"RUSKO ORUŽJE" ZA NAPAD NA MUNDOBASKET: Milutinov i Davidovac aduti Srbije protiv Grčke

V. Preradović

21. 02. 2023. u 18:06

NAKON 15 meseci trnovitih kvalifikacija, Svetsko prvenstvo je tu iza ćoška. Viza za Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinima (25. avgust - 10 septembar) čeka košarkaše Srbije u predgrađu Atine, u drevnoj dvorani AEK-a gde će u petak (18.00) igrati protiv Grčke prvi od preostala dva kvalifikaciona meča. Drugi je na programu u ponedeljak, sa Velikom Britanijom u beogradskom hramu košarke imenovanom po profi Aci Nikoliću (20.00).

РУСКО ОРУЖЈЕ ЗА НАПАД НА МУНДОБАСКЕТ: Милутинов и Давидовац адути Србије против Грчке

Nikola Milutinov foto: N.Paraušić

"Orlovima" je potrebna jedna pobeda da bi se čekirali na letu za Daleki istok. Pogled na raspoložive snage na jučerašnjem treningu govori da bi mogli da prebrinu brige pre poslednje utakmice, posebno imajući na umu da su Grci već izborili plasman i za poslednji FIBA "prozor" pozvali drugopozivce, pa i one iz trećeg ešalona.

Selektor Svetislav Pešić sa preliminarnog spiska 24 imena trenutno računa na 16 igrača. Od evroligaških aduta tu je samo bek Bajerna Ognjen Jaramaz, ali i tandem "zabranjenog" evroligaša CSKA - Nikola Milutinov i Dejan Davidovac. Motivacioni govor predsednika KSS Predraga Danilovića odslušali su i Marko Jeremić, Nemanja Dangubić, Marko Pecarski, Nikola Đurišić, Stefan Jović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Boriša Simanić, Dušan Ristić, Dušan Beslać, Marko Jagodić Kuridža, Dušan Miletić i mladi košarkaš FMP Nikola Šaranović, koji je naknadno priključen i biće samo u trenažnom procesu.

- Ovo je ekipa koja se priprema za prvu utakmicu protiv Grčke, ovi momci su u konkurenciji za oba meča - rekao je Pešić.

Svi osim Milutinova i Davidovca...

- Znači nam to što su tu, ali imaćemo ih na raspolaganju samo za Grčku. Posle utakmice u Atini vratiće se u Moskvu, pošto imaju redovno kolo VTB lige. Nisu dobili odobrenje za drugi meč.

Partizan i Crvena zvezda u četvrtak i petak imaju obaveze u Evroligi, tako da njihovi igrači nisu dostupni za utakmicu u Atini. Da li će biti u konkurenciji za meč sa Britancima?

- Dobro pitanje, neizvestan odgovor. Pričali smo sa ljudima iz Crvene zvezde i Partizana, to su bili dobri razgovori. Nisu bili u mogućnosti da puste igrače jer imaju važne utakmice u Evroligi. U novembru je bila drugačija situacija, sada je borba za plej-of. Svaka pobeda ili poraz može da odluči njihovu sudbinu, to nam je jasno. Pričalo se o mogućnosti da se neko od njih priključi za drugu utakmicu, ali o tome kada dođe vreme...

Pešić ne potcenjuje za širu javnost anonimnu selekciju trenera Grčke Dimitrisa Itudisa.

- Čeka nas utakmica protiv konkurentnog rivala, motivisanog. Igrali su dugo zajedno, to su sve izvanredni igrači, nije kvalitet Evrolige ili NBA, ali igraju sa dodatnom motivacijom i agresivnošću. Nemamo mnogo vremena za pripremu, nije to ništa novo. Izazov za nas je da iz ove situacije izvučemo nešto više.

Sve četiri pobede u dosadašnjem delu druge kvalifikacione runde omogućile su nam da ne zavisimo od drugih.

- Dobra je stvar što mi odlučujemo o svojoj sudbini. Sada imamo apsolutnu mobilnost, moramo da zadržimo koncentraciju, što opet povećava odgovornost i pritisak. Želimo da pobedimo, ali neće sve zavisiti samo od nas, već i od Grčke. Svi žele da pobede Srbiju, to je izazov više da odgovorimo na njihovu agresivnost. Najvažnije je da mi uradimo naše zadatke na obe polovine i ne razmišljamo previše - konstatuje Pešić.

KURIDžA NIKAD NE ODBIJA

NAJSTARIJI u timu je krilni centar Marko Jagodić Kuridža, sada već veteran kvalifikacionih "prozora".

- Imam 36 godina, svaki put dolazim i dolaziću dok god me bude zvao selektor. Znamo da smo u dobroj situaciji, treba nam jedna pobeda da prođemo dalje. Daćemo maksimum u Grčkoj, da probamo tamo da završimo posao. Svako ima neke svoje zadatke u klubovima, ovde je malo drugačije. Treneri pokušavaju da nas približe ulogama u reprezentaciji.

Bonus video: Trening košarkaša Srbije pred odlučujuće borbe za Mundobasket

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024