PARTIZAN POBEDIO POSLE DRAME: Crno-beli u neverovatnoj završnici srušili Fenerbahče

Novosti online

09. 11. 2023. u 22:33

PARTIZAN je pobedio Fenerbahče sa 85:84 (23:27, 24:29, 16:13, 22:15) u "Areni" u neverovatnoj utakmici 7. kola Evrolige.

ПАРТИЗАН ПОБЕДИО ПОСЛЕ ДРАМЕ: Црно-бели у невероватној завршници срушили Фенербахче

FOTO: Tanjug

Delovalo je da će domaćin upisati novi poraz i opet u neizvesnoj završnici. Ipak, sada je ona otišla na stranu "parnog valjka". Nisu se ponovili Olimpijakos i Baskonija kada je tim iz Beograda u finišu poklekao.

Crno-beli su dobro otvorili utakmicu, poveli su 5:0 i držali prednost do polovine prvog kvartala kada je turski klub krenuo da pogađa praktično sve što uputi ka košu.

Odbrana je ta koja nije funkcionisala u timu Željka Obradovića. Dosta otvorenih šuteva i lakih poena su postigli gosti. Iako je Fenerbahče došao oslabljen u Beograd, to ih nije sprečilo da pogađaju i stave na muke domaći tim.

Pokušavala je publika da podigne domaće igrače koji su u nekoliko navrata spuštali razliku na jednocifenu, ali izabranici Dimitrisa Itudisa su imali odgovor na sve.

U prvih 20 minuta blistao je Najdžel Hejs-Dejvis koji je postigao čak 21 poen, ali je u nastavku susreta bio zaustavljen i meč je okončao sa 23.

Neverovatno šutersko poluvreme su odigrali obe ekipe. Partizan je za dva šutirao 11/19 (57,9%), za tri 6/11 (54,5%), sa linije penala je bio nepogrešiv 7/7. Fenerbahče je za dva imao nestvarnih 11/13 (84,6%), van linije 6,75 9/19 (47,4%) i bacanja 7/8.

Drugo poluvreme je bilo sušta suprotnost od prvog. Šutevi više nisu ulazili. Patizan je težište igre prebacio ispod koša i to mu je donelo rezultat i veliki preokret. Prednjačio je Frenk Kaminski koji je dominirao u poslednjem kvartalu.

Završnica je bila zaista neverovatna. Mateuš Ponitka se vratio na teren posle pauze zbog povrede ramena. Promašio je zicer koji na kraju nije skupo koštao crno-bele. Može se reći da je trijumf domaćinu doneo bivši igrač Jam Madar koji je loše odigrao finiš utakmice.

Izraelac je na 44 sekunde do kraja izgubio loptu i Partizan je poentirao za vođstvo od 83:82. Potom je u narednom napadu gostiju promašio otvorenu poldusitancu, da bi Danilo Anđušić prednost uvećao na tri poena.

Partizan je nakon toga sasvim logično pravio faul. Vilbekin je realizovao oba penala. No, ni tu drami nije bio kraj. Crno-beli su posle tajm-auta izgubili loptu i ostavili protivniku pet sekundi. Ipak, napad Fenera nije bio dobar, težak šut je uzeo Dorsi iz velike daljine i nije bio precizan.

Kod domaćina se najviše istakao Frenk Kaminski sa 15 poena, dok su Alen Samilagić i Džejms Naneli postigli po 13. Na drugoj strani najbolji je bio Najdžel Hejs-Dejvis sa 23, pratio ga je Tajler Dorsi sa 18.

Partizan je sada na učinku 3-4, a tim iz Istanbula 5-2.

Partizan - Fenerbahče 85:84 (23:27, 24:29, 16:13, 22:15)

Dvorana: "Štark Arena". Gledalaca: oko 20.000. Sudije: Karlos Peruga, Marćin Kovalski i Timas Bisel.

Partizan: Vukčević 8, Ledej 2, Avramović 7, Koprivica, Smailagić 13, Jaramaz 5, Naneli 13, Trifunović 6, Anđušić 9, Doužer 5, Ponitka 2, Kaminski 15.

Fenerbahče: Motli 11, Hazer, Vilbekin 9, Papajanis 7, Mahmutolu, Hejs-Dejvis 23, Biberović 10, Mestoglu, Dorsi 18, Madar 2, Sestina 4.

 

Četvrta četvrtina: Partizan - Fenerbahče 85:84

40' - Pametno je faul napravio Doužer i poslao Vilbekina na liniju penala na sedam sekundi do kraja. Oba puta je pogodio i tajm-aut je zatražio Obradović. Izgubio je loptu Partizan, tačnije poslali su je u aut. Dorsi je uzeo težak šut iz velike daljine, ali nije bio precizan i Partizan je pobedio.

40' - Madar je promašio otvorenu poludistancu. Anđušić se potom dokopao lopte i Fener je morao da pravi faul. Bek Partizana je pogodio oba penala. Do kraja je ostali 11,7 sekundi.

40' - Odličan napad domaćih i lagano zakucavanje Kaminskog. Izgubio je loptu Madar, potom je sam pod košem Fenera ostao Smailagića i on je to zakucao. Na 34 sekunde do kraja tajm-aut je tražio Itudis.

39' - Lošu utakmicu je igrao Vilbekin do sada i u finišu je uzeo stvari u svoje ruke. Krenuo je hrabro na prodor i pogodio preko Kaminskog.

38' - Sam na ziceru je ostao Ponitka i promašio. Na drugoj strani Vilbekin je iskoristio mis meč sa Smailagićem i došao do poena iz prodora.

36' - Dobar napad gostiju. Madar je proigrao Dorsija koji je pogodio trojku iz levog kornera. Kaminski na drugoj strani igra sjajnu četvrtinu. Posle snažnog zakucavanja doneo je prednost svom timu i naterao je Itudisa na tajm-aut.

35' - Pametan potez Kaminskog. Naterao je Motlija da ga faulira što je centru Fenerbahčea bio peti i za njega je utakmica završena.

34' - Motli se vratio na teren i odmah poentirao. Na drugoj strani sjajan prodor Anđušića koji igra veoma dobar meč. Odličan napad crno-belih i poeni Kaminskog. Nerešeno je posle dužeg vremena.

FOTO: Tanjug

33' - Polovičan sa linije penala bio je Kaminski. Dobar napad Fenera i laki poeni Papajanisa. Samo što je ušao na teren Ponitka je odmah poentirao.

31' - Kakav početak poslednjeg kvartala. Doužer je pogodio trojku, a potom je Vilbekin promašio.

Treća četvrtina: Partizan - Fenerbahče 63:69

30' - Anđušić je trojkom izazvao erupciju u "Areni". Na drugoj strani Hejs-Dejvis se izborio za dva penala i uspeo je oba da pogodi.

29' - Strašno zakucavanje Nanelija. Probio je prvu liniju i to iskoristio za nove lake poene. Anđušić se izborio za dva bacanja i uspeo je oba puta da bude siguran.

27' - Biberović je pogodio oba slobodna bacanja. Na drugoj strani sa poludistance pogodio je odlični Smailagić. Potom je centar domaćeg tima faulirao Biberovića. Opet je oba puta pogodio.

26' - Tehničku grešku zbog prigovora je dobio Itudis. Naneli je taj poklon iskoristio i pogodio bacanje.

25' - Lep potez Smailagića, sjajnom fintom je prevario Papajanisa i došao je do novih poena. Promašio je sada dva šuta zaredom centar crno-belih, ali se Ledej našao na pravom mestu i popravio je promašaj saigrača.

FOTO: Tanjug

24' - Madar je postigao prve poene protiv bivšeg kluba. Lako je poentirao na drugi obruč, pošto je zaspala odbrana crno-belih. Veliki problem za Fenerbahče. Motli koji je zadavao dosta problema Partizanu zaradio je četvrti faul.

23' - Prve poene za Partizan u drugom poluvremenu postigao je Avramović sa linije slobodnih bacanja.

22' - Nastavlja Fener gde je stao u šutu. Dorsi je poentirao ovoga puta. Trifunović nije uspeo da vrati. Promašio je Motli, ali je pokupio loptu i snažno zakucao.

21' - Jako loš prvi napad u drugom poluvremenu je odigrao gostujući tim. Ni Partizan svoj prvi nije realizovao.

Druga četvrtina: Partizan - Fenerbahče 47:56

FENOMENALNA KOREOGRAFIJA U ''ARENI'': ''Grobari'' u omaž za Đorđevića i istorijsku titulu Partizana priredili spektakl (VIDEO)

20' - Poentirao je Jaramaz iako lopta nije ušla u koš. Promašio je polaganje, ali je Sestina dirao tablu. To je ujedno bio poslednji koš u prvom poluvremenu!

19' - Nestvarna partija krila Fenera. Poentirao je prodorom na drugi obruč, a na drugoj strani je trojku pogodio Trifunović, da bi nakon toga izvukao i tri bacanja nateravši Biberovića da ga faulira. Sva tri je pogodio bek crno-belih.

18' - Ponovo je poentirao Naneli, ali crno-bele na muke stavlja Hejs-Dejvis koji je poentirao uz faul Vukčevića. Uspeo je da realizuje i dodatno bacanje. "Grobari" se nisu nadali ovakvom razvoju događaja.

17' - Uz zvuk sirene pogodio je Hejs-Dejvis koji je već na 16 poena. Potom je do lakih poena iz dobre igre dva na dva došao Kaminski. A novu trojku za goste postigao je Biberović.

15' - Neverovatan potez Tarika Biberovića i trojka sa korakom unazad. Na drugoj strani Vukčević je iznudio tri slobodna bacanja nakon faula Papajanisa i svako je pogodio.

14' - Nastavljaju gosti da pogađaju. Sada je Vilbenik bio precizan van linije 6,75. Vratio je Tristan Vukčević.

13' - Sada se domaćin brzo vratio na minus sedam nakon koša sjajnog Smailagića - 29:36. To je nateralo Itudisa da zatraži minut odmora.

Dimitris Itudis/FOTO: Tanjug

12' - Za manje od minut i po Partizan je primio tri trojke i Fenerbahče očas posla ide na dvocifrenu prednost - 25:36. Morao je rani tajm-aut da zatraži Obradović. Neverovatan koš postigao je Vukčević. Lopta se odbila visoko posle promašaja Trifunovića, a ovaj je uspeo da je vratio u obruč.

11' - Drugi period počinje trojkom Papajanisa. Na drugoj strani je sjajno Avramović probio i položio desnom rukom. Nova trojka za goste i opet Hejs-Dejvis.

Prva četvrtina: Partizan - Fenerbahče 23:27

10' - Pukla je odbrana crno-belih i sam na zakucavanju je ostao Papajanis. Potom je trojku pogodio i Smailagić. Uzeo je opet centat Partizana veoma težak šut, ali je uspeo da pogodi, pa su crno-beli na minus četiri posle prvog kvartala.

9' - Uspeo je Hejs-Dejvis da izvuče loptu pod kontaktom Doužera i poentira pod faulom. Krilo gostiju je bio precizan i sa crte. Posle dužeg vremena koš za Partizan, Avramović je bio precizan.

8' - Motli se izborio za dva slobodna bacanja posle faula Smailagića. Centar Fenera je  bio polovičan. Crno-beli su opet izgubili loptu, a posle snažnog zakucavanja Motli turski klub dolazi do serije 10:0.

7' - U istom ritmu se nastavilo i posle minuta odmora, precizan van linije 6,75 bio je Hejs-Dejvis. Partizan potom nije realizovao dva napada, što je kaznio Sestina lakim poenima iz kontre. Sada je Obradović morao da reaguje tajm-autom.

6' - Festivan trojki u ovom momentu. Naneli i Jaramaz na jednoj, a Dorsi na drugoj strani. Igrači će na kratku pauzu zbog televizijskog tajm-auta.

5' - Doužer je pogodio sa poludistance, a potom je uzvratio Dorsi. Nametnuo se Naneli kao lider od kada Panter ne igra zbog povrede. U strelce se upisao i Hejs-Dejvis.

3' - Fenerbahče je bez pogođene trojke nakon dva pokušaja Sestine, ali precizan je bio Dorsi i to je prvi pogodak van linije 6,75 na meču.

2' - Uspeo je Motli da poentira iz jedne čudne situacije. Deluje i da je napravio korake, ali sudije nisu reagovale.

1' - Prvi napad na utakmici imao je Partizan i uspeo je da pogodi Kaminski šut za dva na isteku napada. Na drugoj strani Motli je promašio šut sa poludistance. Potom je Naneli video rupu u reketu rivala, iskoristio je to i poentirao je i to pod faulom Motlija. Bek crno-belih je realizovao i dodatno bacanje.

Za Partizan će meč početi: Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Pi Džej Doužer, Zek Ledej i Frenk Kaminski. Dimitris Itudis je od starta na parket poslao: Jama Madara, Tajlera Dorsia, Najdžela Hejsa-Dejvisa, Nejtaa Sestinu i Džonatana Motlija.

19.26 - PARTIZAN U ''PAKLU ARENE'' DOČEKUJE FENERBAHČE: Rasprodata cela hala, publika će biti ''šesti igrač'' izabranicima Željka Obradovića

Uoči meča:

Crno-beli će odnosu na neke prethodne mečeve na ovom susretu biti jači za Mateuša Ponitku koji se oporavio od povrede ramena i našao se u ekipi. Ni danas u sastavu neće biti kapitena Kevina Pantera, ali i najnovijeg pojačanja Bruna Kabokla.

Sa druge strane dosta problema sa timom ima Dimitris Itudis. Grčki stručnjak u Beogradu neće moći da računa na Marka Gudurića, Dajšona Pjera, Nika Kalatesa i Sertača Šanlija.

Zaniljivost u vezi ovih tima je ta da su prošle sezone u dva međusobna meča trijumfovali gosti. U Istanbulu je slavio Partizan (72:73), Fener se revanširao u prestonici Srbije (94:97).

Interesantno će biti da se vidi kako će publika dočakti Jama Madara koji je ovog leta napustio crno-bele, ali mnogima se nije svideo način na koji je otišao iz kluba.

Partizan pred ovaj meč ima učinak 2-4, a turski klub 5-1.

BONUS VIDEO: Srbi teško prihvataju da neko nešto bolje radi od njih, zbog ovoga su momci šampioni

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona