SRBIJA IDE NA SVETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI! Nije bilo lako, ali "orlovi" su uspeli! (FOTO)

Novosti online

27. 02. 2023. u 21:46 >> 19:04

KOŠARKAŠI Srbije pobedili su Veliku Britaniju sa 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23) i igraće na Mundobasketu koje se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

СРБИЈА ИДЕ НА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ! Није било лако, али орлови су успели! (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

"Orlovima" jeste mesto na planetarnoj smotri, zaslužuju da se nadmeću sa najvećim reprezentacijama sveta. Verovatno će naš nacionalni tim biti pojačan evroligaškim zvezdama, ali i NBA poput Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića... a kada su oni tu - sve je moguće.

Napunila je publika dvoranu "Aleksandar Nikolić", bila šesti igrač našoj selekciji. Na početku meča je to pomoglo izabranicima Svetislava Pešića koji su odlično otvorili susret. U napadu je prednjačio Marko Gudurić, ali ubrzo se as Fenerbahčea našao u problemu - već u prvoj četvrtini zaradio je tri lične greške.

Samopouzdanje i odličnu igru naše selekcije kao da je ukočila trojka Elisa uz zvuk sirene na kraju uvodnog kvartala. To se prenelo i na drugu deonicu. Pritisak "finala" kada je u pitanju plasman na Svetsko prvenstvo osetio se na našim igračima. Ruke kao da su bile vezane našim igračima, pa su neke trojke i otvoreni šutevi izlazili iz obruča, uz to Britanci su se razleteli i počeli polako da tope prednost, čak su u jednom momentu došli do izjednačenja - 39:39. Ipak, na odmor je Srbija otišla sa +5 - 46:41.

Da je pritisak kod "orlova" bio prisutan najbolje je moglo da se vidi po broju promašenih slobodnih bacanja 8/12, kao i zaostakak u skokovima u odnosu na rivala - 14:20.

Skinuli su okove igrači Srbije u trećem periodu. Opustili su se i igrali veoma dobro. Bilo je tu ozbiljnosti, ali i dosta lepih poteza u kojima su navijači uživali. Plejmejker Partizana Aleksa Avramović je dominirao u ovom kvartalu koji je naša selekcija dobija sa 28:19.

Nastavili su "orlovi" i u poslednjem kvartalu da melju rivala i krpunim koracima hitaju ka Mundobasketu. Velika Britanija je dala sve od sebe da ublaži poraz, ali na kraju je on bio ubedljiv.

Najefikasniji u našoj selekciji bio je Aleksa Avramović sa 20 poena, pratio ga je Luka Mitrović sa 15. Na drugoj strani najbolji je bio Kvin Elis sa 22, dok je Karl Vitl dodao 16.

Srbija se kao treća iz grupe I prošla domogla Svetskog prvenstva. Ispred naše reprezentacije bili su Letonija i Grčka.

Srbija - Velika Britanija 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23).

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: oko 8.000. Sudije: Manuel Maconi (Italija), Fernando Kalatrava (Španija) i Manuel Atar (Italija).

Srbija: Petrušev 12, Radanov, Dobrić 14, Ristić 9, Mitrović 15, Jagodić-Kuridža 8, Gudurić 13, Jović 6, Jaramaz 4, Simanić, Avramović 20, Trifunović.

Velika Britanija: Vilijams 6, Mokford, Adamu 14, Horšler 2, Džonson 3, Loson, Vitl 16, Mekenzi 6, Menzis 7, Elis 22, Votson-Gejl 7.

Četvrta četvrtina: Srbija - Velika Britanija 101:83

40' - Kraj utakmice!

40' - Pukla je stotka u "Pioniru" posle trojke Dobrića.

39' - Lep prodor i poeni na drugi obruč Votson-Gejla. Tačku na ovaj meč stavio je Dobrić trećom trojkom.

38' - Odličnu centarsku tehniku demonstrirao je Mitrović i došao je do novih poena. Trojku je potom promašio Trifunović.

38' - Izgubio je loptu Trifunović, kaznio je to trojkom odmah Votson-Gejl. Tajm-aut je zatražio Pešić, ništa ne želi da prepusti slučaju.

37' - Promašio je šut Votson-Gejl, ali je ispravio to Vitl. Pogodio je potom i Dobrić. Igra se veoma brzo u ovim trenucima.

36' - Ne greši Marko Gudurić. As Fenerbahčea šutira ove večeri 3/3 za tri poena. Na drugoj strani nesportski faul je sviran Jagodić-Kuridži.

34' - Nova trojka Jagodić-Kuridže. Hita Srbija ka Mundobasketu. Prednost koju ima u ovim trenucima deluje nedostižna.

33' - Neverovatan pogodak Jagodić-Kuridže. Isticalo je vreme za napad, uzeo je težak šut iz ugla i uspeo je da pogodi.

Svetislav PešićFOTO: M. Vukadinović

32' - Menzis je postigao prve poene za Veliku Britaniju u ovom delu meča. "Orlove" je prvi put na +20 odveo drugom trojkom Dorbić - 80:60.

31' - Četvrtu četvtinu je trojkom otvorio Ognjen Dobrić. Potom je sjajnu odbranu odigrao naš tim. Ovo je prava igra, ovo navijači žele da vide.

Treća četvrtina: Srbija - Velika Britanija 74:60

30' - Najveća prednost naše selekcie. Srbija sa +14 ulazi u poslednji kvartal posle poena Ristića - 74:60.

30' - Jako lepo je Jaramaz uposlio Ristića, a ovome nije bilo teško da poentira iz dobre pozicije. Onda i sjajan prodor Jovića.

29' - Odličan prodor Adamua i polaganje levom rukom. Izgubio je loptu Avramović koji je potom faulirao na šutu Džonsona. Srbija greši u napadu i ne uspeva da se odlepi na nedostižnu razliku - 68:60.

28' - Deluje da Mekenzi ne može da promaši kad se podigne iz ugla. Zanimljivo šutira samo daleke dvojke. Jović je naterao Menzisa da ga faulira, ali bio je polovičan sa crte.

27' - Loš napad Srbije i poeni rivala iz kontranapada. Ipak, Avramović blista u trećem kvartalu i najzaslužniji je što je ponovo dvocirena prednost za našu selekciju - 65:55.

Aleksa Avramović/FOTO: M. Vukadinović

26' - Odlično igraju "orlovi" u ovim trenucima. Ovo je ono što su svi hteli da vide. Najpre je pogodio Petrušev, a onda je zakucao i Avramović.

25' - Kakva saradnja visokih igrača. Mitrović je bacio alej-ut, a sjajno je zakucao Petrušev. Na drguoj strani lepo se snašao Adamu.

25' - Posle tajm-auta organizator igre naše reprezentacije je oba puta bio precizan sa linije penala.

24' - Odlična saradnja Gudurića i Mitrovića i do poena je stigao centar Crvene zvezde koji igra dobar meč. Jako važnu trojku je pogodio Avramović, a potom se izborio za nesportski faul. Sjajan period igra plejmejkera Partizana.

23' - Dobro je ispalo, s obzirom na to kako je izgledalo. Petrušev je lepo proigrao Avramovića koji je lako poentirao. Nastavlja da pogađa Elis, već je ubacio četvrtu trojku - 50:49.

Luka Mitrović/FOTO: M. Vukadinović

22' - Prve poene u našoj selekciji u drugom poluvremenu postigao je Avramović.

21' - Opet dobra akcija iz auta Britanaca i pogodak Mekenzija. Potom i daleka tvoja Kvina Elisa nakon promašaja Radanova.

Druga četvrtina: Srbija - Velika Britanija 46:41

20' - Odlično prvo poluvreme odigrao je Mitrović. Opet naša selekcija prima koš u poslednjoj sekundi. Mekenzi je pogodio daleku dvojku - 46:41.

20' - Sjajan napad "orlova". Avramović je uposlio Jovića, a ovaj pogodio trojku. Odmah je klupa Velike Britanije zatražila minut odmora.

19' - Jović je izgubio loptu i rival je to kaznio lakim poena. Ipak, prednost Srbiji vratio je Avramović sa penala.

Stefan Jović/FOTO: M. Vukadinović

19' - Čiste korake nisu svirale sudije i potom je do lakih poena došao Menzis. Naša selekcija se muči napadu i rival je to iskoristio da dođe na samo dva poena zaostatka - 39:37.

17' - Loš faul je napravio Petruševa i poslao Elisa na liniju penala. Igrač Monferata je realizovao oba penala i stigao je već do 12 poena. Sjajni Gudurić! Bio je MVP kola u Evroligi i preneo je to na reprezentativni dres.

16' - Dobar napad Velike Britanije iz auta i poeni Adamua. Avramović je na drugoj strani bio precizan van linije 6,75.

15' - Lepo je probio i pogodio "flouter" Kajl Vitl. Srbija do sada postigla samo tri poena u drugom kvartalu. Odličan napad "orlova" je okončan trojom Petruševa.

14' - Muči se Srbija u napadu u ovim trenucima. Dobra stvar je ta da je i protivnik od tajm-auta u problemu kada prođe na polovinu naše selekcije. Konačno je seriju bez poena okončao Petrušev koji je bio polovično precizan sa linije penala - 31:27.

13' - Malo ko se nadao da će se rival za manje od tri minuta vratiti na jedan posed zaostatka. Odmah Pešić reaguje tajm-aut ne bi li zaustavio seriju Velike Britanije.

Aleksa Avramović/FOTO: M. Vukadinović

12' - Serija Velike Britanije od 5:0 nakon poena Vilijamsa. Žuri sada Srbija bespotrebno i oslanja se dosta na šut za tri poena.

11' - Uspeo je Ristić da pogodi veoma težak šut. Na drugoj strani pogađa opet Kvin Elis šut van linije 6,75.

Prva četvrtina: Srbija - Velika Britanija 28:20

Dobar prvi period odigrala je Srbija, ali brine samo to što je najbolji igrač prve četvrtine Marko Gudurić već zaradio tri faula.

10' - Osetio je Adamu da ima prostora na levoj strani, snažno je napao i položio loptu. Jaramaz je iskoristio to što je rival u bonusu da iznudi faul i pogodio je oba bacanja. Finiš prve četvrtine okončan je neverovantom trojkom Elisa uz zvuk sirene.

9' - Sjajan napad posle tajm-auta. Jović je iza leđa proigrao Ristića koji je pogodio trojku za novu dvocifrenu prednost "orlova".

9' - Težak šut je pogodio Džonson i minut odmora je odlučio da zatraži Svetislav Pešić kako bi pripremio ekipu za poslednji minut prvog kvartala.

8' - Odlično igra na startu Mitrović. Bio je polovičan sa linije penala. Promašio je Jaramaz trojku, ali skok je pokupio Jagodić-Kuridža i iznudio je faul. Potom je poentirao u nastavku akcije.

Luka Mitrović/FOTO: M. Vukadinović

7' - Izgubio je loptu Luka Mitrović. Novi pogodak za Veliku Britaniju, a onda sjajna saradnja Jović - Mitrović i polaganje centra Zvezde.

6' - Iskoristio je Petrušev prednost nad Elisom i snažno zakucao. Vratio je Elis, ali i Mitrović na drugoj strani. Igra se dosta brzo u ovim trenucima - 18:11. Prvi tajm-aut na utakmici zatražio je selektor Velike Britanije Mark Stotl.

5' - Ipak, problem može da predstavlja da je Gudurić napravio već treći faul. Lepo je prošao Adamu i poentirao. Posle dobre odbrane do poena je iz kontre došao Elis

4' - Avramović se podigao sa poludistance i pogodio je. To su bili prvi poeni košarkaša Partizana. Siguran sa linije penala bio je Gudurić koji je već na osam poena.

Milorad Dodik i predsednik KSS Predrag Danilović/FOTO: M. Vukadinović

3' - Isticalo je vreme za napad, ali je u zvuk sirene uspeo da pogodi Horkler i smanje prednost "orlova". Na drugoj strani se sjajno snašao Mitrović i upisao se u strelce - 10:5.

2' - Gudurić trojka, pa Petrušev ukradena lopta i snažno zakucavanje za oduševljenje publike u "Pioniru". Sjajno otvaranje meča za Gudurića koji je drugi put pogodio šut van linije 6,75.

1' - Meč je počeo trojkom Vitla. Na drugoj strani se za dva slobodna bacanja izborio Petrušev posle dobre saradnje sa Gudurićem. Ipak, cetar Zvezde je oba puta bio neprecizan.


Srbija će meč početi u petorci: Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Aleksa Radanov, Filip Petrušev i Luka Mitrović. Velika Britanija je krenula u sastavu: Karl Vitl, Hoa Horkler, Aron Menzis, Kvin Elis i Kimbal Mekenzi.

18.59 - Još sat vremena do početka...

18.15 - Ovako trenutno izgleda tabela naše grupe:

Uoči meča:

Nisu uspeli "orlovi" da iskoriste prvu meč loptu, izgubili su od Grčke, ali sada je prilika da se to ispravi i obezbedi učešće na Mundobasketu.

Rival nije atraktivan i daleko je od krema evropske košarke, no treba biti oprezan, jer su izabranici Marka Stitla rasterećeni i u takvim situacijama ruke može da se opusti i šutevi počnu da ulaze.

Ipak, Srbija je veliki favorit i ogromna senzacija bi bila ukoliko ekipa Svetislava Pešića ne trijumfuje. Podsetimo, naša selekcija je slavila u prvom duelu u Njukaslu sa 74:68.

Ono što je dobro je to da su "orlovi" pojačani igračima Crvene zvezde i Partizana, kao i košarkašem Fenerbahčea Markom Gudurićem.

Iz naše grupe plasman na Svetsko prvenstvo su obezbedili Letonija i Grčka, a treći putnik se traži između Srbije i Belgije. Belgijanci mogu da se domognu Mundobasketa samo ako naš nacionalni tim izgubi, a oni savladaju Tursku (20.30).

BONUS VIDEO: "Muzičko" zagrevanje košarkaša Srbije pred meč sa Grčkom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)