AU, KAKVA ŠTETA! Srbija u drami propustila prvu šansu da ode na Svetsko prvenstvo u košarci, ostala još samo jedna

Č. V.

24. 02. 2023. u 16:10

KOŠARKAŠI Srbije moraće na teži način da se domognu Svetskog prvenstva, pošto su u Atini izgubili od Grčke sa 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12).

АУ, КАКВА ШТЕТА! Србија у драми пропустила прву шансу да оде на Светско првенство у кошарци, остала још само једна

FOTO: FIBA.Basketball

"Helenima" ovaj duel nije bio značajan s obzirom na to da su ranije obezbedili plasman na Mundobasket koji se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Indoneziji, Japanu i Filipinima. Reprezentaciju je na ovom meču sa klupe predvodio Sotiris Manalopulos, umesto glavnog trenera Dimitrisa Itudisa. Za razliku od njih, našoj selekciji je meč bio veoma bitan.

Kao da je to uticalo da i jedni i drugi nervozno uđu u meč. Tek posle četiri minuta viđeni su prvi poeni iz igre. Do tada je precizan bio samo Aleksa Radanov sa linije penala (realizovao 1/3).

Ipak, kako je četvrtina odmciala tako su "orlovi" igrali sve bolje, posebno u odbrani. Najbolji pokazatelj za to je da su prvi kvartal okončali sa svega osam primljenih poena, s tim što rival nijednom nije poentirao za dva poena (0/8).

Drugi period bio je mnogo bolji za izabranike Svetislava Pešića. Dominirali su Stefan Jović i Nikola Milutinov. Plejmejker Saragose je imao čak šest asistencija, a centar CSKA osam poena.

Stanje na parketu se nije promenilo ni u drugom poluvremenu. A onda se desio neverovatan koš Moraitisa. Kada je trebalo da se sa +10 ode na pauzu Moraitis je u stilu Dušana Kecmana pogodio trojku sa svoje polovine. To kao da je ukočilo Srbiju. Pala je naša selekcija totalno u poslednjem kvartalu, rival je to iskoristio i odigrao sjajno taj period koji je dobio sa 25:18.

Ušlo se u neizvesno završnicu. Srbija je zbog povrede Jovića imala dosta problema u organizaciji igre i to se osetilo. Naša selekcija je uprkos svemu imala napad za pobedu. Jaramaz se podigao na šut za tri poena i nije bio precizan, pa se otišlo u produžetak.

Tamo je Grčka bila mnogo bolja. Rogkavopulos je blistao, pogodio je tri trojke. Srbija je imala dosta problema u napadu, uglavnom je do poena dolazila sa linije penala.

Ono što je dobro je da Srbija ima još šansi da se domogne najveće košarkaške planetarne smotre. "Orlovi" u ponedeljak od 20 sati dočekuju Veliku Britaniju i pobedom u tom meču bi se našli na Svetskom prvenstvu.

Najefikasniji u Grčkoj bio je Nikos Rogkavopulos sa 28 poena, pratio ga je Dimitris Moraitis sa 23. Na drugoj strani najbolji je bio Nikola Milutinov sa 24 poena, dok je Dejan Davidovac dodao 11.

Srbija sada ima učinak 5-4, a Grčka 6-3.

Grčka - Srbija: 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12)

Dvorana: "Ano Liosia Olimpik". Gledalaca: oko 3.000. Sudije: Antonio Konde (Španija), Luis Kostelo (Španija), Paulo Markes (Portugal).

Grčka: Rogkavopulos 28, Papas, Flionis 3, Kalaicakis 10, Muratos 9, Moraitis 23, Kuzeloglu 1, Gontikas 6, Calmpuris 2, Toliopulos 3, Hugaz 8, Čacidakis 4.

Srbija: Dangubić 6, Davidovac 11, Milutinov 24, Radanov 7, Ristić 10, Jagodić-Kuridža 7, Jović 5, Jaramaz 7, Simanić 6, Jeremić 9, Beslać, Uskoković.

 

KRAJ! Grčka - Srbija 97:92

45' - Nije Srbija napravila faul, primila je koš, ali je Davidovac pogodio trojku na 6,7 sekundi do kraja. Moraitis je potom fauliran. Sudije će gledati da li ima elemenata za nesportski faul. To je na kraju i dosuđeno. Moraitis je oba puta bio precizan - Srbija je izgubila!

45' - Čacidakis je najpre izblokiran, ali se popravio i poentirao. Pešić je zatražio tajm-aut na 35 sekundi do kraja. Jaramaz se opet izborio za dva slobodna bacanja. Košarkaš Bajerna je oba puta bio precizan.

45' - Tri trojke je postigao Rogkavopulos i naša selekcija je u velikom problemu. Uspeva Jaramaz da održi nadu za pobedu.

43' - Dobar napad Grčke je okončan trojkom Rogkavopulosa. Srbije nije poentirala iz igre u produžetku. Davidovac je uspeo da iznudi dva penala. Bivši igrač Crvene zvezde je oba puta bio precizan.

41' - Centar naše selekcije je bio polovičan sa linije penala. Usledio je potom po jedan smušen napad na obe strane.

Četvrta četvrtina: Grčka - Srbija 80:80

40' - Moraitis još jednog pogađa. Našoj selekciji je ostalo pet sekundi. Jaramaz je probao trojkom da reši meč, ali nije pogodio, pa će se u Atini igrati produžeci.

40' - Izgubila je Grčka loptu, a do kraja je ostalo još 55,8 sekundi. Tajm-aut je zatražio Pešić. Pametan napad Srbije. Milutinov se izborio za odličnu poziciju i uspeo je da dođe do poena. Do kraja utakmice ostalo je 41,3 sekunde.

Nikola Milutinov/FOTO: FIBA.Basketball

39' - Kada je bitno pogađa Davidovac i to za tri poena, ali vraća Dimitris Moraitis koji igra odlično.

38' - Još jedni važni poeni za "orlove". Jaramaz je lepo uposlio Milutinova, a ovome nije bilo teško da dođe do lakih poena. Grčki selektor je reagovao minutom odmora - 73:75.

37' - Veoma bitnu trojku je postigao Jaramaz i tek sada se upisao u strelce. Ipak, Rogkavopulos igra sjajno i zadaje dosta problema našoj odbrani. Ali, sa poludistance vraća Milutinov.

37' - U ritmu su "heleni" i Moraitis je poentirao posle proroda u levu stranu. Mora tajm-aut da traži Svetislav Pešić, pošto je rival u seriji 6:0.

36' - Lepo je probio Hugaz i uspeo je da se izbori za dva slobodna bacanja. On je pogodio oba i Grčka je povela prvi put još od prve četvrtine.

35' - Nastavljaju se muke Srbije sa linije penala. Davidovac je sada bio polovičan - 65:68.

34' - Konačno dobar napad "orlova". Pokazao je Ristić sjajnu centarsku tehniku i došao je do važnih poena.

33' - Indisponiran je Jaramaz i opet je izgubio loptu. Omogućilo je to Rogkavopulosu da dođe do lakih poena iz još jedne kontre. Prošlo je samo tri minuta igre a obe selekcije su ispunile bonus.

33' - Dugo je loptu držao Hugaz i na kraju je uspeo da poentira iz teške situacije. Odmah je tajm-autom reagovao Pešić, ne bi li zaustavio nalet rivala.

Svetislav Pešić/FOTO: FIBA.Basketball

32' - Nije Srbija odigrala dobar napad, pa je Muratos povukao kontru i iznudio je dva slobodna bacanja koja je pogodio.

32' - Fantastično. Jeremić je pogodio trojku i to pod faulom. Košarkaš Cevevita Olimpije nije realizovao dodatno bacanje - 57:65.

31' - Dugo je trajao prvi napad Grčke na startu četvrte četvrtine. Rogkavopulos se na kraju izborio za dva slobodna bacanja. On je bio siguran oba puta.

Treća četvrtina: Grčka - Srbija 55:62

30' - Neverovatno! Moraitis je pogodio trojku sa svoje polovine, nešto u stilu Dušana Kecmana. Vrlo lošu završnicu odigrala je naša sekekcija.

30' - Čuva Srbija dvocifrenu prednost. Rival pokušava da smanji, ali "orlovi" odbijaju sve nalete rivala - 50:62.

29' - Kao i maločas i sada je Dangubić oba puta bio precizan sa linije penala. Lepo se Gontikas izborio za poziciju pod košem i uspeo da poentira.

27' - Izgubio je Jaramaz loptu u napadu, a nakon faula Dangubića naša selekcija je ispunila bonus. Potom se Milutinov izborio za dva slobodna bacanja. Bio je polovičan, ali na drugoj strani trojku pogađa rival.

26' - Kalaicakis je posle minuta odmora pogodio trojku, ali onda je Jagodić-Kuridža snažno probio i poentirao. Drugu vezanu trojku pogađaju Grci, no vratio je Jeremić.

25' - Konstantno razlika naše selekcije raste. Posle poena Milutinova je +13. Odmah je tajm-autom reagovao trener Grčke.

24' - Saradnja igrača CSKA. Milutinov je odlično proigrao Davidovca koji je poentirao na drugi obruč. Ovo su mu bili prvi poeni - 35:46.

FOTO: FIBA.Basketball

23' - Dobro "orlovi" igraju, pre svega u odbrani na startu trećeg kvartala. Teraju rivala na duge napade i na teška rešenja.

21' - Sjajan napad Srbije na startu drugog poluvremena. Posle sedme asistencije, trojku je pogodio Jagodić-Kuridža i to je bila prva dvocifrena prednost na meču. Ipak, istom merom je uzvratio Toliopulos.

Druga četvrtina: Grčka - Srbija 30:39

20' - Fantastičan završetak prvog poluvremena. Trojku je pogodio Boriša Simanić. To je njegov drugi pogodak van linije 6,75.

20' - Odličan prodor Jovića, a onda i odbrana Srbije. Potom preslikana malopređašnja akcija i zakucavanje Milutnova.

18' - Sjajna kombinacija Jovića i Milutinova. Centar naše selekcije je zakucao posle asistencije igrača Saragose. Na drugoj strani težak šut je pogodio Calmpuris.

18' - Napad domaće selekcije nije bio dobar, ali je Moraitis na samom isteku istog uspeo da pogodi daleku trojku.

16' - Radanov je ukrao loptu, a onda poentirao u kontri na drugi obruč. Opet je selektor Grčke morao da zatraži tajm-aut.

15' - Odličan napad "orlova" krunisao je trojkom Boriša Simanić posle asistencije klupskog saigrača Stefana Jovića. Na drugoj strani iz teške pozicije poentirao je Muratos.

14' - Opet je Srbija izgubila loptu i poenima je kaznio to Hugaz. Seriju domaćina od 7:0 prekinuo je Dušan Ristić - 20:23.

13' - Dobar napad Grka nakon tajm-auta. Rogkavopulos je bio precizan van linije 6,75, a onda je Moraitis ukrao loptu Jaramazu i poentirao u kontri. Odmah je minutom odmora reagovao Svetislav Pešić.

Marko Jagodić-Kuridža/FOTO: FIBA.Basketball

13' - Odlično je u meč ušao Ristić. Napravio je centar Galatasaraja dobar centarski zakorak i poentirao. Odmah je tajm-autom reagovao Sotiris Manalopulos, pomoćnik Dimitrisa Itudisa.

12' - Znatno bolje se igra u napadu na obe strane na startu drugog kvartala. Muratos i Dangubić su do poena došli nakon dobrih prodora.

11' - Do poena je došao Čacidakis nakon ofanzivnog skoksa. Ovo je prvi pogodak "helena" za dva poena - 10:15. Prvi put je na parket kročio Dušan Ristić i odmah je došao do poena.

Prva četvrtina: Grčka - Srbija 8:15

10' - Pokazuje klasu centar CSKA. Lepo je igradio poziciju i pogodio. Srbija je odigrala fenomenalnu odbranu. Rival nijednom nije porentirao za dva poena.

9' - Rogkavopulos se upisao u strelce sa linije penala. Na drugoj se Srbija muči sa izvođenjem bacanja. Posle dva promašaja Milutnova, "orlovi" su na 1/7 sa crte.

8' - Jaramaz je ušao na parket i odmah se izborio za dva bacanja, ali nije bio precizan. Ipak, posle ofanzivnog skoka do poena je došao Dangubić.

7' - Srbija je iz odlične odbrane došla da lakih poena iz kontranapada preko Jagodića-Kuridže koji se na ovaj način upisao u strelce. Jeremić je trojkom povećao seriju "orlova" na 7:0.

Stefan Jović/FOTO: FIBA.Basketball

6' - Dobar napad domaće reprezentacije okončan je još jednom trojkom. Ovoga puta precizan je bio Flionis - 6:3.

5' - Neverovatno deluje podatak da još uvek nema poena iz igre. Srbija je na 0/4, a Grčka 0/6. To je uspeo da prekine Kalaicakis pogotkom za tri. Na drugoj strani je klasu pokazao Milutinov i lako došao do poena.

3' - Veoma tvrd početak utakmice. Za sada se obe selekcije muče da dođu do poena. Još uvek nije viđen koš iz igre.

2' - Prve poene na utakmici postigao je Aleksa Radanov. On je bio fauliran na šutu za tri. Košarkaš Peristerija je realizovao samo jedno od tri penala.

1' - Izgubio je Radanov odmah loptu, ali Toliopulos to nije kaznio. Na drugoj strani Davidovac je promašio prvi šut van linije 6,75.

Srbija ovaj meč počinje u sastavu: Stefan Jović, Aleksa Radanov, Dejan Davidovac, Marko Jagodić-Kuridža i Nikola Milutinov. Grci su startu duela na parkt poslali: Flionisa, Kalaicakisa, Kuzeloglua, Gontikasa i Toliopulosa.

17.55 - Fantastičan gest dveju reprezentacije pred početak susreta. Naime, igrače Grčke i Srbije su pred današnju utakmicu izašli na timsko slikanje u majicama posvećenim preminulom reprezentativcu naše zemlje Stevanu Jelovcu koji je dubok trag ostavio i igrajući u Grčkoj.

17.12 - "Orlovi" su izašli na zagrevanje i spremaju se za utakmicu posle koje bi mogli da obezbede plasman na Mundobasket.

 

17.01 - Na semaforu su se pojavili i zvanični sastavi Grčke i Srbije. Oba selektora računaju na 12 igrača.

FOTO: KSS

Uoči meča:

Izabranici Svetislava Pešića imaju odličnu priliku da eventualnim trijumfom u Atini obezebede plasman na Mundobasket koji se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Ukoliko Srbija pobedi ovog petka, meč u ponedeljak protiv Velike Britanije (20 časova) neće imati nikakav rezultatski značaj, kao što nema ni danas za "helene" koji su već uspeli da se domognu najveće košarkaške reprezentativne smotre.

Selektor našeg nacionalnog tima je odlučio kojih 12 igrača će se suprostaviti Grcima. Sudeći po imenima, "orlovi" bar na papiru veža za favorita. Ipak, opšte je poznato da je papir jedno, a parket nešto sasvim drugo.

Podsetimo, Srbije je pobedila posle produžetka (100:94) u prvom duelu ovih reprezentacija. Tada je publika u "Areni" imala priliku da gleda dva superstara igre pod obručima - Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba.

Obe selekcije imaju identičan utčinak, 5-3, ali Grčka je već na Mundobasketu, dok je Srbija na dobrom putu da to uradi.

BONUS VIDEO: Trening košarkaša Srbije za odlučujuće borbe za Mundobasket

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (7)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati