ŠTA OVO BI?! Zvezda na neverovatan način nokautirala Budućnost na startu polufinala ABA lige!

Novosti online

14. 05. 2023. u 21:10 >> 21:11

CRVENA zvezda je silovito zakoračila ka finalu ABA lige, savladavši u prvoj polufinalnoj utakmici regionalnog košarkaškog nadmetanja ekipu Budućnosti rezultatom 93:55.

ШТА ОВО БИ?! Звезда на невероватан начин нокаутирала Будућност на старту полуфинала АБА лиге!

FOTO: M. Vukadinović

Kako su izabranici Duška Ivanovića odigrali prvih 20 minuta, delovalo je kao da su za rivala imali neki amaterski tim, a ne ozbiljnog takmaca koji je sa velikim ambicijama krenuo u pravcu ABA titule, time i plasmana u Evroligu.

Ali, krenuti nekom nimalo lagodnom stazom nije isto što i stići gde se pošlo, a na ovoj stazi Podgoričanima se isprsila moćna Zvezda. Razigrana. Ubojita u napadu, a nestvarna u odbrani.

Zvezda koja, pritom, uopšte nije grešila.

I to bukvalno, jer nijedan jedini put nije izgubila loptu u prvom poluvremenu, rešivši ga u svoju korist sa 51:33, a da to i nije bila najveća prednost koju je dotad imala. 

Uz rane majstorije Filipa Petruševa, a onda argentinski ples, jer je prvo Fakundoi Kampaco briljirao u napadu, pa Luka Vildoza na obe strane terena, a onda iznova Kampaco, Zvezda je mlela suparnika. Sa osam datih trojki, što je četiri puta bilo više od protivničkih uspešnih dalekometnih šuteva, domaćini su imali i +23 pred odlazak na veliki predah, a nije se mnogo toga promenilo ni u nastavku.

S jedne strane su ređali dobri potezi crveno-belih, sa druge i loši Podgoričana, ali i njihovi pehovi (povredili su se Bel-Hejns, pa Jagodić Kuridža), te i ne čudi što je prednost rasla do 40 razlike, a i da se desilo da Duško Ivanović nijednom nije tražio tajmaut.

Druga utakmica ovih rivala na programu je u utorak, 23. maja, od 20 časova u Podgorici, a u finale će ona ekipa koja ostvari dve pobede.

Statistika

Polufinale ABA lige 2022/2023, prva utakmica

Crvena zvezda - Budućnost 93:55 (30:16, 21:17, 22:10, 20:12)
Crvena zvezda: Vildoza 10p, 3as, 1uk, Kampaco 11p, 6as, 3os, 3uk, Mitrović 11p, 10sk, 3as, Lazić 3, Martin 6p, 5sk, Dobrić 5, Ivanović 5, Nedović 7p, 5as, Marković 3p, 4sk, Kuzmić 2p, 4sk, Petrušev 17p, 3sk, 2as, 1bl, Bentil 13
Budućnost: Rejnolds 2, Bel-Hejns, Atić 9, Kaba 7, Lekomt, O'Brajan 9, Ilić 2, Jagodić Kuridža 4, Drobnjak 2, Popović, Grin 13, Kamenjaš 7

KRAJ! Crvena zvezda - Budućnost 93:53

39' - Nikola Ivanović "vezuje" pet poena, Zvezda vodi 88:52 pred poslednji minut utakmice.

38'  - Serija gostiju 7:2 koju okončava atraktivnim potezom Grin.

36' - Luka Mitrović stiže do 11. poena protiv bivšeg kluba - 81:45 za Zvezdu, tačno na polovini četvrte četvrtine.

35' - Treća trojka Fakunda Kampaca - 79:45, posle minut, dva malo rastrzane igre i jednih i drugih.

33' - Novi peh za Budućnost. Povredio se (izgleda ne previše teško, ali dovoljno da mora da napusti igru) Jagodić Kuridža. Gledaoci u beogradskoj hali "Aleksandar Nikolić" ispraćaju reprezentativca Srbije i bivšeg člana Zvezde aplauzom...

31' - Trojka Vildoze, 76:45 vode crveno-beli, čiji navijači malo pevaju "Zgazi ih sve", malo "Kosovo - Metohija". Splasla je atmosfera u smislu gromglasnog pevanja, jer je pobednik ovde poznat, ali burno proslavljaju "delije" svaki dobar potez ljubimaca.

Luka Vildoza na 1. utakici polufinala ABA lige Crvena zvezda - Budućnost / FOTO: M. Vukadinović

30' - Kraj treće četvrtine, 73:43 za Zvezdu...

29' - Povredio se Bel-Hejns, jedan od važnijih igrača Podgoričana, a nakon što se domogao lopte - Luka Vildoza vrlo požrtvovano uspeva da je sačuva, vrati iz ugla u reket rivala, a sekund kasnije je Bentil zakucao za 73:41.

29' - Uz aplauze s tribina, u igru ulazi bivša zvezda Budućnosti, a sada igrač Crvene zvezde, Nikola Ivanović. A ušpao je dok je Bentil izvodio slobodna bacanja i, kako je pogodio oba, domaćini odlaze na 30 razlike - 71:41

28' - Treća trojka Bena Bentila (šut s distance 3/4) i Zvezda vodi sa 69:41.

27' - Neverovatno koliko su indisponirani gosti. Drobnjak, recimo, promašuje ceo koš, ali posle promašaja domaćih, pogađa njihovih bivši igrač, reprezentativac Srbije Jagodić Kuridža koji svojim četvrtim poenom menja rezultat na 66:39.

26' - Nastavlja se nestvaran nalet crveno-belih. Osam poena u nizu (dva pogotka Mitrovića, pa dva zakucavanja - najpre Petruševa i Martina) za ogromnih 64:35. Opet trener gostiju Petar Mijović traži tajmaut. Nemoćno deluje njegova ekipa...

23' - Na novo Zvezdino vođstvo od +23, Atić uzvraća udarac iz reketa rivala - 56:35.

22' - Evo jednog od takođe atraktivnih poteza Zvezdinih košarkaša u dosadašnjem toku meča, zakucavanje Luke Mitrovića:

21' - Nestvaran koš Nemanje Nedovića, jednom rukom, sa distance, u poslednjoj sekundi napada. Sudije gledaju snimak... i da, to je trojka! Neverovatna, "s jedne noge", posle Kampacovog ubacivanja sa strane.

21' - Kampaco, Lazić, Petrušev i Mitrović su ostali u petorci Zvezde, a Dobrića je odmenio Nemanja Nedović. 

Kraj poluvremena. Zvezda ga je dobila sa 51:33, a mogla je da vodi i još ubedljivije da je su neki njeni igrači koristili čudesne asistencije Kampaca (npr. Ognjen Dobrić je trojke šutirao 0/6, a često je bio potpuno sam). Kampaco je uz osam poena imao četiri asistencije i tri osvojene lopte, njegov sunarodnik Vildoza sedam poena i dve asistencije, a Filip Petrušev je bio najefikasniji sa 10 poena. Kod Budućnosti je Edin Atić ostao na devet poena iz prve deonice.  Oba rivala su za dva poena šutirala izvrsno, 12/14 (85,7%), ali Zvezda je ubacila osam trojki (iz 20 pokušaja), a gosti samo dve (iz devet). Pritom, nijedan jedini put crveno-beli nisu izgubili loptu u prvom poluvremenu, a rivala naterali na sedam kikseva, što je uz daleko lepšu, kolektivnu igru (13:6 u asistencijama) i dovelo do ovog rezultata.

Filip Petrušen na utakmici Crvena zvezda - Budućnost u polufinalu ABA lige / FOTO: M. Vukadinović

19' - Kakav šou Fakunda Kampaca. Dvaput je ukrao loptu rivalima, ali to nisu uskoristili njegovi saigrači. Peti put je dalekometni šut promašio Dobrić, a potom domaćini nisu šutnuli na vreme, no "delije" uživaju u onome što pružaju njihovi ljubimci, koji prosto "melju" rivala s kojim su ne tako davno igrali one antologijske mečeve za ABA titulu i plasman u Evroligu.

18' - Korak u nazad i u stranu, pa trojka. Kampaco donosi Zvezdi nestvarnih 51:28.

16' - Kampaco pogađa trojku preko Hejnsa, Zvezda je opet na +20, vodi sa 46:26, posle čega Kamenjaš faulira Martina u napadu. Lopta za crveno-bele koji igraju zaista nestvarno. Imaju 20 razlike, ubacili su 46 poena, a tek je polovina druge deonice.

15' - Vildoza, posle nove bravure u odbrani, ustupa mesto na parketu zemljaku iz Argentine, Kampacu. Na drugoj strani terena O'Brajan poentira za Budućnost, koja prilazi na 43:26.

14' - Vezuje Budućnost dva pogotka, a u međuvremenu je Nedović promašio trojku - 41:24 je rezultat... do odlične asistencije Vildoze za Nedovića, koji vraća +19 Zvezdi.

13' - Euforija u hali. Ovoliko slavlje "delija" odavno nije viđeno - a i ne čudi, trojku je najpre dao Stefan Marković, pa Luka Vildoza za ogromnih 41:20. Tajmaut Petra Mijovića, trenera Budućnosti, koji obraćanje igračima počinje (na engleskom) rečima "Ja stvarno ovo ne razumem...".

12' - Sjajno zakucavanje Luke Mitrovića, za 35:18, slavi to vrlo burno Ben Bentil, što nervira trenera Zvezde, Duška Ivanovića. A na drugoj strani terena, Kamenjaš drugi put u nizu pogađa koš crveno-belih, 35:20.

11' - Nova trojka Bena Bentila, Zvezda odlazi na +17, vodi sa 33:16

Kraj prve četvrtine, koju je Zvezda dobila sa čak 30:16, nakon što je Vildoza iza leđa dodao Bentilu, a ovaj ubacio trojku u poslednjoj akciji uvodne deonice. Fantastična igra crveno-belih, nema šta, od derbija u onom takmičarskom smislu - "ni traga - ni glasa".

Crveno-belo zadovoljstvo u nekadašnjem "Pioniru" / FOTO: M. Vukadinović

9' - Vildoza je odlično "nasledio" Kampaca na parketu, četvrtim poenom donosi 26:14, ali onda uzvraća bivši košarkaš Zvezde, Jagodić Kuridža - 26:16.

8' - Edin Atić stiže do 9. poena, trojkom za 24:14. On jedini drži Budućnost "u igri", dok na drugoj strani terena Ognjen Dobrić i treći put na ovom meču promašuje dalekometni šut.

8' - Nastavlja se crveno-bela rapsodija. Em Mitrović poentira za 24:21, em je Vildoza omeo suparničko uručenje, pa je Budućnost vratila loptu na svoju polovinu i ona pripada Zvezdi. A onda upravo Luka Vildoza iz prodora poentira za 24:11.

7' - Ne može da veruje trener Podgoričana, Mijović, šta se dešava. Hala "Aleksandar Nikolić" odjekuje pesmom "delija", koji slave što je Filip Petrušev trojkom doneo čak 20:11 Zvezdi (a on lično dogurao već do deset poena. Zvezda nema nijednu izgubljenu loptu za sada, njen rival tri).

6' - Petrušev stiže do sedmog poena, posle lepog prodora s desnog krila u reket Budućnosti - 17:11 posle čega Hejns promašuje dalekometni šut.

6' - Besni trener Budućnosti, Petar Mijović, jer je Kampaco razbio odbranu Podgoričana prodorom, pa proigrao potpuno samog Branka Lazića koji je pogodio trojku nakon što je šesti poen za goste ubacio Edin Atić - 15:11.

5' - Rastrzano deluje igra i jednih i drugih, iako se veoma trude takmaci da što pre poentiraju. Zvezda je poklekla u dve ofanzivne akcije, pa su gosti stigli do 9:9, no Petrušev je potom pogodio koš rivala i pored toga što je fauliran, pa je doneo prednost od 12:9.

4' - Brzo se igra na početku susreta, poentirju iz tranzicije Podgoričani, a Kuzmić to nije uspeo da isprati na pravi način, no istom merom uzvraća Dobrić - 8:5.

2' - Gosti su uzvratili i to jednim slobodnim bacanjem, pa posle blokade nad Petruševim, pogotkoom za prilazak na 4:3. Vratio je potom +3 Fakundo Kampaco, iz prodora.

2' - Startna petorka domaćih Kampaco, Dobrić, Lazić, Petrušev Kuzmić pobrinuča se za brzo vođstvo od 4:0.

1' - Utakmica je počela!

Uoči meča

Serija se igra na dve pobede, a trener crveno-belih Duško Ivanović imaće na raspolaganju kompletan sastav.

 - Budućnost nakon promene trenera igra izvanredno, i pre toga ekipa je selektirana i ima kvalitet iza međunarodna takmičenja poput Evrokupa, a sa pojačanjima koja su stigla i za nivo više. Ozbiljan klub je u pitanju, imaju svoje ambicije i želje, a to je sigurno plasman u finale. Igraju agresivno, sa puno samopouzdanja i sa jasno podeljenim ulogama. Erik Grin igra fantastično u poslednje vreme i možemo da kažemo da igra u životnoj formi. Ipak, verujem da čvrstom i odgovornom igrom uz pune tribine možemo do pobede. Podrška nam mnogo znači ne moram da ponavljam koliko, jer se to pokazalo i u Evroligi, zato pozivam naše navijače da dođu i da nam pomognu u nedelju uveče kako bi otvorili ovu seriju kako želimo - rekao je Ivanović.

Slično Ivanoviću razmišlja i Ognjen Dobrić od kojeg navijači Crvene zvezde mnogo očekuju u završnici sezone:

 - Dobro poznajemo ekipu Budućnosti, izuzetno dobar tim, koji je igrao dobro tokom sezone, a sada još bolje. Grin je sada vođa tog tima, ostali igrači takođe znaju svoje uloge, prisutna je i neka nova energija što je slučaj uvek kada dođe do nekih promena u ovom slučaju trenera. Ovo su kratke serije i moramo jako, čvrsto i odgovorno da uđemo u prvu utakmicu. Nadam se i pozivam naše navijače da dođu i da nas podrže, uvek su prepoznavali važne trenutke, a ovaj je jedan od takvih - rekao je Dobrić.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave