ZVEZDA SA SISTEMSKOM GREŠKOM: Napadači mekani za odbranu, defanzivci bez poena u rukama, pomešani bodu oči sudijama

V. P.

21. 10. 2023. u 22:00

TREĆI vezani poraz Crvene zvezde u četvrtoj utakmici Evrolige, ovog puta od Virtusa u naelektrisanom ambijentu bolonjske „Paladoce“, u potpunosti je uklonio dimnu zavesu euforije s početka sezone. Gomilaju se pitanja čemu navijači mogu da se nadaju od ovog, kako je procenio Nemanja Nedović, najboljeg tima u istoriji kluba. Gomilaju se i sumnje.

ЗВЕЗДА СА СИСТЕМСКОМ ГРЕШКОМ: Нападачи мекани за одбрану, дефанзивци без поена у рукама, помешани боду очи судијама

FOTO: M. Vukadinović

Sezona je još u povoju, odigrana su tek četiri od 34 meča u ligaškom delu elitnog takmičenja, ali simptomi nisu ohrabrujući i možda ukazuju na sistemsku bolest ove selekcije dosadašnjeg trenera Duška Ivanovića. Uvažavajući sportski postulat da je timu sa desetoricom novajlija potrebno vreme da pronađe identitet, ipak je teško zatvoriti oči pred nekim jasno uočljivim anomalijama.

Prvo poluvreme u Bolonji uvećalo je bolove u organizaciji napada do nepodnošljive granice, u drugom je bilo tek malo bolje. Ko bi očekivao takve tegobe sa plejmejkerskim majstorima poput Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira? Međutim, Teo je u uvodu evroligaške sezone na proseku od 3,5 asistencija (prošle sa Virtusom šest po meču), Amerikanac je na svega 2,2. Srpski veteran je na samo 25 odsto realizacije šuta za tri poena (6/24), pojačanje iz Milana na 33,3 odsto (10/30). Ovde se radi o uzroku i posledici, čak 54 ispaljene trojke kreativnog dua posledica su nedostatka kreativnosti u igri crveno-belih.

Ivanović je uzrok poraza od Virtusa pronašao u lošem šutu za tri poena u prvom poluvremenu, samo je propustio da pomene da su ti šutevi uglavnom bili iznuđeni, plod bezidejnosti. Izmene petorki toliko su česte da će zapisničari početi da traže izuzeće sa Zvezdinih utakmica.

- Pričali smo posle meča sa Monakom da smo, s obzirom na to kakve igrače imamo i koliko talenta ovaj tim poseduje, igrali mnogo sporo i statično u napadu. Kada je tako, taj talenat ostane nedorečen - rekao je Luka Mitrović nakon poraza u Bolonji i pogodio jednu bolnu tačku.

Drugu je pritisnuo kapiten Branko Lazić tačnim zapažanjem da Zvedinoj odbrani nedostaje više kontakta i da bez toga neće ići dobro u Evroligi. Nedostaje više igrača spremnih da uđu u kontakt bez bojazni od posledica, kako Lazić ne bi ostajao sam na vetrometini. Sudije se rukovode ličnim utiskom intenziteta timske odbrane i mnogo češće dosuđuju faulove kada uoče disbalans u pristupu igrača u defanzivi.

NEDOVIĆ NA PREGLEDIMA

NEMANjA Nedović prošao je kompletne pripreme i, kako je govorio, fizički nikad nije bio spremniji za sezonu. Uprkos tome, u drugoj četvrtini meča sa Virtusom presekao ga je bol u zadnjoj loži i više se nije vraćao na teren. Težina povrede i dužina pauze biće poznati posle pregleda po povratku iz Bolonje.

- Ne znam zbog čega se to desilo, sjajno sam se osećao i nisam imao nikakvih problema - rekao je Nedović.

Tu dolazimo do problematike selekcije ovog tima. Igrači promovisani kao najveća pojačanja duboko su zašli ili već zagazili u četvrtu deceniju života, doba kada biste radije izbegli čvrste kontakte. Teodosić i Nejpir ni u mlađim danima nisu ulazili protivnicima u meso, Marko Simonović i Majk Tobi nisu centri koje biste poveli u tuču, Hanga ima 34 godine i smekšao je u odnosu na fazu karijere kada je bio jedan od najboljih spoljnih defanzivaca u Evropi, Nedovića popunjen zdravstveni karton odvraća od kontaktnog sporta.

Utisak je da ovaj tim ima sistemsku grešku. Igrači za napad premekani su za odbranu, defanzivno orijentisani nemaju dovoljno poena u rukama, kada ih pomešate oni agresivniji štrče i bodu oči sudijama. U narednom evroligaškom kolu, 26. oktobra u „Areni“, sledi prvi večiti derbi u sezoni pred navijačima Partizana, koji može da bude prekretnica u svakom smislu... Uostalom, nazad više nema - u subotu uveče smenjen je Duško Ivanović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)