"BIĆE BAŠ BESNI!" Nikola Jokić je razlog što američki novinari i sami ne mogu da veruju šta se dešava u NBA ligi, ovo je presedan!

Novosti online

16. 02. 2023. u 17:52

NIKOLA Jokić je dvaput u nizu dobio MVP nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige. Sada je na putu da uđe u istoriju najjačeg košarkaškog prvenstva na svetu - na veoma poseban način.

БИЋЕ БАШ БЕСНИ! Никола Јокић је разлог што амерички новинари и сами не могу да верују шта се дешава у НБА лиги, ово је преседан!

FOTO: Tanjug/AP

I to toliko, da su pomalo začuđeni čak i novinari koji prate Jokića i Denver Nagetse svakodnevno, poput Majka Singera iz "Denver posta" koji je ukazao na otkriće najvećeg svetskog medija, ESPN-a, na temu nestvarnih dešavanja oko srpskog asa.


"Novosti" vam prenose spektakularnu informaciju do koje je došao ESPN, a koja je Singera navela da na Tviteru poruči "Sada će (mnogi) biti baš besni".


"NBA anketa 2.0: Nikola Jokić juri mesto u istoriji - i evo zašto bi baš mogao da ga dostigne"


Lari Bird, Vilt Čembreln, Bil Rasel. To je lista.


U više od 76 godina dugoj istoriji NBA, samo tri igrača su triput u nizu proglašavani za najkorisnijeg košarkaša lige, a prošlo je skoro 40 godina otkako je Bird to poslednji učinio, u periodu od 1984. do 1986.


Bilo je mnogo šansi za 'tri-pit': Majkl Džordan, po kome je ranije ove sezone MVP trofej nazvan, nije uspeo. Nisu uspeli ni drugi koji su u međuvremenu po dvaput bili najkorisniji igrači lige, Medžik Džonson, Mozes Meloun, Stef Kari, Tim Dankan, Stiv Neš i Janis Adetokumbo.


Lebron Džejms i Karim Abdul-Džabar, koji će zauvek biti spojeni na vrhu NBA liste najboljih strelaca svih vremena, takođe su zastali na po dve uzastopne nagrade.
A na početku NBA sezone 2022/2023, očekivalo se da bi centar Denver Nagetsa Nikola Jokić morao da uloži istorijski trud kako bi se pridružio ekskluzivnom klubu onih koji imaju tri uzastopne MVP titule.


Pa, Džoker se ka tome probija.


Ne samo da Jokić ima prosečno tripl-dabl po utakmici (24,7 poena, 11,5 skokova i 10,1 asistenciju), što su u NBA istoriji, kao statistiku cele sezone, ostvarili samo Oskar Robertson i Rasel Vestbruk, već je Denver na vrhu Zapadne konferencije i ima treći najbolji NBA učinak.


I, kao rezultat toga, Jokić ubedljivo vodi u ESPN-ovoj anketi o tome ko će biti MVP za ovu sezonu", piše pomenuti američki medijski gigant.


Pre nego što se sadržaj tog teksta nastavi, malo pojašnjenje: ESPN anketu sprovodi kod 100 košarkaških novinara, od kojih većina na kraju sezone zaista i glasa u zvaničnom NBA izboru za najkorisnijeg košarkaša. Svi učesnici ove ankete dodeljuju po 10 bodova za igrača za kog misle da je najbolji u MVP trci, sedam bodova za drugoplasiranog, te, redom, pet bodova, tri i jedan za preostale na njihovoj listi.


"Jokić je od 100 glasača, dobio čak 77 prvih mesta i dostigao 913 bodova, po čemu je ubedljivo prvi u ovoj trci da na kraju sezone uđe u istoriju.


Iza Jokića su Milvokijevo krilo Adetokumbo (11 prvih mesta, ukupno 552 boda), Filadelfijin centar Džoel Embid (šest prvih mesta, 490 bodova), Bostonovo krilo Džejson Tejtjum (pet prvih mesta, 410 bodova) i bek Dalasa Luka Dončić (jedno prvo mesto, 218 bodova).


Glasove su još dobili Dža Morant (osam bodova), Šai Gildžus Aleksander (četiri), Donovan Mičel (tri), Stef Kari i Kevin Durant (po jedan).


U prvoj anketi, u decembru, Tejtjum je bio prvi sa 92 bodova prednosti, što je najmanja razlika u našim anketama, a 12 anketa je održano od 2016. godine. Dobio je manje od polovine glasova za prvo mesto, iako je izvanredno vodio Seltikse do najboljeg NBA učinka. To je nagovestilo da je trka veoma otvorena.


A onda je u priču ušao Džoker.


Ne samo da je Jokić sve ono uradio kombinacijom neverovatnih individualnih dostignuća, a ima tripl-dabl prosek uz preciznost šuta iz igre od 63,2%, sa distance 39,1%, sa linije penala 82,2%, već mu je konkurencija znatno oslabila povredama MVP konkurenata. Četiri od devet njih sa najviše glasova u decembru, Kari, Durant, Devin Buker i Zajon Vilijamson, propustili su po nekoliko sedmica zbog povreda. Druga naša anketa je pokazala da mnogo više glasova odlazi petorci na vrhu (Jokić, Adetokumbo, Embid, Tejtjum, Dončić), nego u prethodnom istraživanju. Postoji uvek tri ili četiri igrača oko kojih se svi učesnici slažu da im je mesto na listi, a u slučaju Jokića i Embida svi su za njih glasali, ali nije se nikada ranije dogodilo da petorica igrača budu na čak 89 glasačkih listića (89 novinara je glasalo za trenutno petoplasiranog Dončića; prethodno je najviše bilo 70 glasača za petoplasiranog).

Treću sezonu zaredom, Jokić je preuzeo vođstvo nakon što je na početku šampionata bio u sredini. Zapravo, bio je četvrti u decembru.

Bio je četvrti i drugi u prošlogodišnjim anketama, pre nego što je u trećoj, završnoj, preuzeo prvo mesto.

U sezoni pre toga, bio je treći na početku, a potom prvi i prvi", zaključuje ESPN pred Ol-star vikend.

"NBA All-star 2023" - sastavi ekipa, starteri, rezerve i naknadne zamene

Za startere Ol-star utakmice, koja se igra 19. februara u Solt Lejk Sitiju, odabrani su iz Istočne konferencije Kajri Irving, Donovan Mičel, Janis Adetokumbo, Kevin Durant i Džejson Tejtjum, a za rezerve Džejlen Braun, Demar Derozan, Tajris Haliburton, Džru Holidej, Džulijus Rendl, Bem Adebajo i Džoel Embid.

Od igrača sa "zapada", za startere su odabrani Stef Kari, Luka Dončić, Nikola Jokić, Lebron Džejms, Zajon Vilijamson, a za rezerve Šai Gildžus-Aleksander, Demijan Lilard, Dža Morant, Pol Džordž, Džaren Džekson junior, Lauri Markanen i Domantas Sabonis.

Zbog povreda su, naknadno, od Ol-stara morali da odustanu Stef Kari, Kevin Durant, Zajon Vilijamson i Džejlen Braun, te su starteri postali Embid, Markanen i Morant, a na spisak pozvanih "uskočili" su Minesotin Entoni Edvards, Torontov Paskal Sijakam i Sakramentov Dearon Foks.

 

Nikola Jokić statistika - sezona 2022/2023.

U poslednje vreme je "Nikola Jokić stats" pojam koji američki ljubitelji košarke često traže na internetu, jer je i njima nestvarno šta sve srpski as (i) ove sezone radi u NBA ligi. A on trenutno prosečno ostvaruje tripl-dabl: 24,9 poena po NBA meču, uz 11,4 skoka i 10,1 asistenciju po odigranoj utakmici. 


Proteklu, MVP sezonu 2021/2022., završio je sa prosecima od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, pa kada se uzme u obzir šta radi u ovom šampionatu, onda i ne čudi što je, prema istaživanju ESPN-a, Nikola Jokić postao prvi favorit da opet bude MVP

Raspored utakmica Denver nagetsa

Ekipa Nikole Jokića i sledeću utakmicu igra posle Ol-star vikenda. Takmičenje se u NBA ligi nastavlja sledećeg petka, po srednjoevropskom vremenu, kada će Nagetsi, sat iza ponoći, gostovati u Klivlendu.

Nikola Jokić - ugovor

Jedna od najtraženijih sportskih stvari na Guglu bila je 2022. godine i "Nikola Jokic contract" - jer je srpski as potpisao antologijski ugovor. Naime, Nikola Jokić bi trebalo da u ovoj, sezoni 2022/2023. zaradi 33.047.803 dolara.

Ugovorom je predviđeno da naredne, sezone 2023/2024. zaradi još više, 46.550.000 dolara. Ali to je samo početak rasta njegovih primanja.

U sezoni 2024/2025. plata će mu biti 50,274 miliona dolara, potom u sezoni 2025/2026. 53.998.000 dolara, a 2026. čak 57.722.000 "zelenih novčanica". Ugovorom je predviđeno da može da pristane i da igra u sezoni 2027/2028. i to za platu od 61.446.000 dolara.

Nikola Jokić - najbolje asistencije

NBA liga - tabela

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)