrači Virtusa svoju šansu za uvećanje vođstva na veće od +3, a onda je Panter fauliran na drugoj strani terena. Tajmaut, semafor pokazuje 6:9 za italijanski klub.

5' - Nervira se Željko Obradović, nervira se i publika - Kordinije očigledno faulirao Pantera, ali se sudije nisu oglasile. A potom je kapiten crno-belih izgubio loptu. I, koji tren kasnije, nakon što su gosti otišli na 6:9, Panteru je za mnogo lakši kontakt dosuđen ofanzivni prekršaj.

4' - Danston uspeva da blokadom zaustavi nalet domaćih, a Šengelija potom biva fauliran. Izveo je dva bacanja, oba je pogodio - 6:7 za Virtus.

3' - Posle jednog uspešnog bacanja gostiju, Pi-Džej Doužer na lep način, prodorom pa naskokom - postiže koš za 6:5 za crno-bele.

2' - Na novi koš Kordinijea uzvraća Kaboklo, zakucavanjem na oduševljenje "grobara".

1' - Startnu postavu crno-belih čine Doužer, Panter, Ponitka, Vukčević, Kaboklo, a Virtusa, čiji je trener Luka Banki, Haket, Danston, Belineli, Kordinije, Šengelija.

1' - Ponitka je dao prvi koš na meču, ali je Kordinije odmah izjednačio na 2:2

1' - Utakmica je počela! I to uz četiri minuta zakašnjenja usled skupljanja brojnih plišanih igračaka

18.25 - Nestvarne scene u Areni. Hiljade igračaka je poletelo ka terenu.

17.18 - Brojni navijači crno-belih odazvali su se pozivu voljenog im kluba i poneli igračke u dvoranu:

Nesvakidašnja akcija

Košarkaški klub Partizan je pozvao navijače na nesvakidašnju, a humanitarnu akciju.

Naime, crno-beli su pozvali "grobare" da u na ovoj evroligaškoj utakmici zajedno obraduju mališane:

- Ponesi plišanu igračku i ubaci je na teren kada počne pesma "Da volim crno bele'! - glasila je poruka ABA šampiona, a u objašnjenju se potom navodi da će za svaku ubačenu igračku jedna kompanija donirati po 1000 dinara za kupovinu zimske odeće i obuće za socijalno ugroženu decu.

"Hajde da zajedno ulepšamo deci praznike", poručuju crno-beli.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić