UKRAJINA DOBILA PRVOG SAVEZNIKA: Ova zemlja je otvoreno zapretila bojkotom Olimpijskih igara ako Rusi i Belorusi budu učestvovali u Parizu

Novosti online

16. 02. 2023. u 15:54

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu sportske sankcije Rusima - stižu iz Poljske, a vezane su za "Pariz 2024", odnosno predstojeće Olimpijske igre.

УКРАЈИНА ДОБИЛА ПРВОГ САВЕЗНИКА: Ова земља је отворено запретила бојкотом Олимпијских игара ако Руси и Белоруси буду учествовали у Паризу

Foto: Pixabay

Nakon preporuke Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se "Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista", desile su se burne reakcije, pa i najava Ukrajine da će bojkotovati to takmičenje ako se pomenuta preporuka sprovede u delo.

A danas su Ukrajinci dobili i saveznika na tu temu.

Kamil Bortničuk, poljski ministar sporta i turizma, izjavio je da je i njegova zemlja spremna na takav potez.

- Bojkot je, naravno, najjača karta koju imamo. Mi, Poljaci, kažemo da treba da budemo potencijalno spremni da koristimo i taj argument, da razmišljamo i o takvom scenariju, jer više ne možemo da ga otpišemo. Ali, to ćemo primeniti samo ako svi drugi potezi, svi pokušaji, pregovori, predlozi za kompromise ne naiđu na razumevanje MOK-a - rekao je Bortničuk.

On je potvrdio da Rusa i Belorusa neće biti na ovogodišnjim Evropskim igrama.

- Evropske igre se održavaju u Poljskoj, u Krakovu. I tamo, 100 odsto, neće biti sportista iz Rusije i Belorusije. Ni pod neutralnom zastavom, niti nekom drugom - izjavio je poljski ministar sporta i turizma.

Podsetimo, kako je nedavno javio britanski "Gardijan", upravo je Kamil Bortničuk istakao da bi "Međunarodni olimpijski komitet trebalo da napravi kompomis, pa da napravi tim izbeglica, koji bi uključio ruske i beloruske sportiste, koji su disidenti".

Odnosno, u toj "reprezentaciji" bi bili oni sportisti iz pomenute dve zemlje koji su se javno odrekli režima oličenih u predsednicima Vladimiru Putinu i Aleksandru Lukašenku.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, predsednici Ruske Federeracije i Belorusije / FOTO: AP/Tanjug

Tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, održanih 2016, prvi put je nastupao pravi "izbeglički tim", sastavljen od sportista koji su, najčešće zbog ratova, morali da izbegnu iz svojih domovina.

Tada se nadmetalo deset takmičara (pet poreklom iz Južnog Sudana, po dvoje iz DR Konga i Sirije, a jedan iz Etiopije).

Već 2021, u Tokiju, bilo je 29 "sportista-izbeglica", koji su se takmičili u 12 sportova.

Za sada, ti timovi nisu uspeli da osvoje olimpijsku medalju, ali je za njihove takmičare bilo najvažnije da su, i u novim sredinama, kao izbeglice, mogli da se posvete svojim talentima kojima su i zaslužili da postanu olimpijci.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili