KALINIĆEV RECEPT ZA TITULU: "Strah vas tera da brže trčite, da više skačete"

Novosti online

15. 05. 2023. u 09:00

BARSELONA je do fajnal-fora Evrolige stigla najkraćim putem. U plej-of seriji sa Žalgirisom odigrala je tri utakmice, dve manje od ostalih učesnika završne borbe za titulu u Kaunasu od 19. do 21. maja.

КАЛИНИЋЕВ РЕЦЕПТ ЗА ТИТУЛУ: Страх вас тера да брже трчите, да више скачете

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

U drugom polufinalnom meču, u petak od 20 časova, igraće protiv Real Madrida koji je u pet teških mečeva dobio rat sa Partizanom, usput izgubivši Geršona Jabuselea i Gabrijela Deka.

- Nismo imali tako tešku seriju kao ostali timovi, što može da bude dobro, ali i loše - kaže u razgovoru za "Jurohups" Nikola Kalinić, srpski reprezentativac u katalonskom timu. - Nekad je dobro ostati svežiji i zdraviji, ali ponekad je bolje biti u punoj formi i stanju uzbune.

Detaljnije je objasnio taj aspekt maksimalne pripravnosti, koji je često bitniji od toga da utakmicu dočekate u optimalnom fizičkom stanju.

- Uvek je dobro imati dodatno vreme za odmor, kako biste radili na taktici i formi, ali nekada je bolje biti u stanju panike i uzbune. Na kraju, strah čini da brže trčite, više skačete i budete jači. Ipak, posle toliko utakmica, mislim da je dobro imati par dodatnih dana odmora, ali videćemo...

Veliki broj igrača Barselone nije imao pauzu između Evropskog prvenstva i klupske sezone, što je uzrokovalo oscilacije jednog od favorita za evroligašku krunu. Po mnogima, najvećeg.

- Bilo je malo čudno kada su igrači dolazili posle obaveza u reprezentacijama, odmah počinjali sezonu bez treninga. Nismo imali pripreme, morile su nas povrede poput Mirotićeve, koji je dugo bio odsutan i kada se vratio uloge su se promenile. Ali, uspeli smo da pronađemo formulu koja funkcioniše i sada su ostale dve utakmice, jedna i još jedna, tako je važno da imamo najbolji fokus u sezoni.

SJAJNI TIMOVI NISU U TOP 8

OVA evroligaška sezona je jedna od najneizvesnijih u istoriji, tri plej-of serije rešene su u majstoricama.

- Mislim da su prva tri tima bila bolja od ostalih zbog dužine klupe i kompletnijeg sastava. Mnogo timova je bilo u konkurenciji za plej-of, što je sjajno i tako treba da bude. Videli smo sjajne timove poput Crvene zvezde, Efesa i Milana koji se nisu domogli doigravanja. Bila je odlična sezona u Evroligi, nadam se da ćemo je osvojiti, pa će onda biti još bolja.

Kalinić je 2017. godine podigao trofej sa Fenerbahčeom, bio jedan od ključnih igrača tima Željka Obradovića na fajnal-foru u Istanbulu. Na pitanje šta je ključ u ovim bitkama, odgovara u šaljivom tonu:

- Kada bih znao, imao bih četiri evropske titule, a ne jednu. Bitno je ostati smiren, ići utakmicu po utakmicu. Svi kažu: "Još dve, još dve." Cilj je ostati miran i igrati minut po minut, dati sve od sebe u prvoj utakmici, ne izgubiti glavu u slavlju i onda odigrati još 40 minuta.

Barsa je treći put uzastopno na završnom turniru, u prethodne dve sezone nije uspela da dođe do pehara.

- Veliki timovi imaju velike sastave, skupocena kola koja mogu da voze. Na kraju, kada imate 15 ili 16 igrača, mnogo je jednostavnije. To odvaja ekipe kao što su CSKA, Real Madrid, Barselona, Fenerbahče... To su timovi koji su gotovo redovni na fajnal-foru, jer imaju dugačke klupe i najveći broj igrača. Teško je osvojiti titulu, ali je olakšavajuća okolnost imati više igrača - konstatuje Kalinić pred F4, koji će otvoriti polufinalni duel Olimpijakosa i Monaka.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)