NEKI NOVI VETROVI? UEFA kaznila Ukrajinu zbog vređanja Rusije

Novosti online

20. 02. 2023. u 21:02

RAT u Ukrajini i njegove posledice su i dalje najvažnija tema na svetu, a najnovije vesti vezane za taj sukob koji je počeo prošlog februara, kada je Rusija otpočela ono što naziva "specijalnom vojnom intervencijom", dolaze iz sfere sporta.

НЕКИ НОВИ ВЕТРОВИ? УЕФА казнила Украјину због вређања Русије

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Naime, kako je javila ruska novinska agencija RIA Novosti, UEFA je kaznila Fudbalski savez Ukrajine zbog ponašanja njenih navijača na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u futsalu čiji je domaćin bila Holandija.


Tada su, pred sam početak rata, Rusija i Ukrajina igrali u polufinalu, a pobedom od 3:2 Rusi su izborili meč za evropsku titulu protiv Portugala.


Tokom tog polufinalnog meča, ukrajinski navijači su skandirali pogrdno, imali i poruke političke sadržine, a, prema tvrdnji ruskih fudbalskih zvaničnika koji su se tim povodom i obratili evropskoj kući fudbala, "uzvikivali i parole kojima su izazivali međunacionalnu mržnju".


Iako je prošlo više od godinu dana od tog 4. februara 2022, kada je utakmica odigrana, UEFA je, kako navodi RIA Novosti, donela odluku da se Fudbalski savez Ukrajine kazni sa 20.000 evra.


Podsetimo, u završnici "UEFA Futsal 2022" šampionata, u drugom polufinalu je Portugalija sa 3:2 pobedila Španiju, a onda u finalu, takođe u Amsterdamu, reprezentaciju Rusije sa 4:2. Španija je zauzela treće mesto pobedivši Ukrajince sa 4:1. 

UEFA je, od početka rata u Ukrajini, izbacila Rusiju iz svih međunarodnih fudbalskih takmičenja u njenoj ingerenciji, od klupskih do reprezentativnih. Otuda ova kazna dolazi kao malo iznenađenje, jer evropska kuća fudbala u ovih 12 meseci nije izlazila u susrete ruskim apelima, ali izgleda da je nedavni sastanak čelnika ruskog saveza i vodećih ljudi UEFA promenilo dosadašnju praksu.

Kako je prošla Srbija na tom prvenstvu Evrope u futsalu?


Srbija je to prvenstvo Evrope završila kao 12, ali i nije imala mnogo sreće na žrebu: u grupi je bila sa dva potonja polufinalista, Portugalom (doživljen poraz od 4:2) i Ukrajinom (poraz "orlova" od 1:6), te domaćinom Holandijom (meč je okončan pobedom srpskih futsalera sa 3:2).

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon