O, KAKAV ĆE TO DA BUDE SPEKTAKL! Evo ko se još pored Srbije plasirao na Svetsko prvenstvo u košarci, kad se igra i kako se igra

Novosti online

27. 02. 2023. u 21:54

FIBA Košarkaški Svetski kup, kako se zvanično zove Svetsko prvenstvo u košarci, ove godine će se održati od 25. avgusta do 10. septembra u tri zemlje, a put Indonezije, Japana i Filipina na Mundobasket 2023. ide i Srbija. Ali, naravno, još neke vrlo jake reprezentacije.

О, КАКАВ ЋЕ ТО ДА БУДЕ СПЕКТАКЛ! Ево ко се још поред Србије пласирао на Светско првенство у кошарци, кад се игра и како се игра

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, nakon što je košarkaška reprezentacija Srbije pobedila Veliku Britaniju, i to u poslednjem kolu evropskih kvalifikacija, "orlovi" su se svrstali među učesnike šampionata planete. A njih će biti 32 i, od ovog trenutka, svi su poznati.

Kada je o evropskim selekcijama reč, pre Srbije su plasman na Svetsko prvenstvo u košarci izborile Finska, Letonija, Nemačka, Grčka, Slovenija, Francuska, Litvanija, Španija, Gruzija, Crna Gora i, po "orlove" kobna na minulom Evrobasketu, Italija.

Sa drugih kontinenata "stižu" brojne vrlo zanimljive selekcije, a pre svih reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, ali i Kanada, Dominikanska Republika, Meksiko, Portoriko, Brazil, Venecuela, Angola, Zelenortska Ostrva, Egipat, Obala Slonovače, Australija, Novi Zeland, Kina, Iran, Jordan, Liban, debitant Južni Sudan, te domaćini Japan i Filipini.

Zašto učestvuju samo dva od tri domaćina?!

Predstojeći Mundobasket biće prvi na kome neće učestvovati jednan od domaćina. Razlog? Indonezija nije ispunila uslov FIBA da se plasira u četvrtfinale Kupa Azije.

Još nekih "neplarniranih događaja" je bilo, od zdravstvenih (Južna Koreja je odustala od drugog kruga azijskih kvalifikacija zbog toga što je jedan reprezentativac pao na pandemijskom testiranju), do političkih (FIBA je iz svojih takmičenja proterala Rusiju i Belorusiju). Uz pomenute reprezentacije, na šampionatu planete neće igrati Argentina posle istinske senzacije, ali ni Hrvatska, Turska, Izrael...

Kada je žreb za Svetsko prvenstvo u košarci?

Žreb za Mundobasket 2023 biće održan 29. aprila u Manili, a filipinsko određivanje grupa zasad nije detaljno pojašnjeno košarkaškoj javnosti.

Zna se sa sigurnošću samo da su zemlja-domaćini dobili pravo da izaberu po jednu reprezentaciju koja će svoje mečeve u grupi igrati baš u toj državi, pa su tako Filipinci odabrali Amerikance, Japanci Slovence, a Indonežani Kanađane. FIBA je ovo opravdala "komercijalnim razlozima", tvrdeći da ta odluka neće uticati na sam proces žreba.

Kakav je sistem takmičenja na Svetskom prvenstvu u košarci 2023?

Poput minulog Mundobasketa, održanog 2019. u Kini, ovaj šampionat će se takođe održati u tri etape.

U prvoj fazi, 32 reprezentacije biće podeljene u osam četvoročlanih grupa, u kojoj svako sa svim igra po jedan meč. U drugu fazu prolaze po dve ekipe, kada se formiraju nove četvoročlane grupe, njih četiri. Zatim će, po dve selekcije iz svake grupe, njih ukupno osam, nastupiti u nokaut fazu Mundobasketa.


BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JOKIĆ I DONČIĆ SE SMEJU SVIMA: Kakve reči čuvenog NBA asa (VIDEO)