SRBIJA SAZNALA S KIM IGRA U FINALU MUNDOBASKETA: Završeno nestvarno polufinale Amerikanaca i Nemaca!

Novosti online

08. 09. 2023. u 16:34

SRBIJA je saznala rivala u borbi za trofej na Mundobasketu. Svi ljubitelji košarke gledaće evropsko finale, pošto je Nemačka u nestvarnom polufinalu pobdila Ameriku sa 113:111.

СРБИЈА САЗНАЛА С КИМ ИГРА У ФИНАЛУ МУНДОБАСКЕТА: Завршено нестварно полуфинале Американаца и Немаца!

FOTO: FIBA.Basketball

Delovalo je da su obe selekcije ušle u meč nerazmišljajući o odbrani koša, već samo o napadu. Prštale su trojke, prodori, šutevi sa poludistance... na obe strane.

Za neutralne ljubitelje igre pod obručima ovo je bila najinteresantnija utakmica na Svetskom prvenstvu. Delovalo je kao da se igra tenis, glava je non stop išla levo desno, prosto nije moglo da se stigne i isprati sve što se dešavalo na "Mol Areni".

Već posle prvog poluvremena bilo je jasno da će ovo biti meč na mnogo poena (59:60) i da onaj ko odigra za nijansu bolje u odbrani da će taj će trijumfovati.

Delovalo je da neizvesnosti neće biti kada su "panceri" na startu poslednjeg kvartala poveli sa 12 razlike - 98:86. Ipak, onda su izabranici Stiva Kera malo stegli odbranu, imali trojku za izjednačenje (promašio Edvards), ali za preokret nije bilo dovoljno.

Ipak, imala je Amerika potom šansu da trijufuje, no Nemci se nisu dali i ostali su jedina neporažena reprezentacija na ovom Mundobasketu. Junak "pancera" bio je sjajni šuter Bajerna Andreas Obst koji je na 13 sekudni pre kraja pogodio trojku (113:109) iz desnog kornera. Ispostavilo se da je taj šut bio dovoljan da se pobedi.

On je predvodio "pancere" do trijumfa sa 24 poena, njega je pratio Franc Vagner sa 22 poena. Na drugoj strani najbolji je bio Entoni Edvards sa 23 poena, dok je Ostin Rivs dodao 21.

Veliko finale između Srbije i Nemačke zakazano je za nedelju od 14.40, dok je meč za treće mesto u kome se sastaju Kanada i SAD na programu istog dana od 10.45. Oba susreta moćiće te da pratite uživo na portalu "Novosti".

SAD - Nemačka 111:113 (31:33, 29:26, 24:35, 27:19)

Dvorana: "Mol Arena". Gledalaca: oko 12.000. Sudije: Antonio Konde (Španija), Boris Krejić (Slovenija), Gatis Salins (Letonija).

SAD: Halibarton 7, Bridžis 17, Džonson, Ingram, Bankero 6, Portis 5, Edvards 23, Branson 15, Hart 9, Džekson 8, Kesler, Rivs 21.

Nemačka: Bonga 3, Lo, Gifaj, Fojtman 6, F. Vagner 22, Tajs 21, M. Vagner 10, Šruder 17, Holac, Timan 10, Obst 24, Kramer.

Četvrta četvrtina: SAD - Nemačka 111:113

40' - Pogodio je Ostin Rivs, ali do kraja je ostalo 0,5 sekundi. Utakmica je završena.

40' - Serija Nemačke 5:0 nakon poena Šrudera. Potom je Rivs zakucao, a onda je Bonga napravio faul u napadu i ostao Amerikance u životu. SAD su izgubile loptu i došli nadomak poraza.

39' - Rivs je naterao Šrudera da ga faulira. Košaraš LA Lejkersa je bio hladnokrvan sa linije penala - 107:108. Obst bi mogao da bude junak. Pogodio je novu trojku, a onda je Bonga izblokirao Bridžisa.

38' - Krenuo je na prodor Šruder i uspeo je da položi loptu. Na drugoj strani težak šut je pogodio Rivs.

37' - Uzeo je stvari u svoje ruke Edvards i pogodio je trojku preko ruke. Posle serije SAD od 7:0 tajm-autom je morao da reaguje Herbert.

36' - Trojku je posle tajm-auta pogodio Ostin Rivs. Tajs na drugoj strani nije pogodio trojku. Edvards je krenuo opet na snažno zakucavanje, ali Tajs ga je faulirao. Ipak, on je promašio prvo slobodno bacanje za svoju selekciju.

35' - Lepo je Timan okrenuo Rivsa i pogodio. Na drugoj strani snažno zakucavanje Edvardsa.

34' - Tek je ušao u igri Tajs i pogodio sa poludistance. Sve manje vremena je za Amerikance, a Nemačka ne pada, pre svega u napadu koji odlično funkcioniše.

33' - Za SAD jedini poentira Branson u poslednjem kvartalu. Dosta sreće su imali "panceri". Promašio je šut, ali je Džekson dirao tablu i koš je priznat.

32' - Loša odbrana Amerike. To kažnjava Vagner za nove lake poene. Na drugoj strani je zakucao Biridžis. Amrikanci nisu promašili bacanje, do sada imaju 20/20. Stoti poen na ovom meču postigao je Šruder.

31' - Treći put na utakmici je Obst naterao protivnika da ga faulira na šutu za tri poena. Za razliku od prethodnih puta kada je pogodio sva tri bacanja, sada je realizovao dva. Branson je poentirao posle prodora za SAD.

FOTO: FIBA.Basketball

Treći četvrtina: SAD - Nemačka 84:94

30' - Napravio je Šruder dobru poziciju za šut i pogodio sa poludistance."Panceri" sa plus 10 ulaze u poslednji kvartal - 84:94.

29' - Nestvarna utakmica Obsta, već je na 19 poena. Neveoratno šutira košarkaš Bajerna, pogađa i za tri i za dva. Kakav šut Vagnera. Isticalo je vreme za napad, bacio je loptu sa toliko visokim lukom i pogodio a da lopta nije pipnula obruč.

28' - Obst se podigao sa poludistance i pogodio, a na drugoj strani trojku je pogodio Bobi Portis iz levog kornera.

27' - Sam je u levom korneru ostao Isak Bonga i pogodio je taj šut. Timan je došao do ofanzivnog skoka posle promašaja Obsta i pogodio zicer.

26' - Nedozvoljavaju Nemci protivniku rialu da se vrati. Obst je drugi put realizovao tri slobodna bacanja. Hart je potom poentirao posle snažnog prodora prilikom kojeg je po licu udario Tajsa.

25' - Treći put van linije 6,75 precizan je bio Šruder. Vratio je istom mestom Džoš Hart. Pre toga je Šruder napravio glupost, uzeo je šut sa devet metara potpuno bespotrebno i nije bio precizan.

24' - Težak šut je pogodio Halibarton. Na drugoj strani Vagner je iskoristio loše vraćanje protivnika u odbrani da iznudi dva bacanja. Košarkaš Orlanda je bio polovičan. Edvards je video da je pukla odbrana Nemačke i lagano je poentirao. Obst na drugoj strani pokažuje da ume i polaganjem da dođe do poena.

23' - Simultanka Tajsa u ovim trenucima. Napravio je fintu šuta za tri i poentirao za dva. "Panceri" idu na plus šest - 64:70 posle poena Vagnera u kontri. Morao je ovo da preseče tajm-autom Stiv Ker.

22' - Ostao je sam iz desnog kornera Franc Vagner i pogodio šut za tri poena. Deluje kao da je Nemačka podigla nivo agresivnosti u odbrani, pa rival teže dolazi u dobre pozicije za šut. Lepo se snašao Tajs, popravio svoj promašaj i upisao nove poene. Potom je sjajno ukrao loptu Hartu.

21' - Postavila je Amerika zonsku odbranu, a to je poenima sa poludistance kaznio Danijel Tajs koji igra dobru utakmicu. Americi je prednost vratio Džekson pogocima sa linije slobodnih bacanja.

Druga četvrtina: SAD - Nemačka 60:59

20' - Krenuo je Edvards da igra, vezao je četiri poena, a onda je i van linije 6,75 precizan bio Tajres Halibarton. Prvo poluvreme je okončano poenima Tajsa. Sjajno prvo poluvreme posebno napadački priredile su obe ekipe.

18' - Vođstvo Amerikancima vratio je Paolo Bankero pogocima sa linije penala. Na drugoj strani Tajs pogađa trojku, a onda i Fojtman dvojku. Nije potom mogao da zadrži Edvardsa.

FOTO: FIBA.Basketball

17' - Nemačka ponovo vodi posle serije 8:0. Stiv Ker je posle koša Fojtmana bio primoran da zatraži tajm-aut. Odličnu utakmicu igra Bridžis koji ima 5/5 iz igre, a 3/3 van linije 6,75.

16' - Ne predaju se "panceri". Tajs je sjajno ispratio promašaj Vagnera i iz "odbojke" vratio loptu u koš.

15' - Lep akcija Nemaca iz tajm-auta, ali lošu odbaranu na drugoj strani kažnjava Bridžis koji je pogodio trojku iz desnog kornera. Istom merom je uzvratio Šruder.

14' - Mnogo brzo se igra, poeni postižu kao na traci. Amerika serijom 4:0 ide na četiri razlike - 45:41. Gordi Herbert je zatražio minut odmora.

13' - Veoma težak šut je pogodio Edvards. Akciju Nemačke dobro je pratio Timan i pokupio promašaj Franca Vagnera. Sjajna utakmca za sada - 39:39.

12' - Sjajan protok lopte "pancera" i trojka Vagnera. Ipak, uzvratio je Rivs. Na drugoj strani za dva slobodna bacanja se izborio Moric Vagner koji je bio polovičan sa crte.

11' - Druga četvrtina počela je poenima Edvardsa sa poludistance. Nemci prva dva napada nisu iskoristili.

Prva četvrtina: SAD - Nemačka 31:33

10' - Nemačka je dobila prvu četvrtinu posle poena sa linije penala Franca Vagnera koji je odigrao dobro uvodni kvartal.

10' - Idu "panceri" stalno na skok i to im se u ovom slučaju isplatilo. Moric Vagner je iznudio faul za dva slobodna bacanja i oba je pogodio. Lep prodor Džoša Harta i poeni posle rolinga.

9' - Ispratio je Hart promašaj saigrača i vratio loptu u koš. Sada je tajm-aut zatražio Gordi Herbert. Nemačka je izgubila loptu, a to je trojkom na drugoj strani kaznio Ostin Rivs.

8' - Dobar napad Amerike, Halibarton je proigrao Bankera koji je ostao sam na ziceru. Uzvraćaju Nemci istom merom, a poene je postigao Moric Vagner.

7' - Strašan potez Edvardsa. Sjajnom fintom se oslobodio rivala i krenuo snažno na polaganje koje je završio poenima.

6' - Rapsodija Nemačke na startu duela, šut van linije 6,75 pogodili su Franc Vagner i Denis Šruder. Nestvarna igra "pancera". Na drugoj strani trojku je pogodio Bridžis.

5' - Obst je na drugoj uzeo jedan brz i ne baš rezonski šut za tri, ali ga je faulirao na Branson. Košarkaš Bajerna je realizovao sva tri penala.

5' - Evo prve trojke i za Ameriku, ona je bila delo Bransona, a onda moćno zakucavanje Franca Vagnera. Nemačka je postiglva već 14 poena i to za nepunih pet minuta. Zbog toga je Stiv Ker odlučio da zatraži tajm-aut. Dobar napad iz tajm-auta i lagani poeni Džeksona.

4' - Fojtman se takođe upisao u strelce. Za SAD u ovim trenucima Bridžis predstavlja glavnu pretnju u napadu. Ipak, Obst ne promašuje van linije 6,75.

3' - Odlična akcija Šrudera i Tajsa i zakucavanje centra Namečke. Vagner je potom iznudio dva bacanja. Pre toga Branson nije realzivao dva napada za Ameriku. Težak je šut pogodio Bridžis, ali na drugoj strani "panceri" sjajno igraju u napadu.

1' - Meč je poenima na otvorio Entoni Edvards. On je sjajno prošao i položio loptu na drugi obruč. Prva trojka na utakmici delo je Andreasa Obsta.

Nemačka meč počinje u petorci, Denis Šruder, Andreas Obst, Franc Vagner, Johanes Fojtman i Danijel Tajs. Amerika meč počinje u sastavu: Džejlen Brnason, Džoš Hart, Mikal Bridžis, Entoni Edvards, Džeret Džekson.

Uoči meča:

"Panceri" su se jedva domogli polufinala, ali su i dalje jedina ekipa koja nije izgubila nijedan meč na Mundobasketu. Ipak, još uvek nije imala rivala kao što je Amerika.

SAD u ovaj duel ulazi kao favorit iako su pokazale da su ranjive, to se posebno videlo u duelu sa Litvanijom.

Selektor Amerike Stiv Ker imaće veliki problem na ovoj utakmici zbog toga što neće moći da računa na jednog od najboljih igrača Brendona Ingrama.

Podsetimo, pobednik će u finalu u nedelju od 14.40 igrati protiv Srbije.

BONUS VIDEO: "LUDAČKI JE BILO OD STARTA" Marinković, Gudurić i Jović o polufinalu Mundobasketa

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)