"PA, TO VI RADITE!" Međunarodni olimpijski komitet stao u odbranu Rusije posle poteza Evropskog parlamenta

Novosti online

21. 02. 2023. u 16:03

RAT u Ukrajini je, za jednu od najnovijih vesti, doneo i "sportsku posledicu" aktuelnog konflikta, i to u vidu oštre reakcije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na rezoluciju Evropskog parlamenta (EP).

ПА, ТО ВИ РАДИТЕ! Међународни олимпијски комитет стао у одбрану Русије после потеза Европског парламента

FOTO: Tanjug/AP

Već godinu dana, koliko traje pomenuti vojni sukob koji Rusija naziva "Specijalna vojna operacija", traju i brojne sankcije Ruskoj Federaciji, ali i Belorusiji koja joj pomaže. Jedna od tih sankcija je i zabrana nastupa ruskim i beloruskim sportistima na međunarodnoj sceni, što bi moglo uskoro da se promeni ako se usvoji preporuka Izvršnog komiteta MOK-a.


On je nedavno predložio da se na predstojećim Olimpijskim igrama, "Pariz 2024", dozvoli učešće sportistima iz Rusije i Belorusije, ali u neutralnom statusu, odnosno bez isticanja državnih simbola.


Evropski parlament je 18. februara doneo rezoluciju koja osuđuje "nedavnu odluku da se dozvoli Rusima i Belorusima da učestvuju pod neutralnom zastavom u kvalifikacijama za Olimpijske igre", što je MOK odlučno demantovao.


U saopštenju krovne organizacije sporta na našoj planeti navodi se sledeće:


- Takva odluka uopšte i nije doneta. U ovom trenutku, samo se radi na stvaranju uslova za učešće Rusa i Belorusa u olimpijskim kvalifikacionim nadmetanjima. EP zahteva opštu izolaciju Rusa i Belorusa, što je protivno međunarodnom pravu, koji zabranjuje diskriminaciju. Uz to, vaša deklaracija očigledno se suprotstavlja mirotvornoj misiji koju imaju olimpijske igre i Olimpijska povelja, a upravo se to, pozivanje na mir, konstantno ponavlja od strane Evropske Unije i njenih zemalja-članica - ističe se u saopštenju MOK-a.

Tomas Bah poručio: Naš zadatak je da ljude zbližavamo

Podsetimo, nedavno je čak 35 država zauzelo zajednički stav da se protive učešću Rusa (i Belorusa) na pariskim igrama, ali je odmah posle toga predsednik MOK-a, Tomas Bah, jrešio da se, boraveći u Francuskoj, na Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju, ovako obrati:

- Istorija će pokazati ko je više uradio za svet: oni koji pokušavaju da održe veze i nastave dijalog, ili oni koji bi da izoluju, dele... Naš zadatak je da ljude zbližavamo. Mi smo tu da da nađemo rešenje koje će ispuniti glavnu misiju sporta: da ujedinjuje, a ne da doprinosi konfrontacijama i njihovim eskalacijama - rekao je Tomas Bah.

On se tada posebno obratio ukrajinskim sportistima:

- Mi već podržavamo preko 3.000 ukrajinskih sportista, sa željom da oni sastave veoma jak tim Ukrajine u Parizu. Svaki ukrajinski sportista može da bude uveren u solidarnost i ozbiljnost naših namera. Ali, mi, uz to, moramo da nastavljamo i našu mirovnu misiju, a to je da ujedinjujemo ljude - zaključio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi