CRVENA ZVEZDA I BARSELONA PRIREDILI SPEKTAKL: Evroliga priča o drami u Beogradu! Nestvarno veče Petruševa nedovoljno šampionu Srbije

Novosti online

30. 12. 2022. u 20:04

KOŠARKAŠI Crvene zvezde poraženi su večeras u dramatičnom meču od španske Barselone u megdanu koji će bez dileme obeležiti ovo kolo Evrolige. Nakon velike borbe, i jednog produžetka Katalonci su trijumfalno napustili srpsku prestonicu rezultatom 94:99.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА И БАРСЕЛОНА ПРИРЕДИЛИ СПЕКТАКЛ: Евролига прича о драми у Београду!  Нестварно вече Петрушева недовољно шампиону Србије

FOTO: Evroliga

Prepun Pionir prelepom koreografijom dočekao je svoje ljubimce koji igraju u strašnoj formi. Izabranici Duška Ivanovića ponovo su od prvog sudijskog podbacivanja lopte zaigrali svoju prepoznatljivu ultra-agresivnu odbranu.

Videla se glad u očima, neverovatan motiv da se u grotlu hale Aleksandar Nikolić skine skalp slavnom timu, pretendentu na fajnal-for Evrolige. 

Ipak, u prvom kvartalu Zvezda se ništa nije pitala. Šuterska klinika Katalonaca, Jedan promašen šut za tri, i jedan za dva, neverovatnih 84,6 procenata šuta iz igre, savršena četvrtina prosto, kada ste kao tim nemoćni, i samo gledate kako nemogući šutevi pronalaze dno mrežice.

STRELCI:

CRVENA ZVEZDA: Holand 7, Vildoza, Lazarević, Mitrpvić 18 (8as), Lazić, Dobrić 14, Ilić, Nedović 24 (7as), Marković 3, Kuzmić, Petrušev 24 (8sk), Bentil 4

BARSELONA: Da Silva 3, Šanli 10, Veseli 10 (5as), Kalinić 7 (3sk), Satoranski 14, Laprovitola 15, Abrines 3, Higins 1, TObi, Kjurik, Jokubaitis 2, Mirotić 12

Satoranski je imao 4/4 van linije 6, 75, a njemu se odličnom rolom priključio i Nikola Kalinić za velikih +11 na kraju prve deonice. 

Ni uvertira druge četvrtine nije prošla u boljem svetlu po srpskog predstavnika, a Barsa poenima Nikole Mirotića odlazi i na maksimalnih +15.

I onda... jedan tajm-aut iskusnog trenerskog vuka na klupi tima sa Malog Kalemegdana bio je dovoljan da se potpuno preokrenu stvari na parketu.

A pokrenuo ih je momak koji polako počinje da pokazuje raskošan talenat zbog kog je i obukao crveno-beli dres ovog leta - Nikola Petrušev. Dečko koji je bio na širem spisku reprezentacije Srbije već na poluvremenu je imao 15 poena i osam skokova. 

Gotovo da je sam na svojim plećima izneo celu drugu četvrtinu i kreirao neverovatan povratak. Pionir je podrhtavao, energija sa tribina nosila je Zvezdu koja na dva minuta pre odlaska na odmor odlazi i na +4, ali loš finiš druge deonice i poeni uz zvuk sirene Laprovitole označili su da Španci odlaze u svlačionicu sa +3.  

Druga deonica dala je krila srpskom timu, a Filip Petrušev leteo je ka rekordu karijere, koji je oborio već do kraja treće četvrtine. Osetio je Ivanović da je ovo njegovo veče, dao mu odrešene ruke i bazirao igru oko momka čija se ruka usijala. 

Petrušev je sa 24 poena do kraja trećeg kvartala i sa osam skokova izgradio kapital od osam poena prednosti, pred poslednju četvrtinu.

U njoj je šampion Srbije i Jadrana u jednom trenutku otišao i na velikih +13, ali je ponovo praradio šut van linije 6,75 rivala, kvalitet je isplivao na videlo, a minut pre kraja, šok i neverica na licima svih prisutnih u hali Aleksandar Nikolić, Šanli sa devet metara, preko ruke za 79:79 pred ulazak u poslednji minut.

Igrala se penal završnica sve do 12 sekundi do kraja, a onda novi šok! Nikola Mirotić, najbolji kada je najpotrebnije, trojka uz zvuk sirene, Pionir je utihnuo, a drama u srpskoj prestonici dobija novo poglavlje, i odlazi u produžetke. 

Nažalost, Zvezda nije imala snage u dodatnih pet minuta da izbori pobedu. 

CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 94:99

Hala: "Aleksandar Nikolić"

Gledalaca: 7.000

Sudija: Robert Lotermoser

PRVI PRODUŽETAK 

KRAJ!

4. minut - Higins oba puta poentira sa linije penala, 90:94, ali silovit prodor Nedovića ponovo spušta prednost Barse na jedan posed prednosti, 92:94. Novi poeni Higinsa, 92:96.

3. minut - Velika borba na terenu, igrači se bacaju za svaku loptu. Mirotić je pogodio, a dva minuta pre kraja produžetka Barsa ima +2. 

1. minut - Zvezda polovična sa penala, Higins pogađa sa 10 metara trojku, a Šarunas Jasikivečijus dobija drugu tehničku grešku. Litvanski trener mora da napusti svoje saigrače. Kakav početak prvog porudžetka ove lude utakmice. Trojka Dobrić, ali trojka i Satoranski. Kakav šuterski obračun, strašna utakmica, strašna! 

ČETVRTA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 84:84

40. minut - Nedović fauliran, 39 sekundi do kraja.Nedović pogađa prvo, a zatim i drugo, 81:79, pritisak na gostima sada. Faul Mitrovića, ali Zvezda niej ispunila bonus. Jasikevičijus traži tajm-aut, legendarni Litvanac organizuje verovatno poslednji napad svojih pulena, još 25 sekundi do kraja. Nakon penal završnice Barselona je imala poslednji napad pri rezultatu 84:81, i Nikola Mirotić pogađa trojku u poslednjoj sekundi!

39. minut - Muk u Pioniru! Neverica, Šanli pogađa trojku sa 9 metara preko ruke, a Barsa se vraća iz mrtvih, nerešeno na ulasku u poslednji minut.

38. minut - Strašna defanziva Nedovića, a potom i asistencija Nedovića za Mitrovića, koji lagano polaže na obruč za velikih +8, ali brzo smanjuje prednost Šanli, 79:73. Zatim i još jedna trojka Abrinesa, sledi drama.

36. minut - Dobrić je bio polovičan na penalima, a Kori Higins pogađa preko ruke. Barsa na posedu razlike, ali serija Zvezde od 4 poena, pa je Nemanja Nedovića poenima iz gotovo nemoguće situacije ponovo doneo velikih šest poena prednosti domaćinu na četiri minuta pre kraja. 

35. minut - Nova Trojka Abrinesa! Potom Ben Bentil promašuje, pa isto čini i Dobrić posle ofanzivnog skoka, za tili čas razlika je spala na četiri poena prednosti u korist srpskog tima. 

34. minut - Serija Barselone, prvo Higins, pa sada i Abrines za tri, Ivanović mora da seče u korenu nalet gostiju, 72:65.

33. minut - Trojka Luke Mitrovića . 72:60, a nema poena Barselone! Nedović ne pogađa, ali Zvezda hvata loptu!

32. minut - Promašuje Barsa, a onda Jokubaitis pravi faul. Uspeva da pogodi Nemanja Nedović za 69:57, a onda pogađa trojku Barsa za 69:60. 

TREĆA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 65:57

30. minut - Neverovatni Petrušev ne misli da stane, novo brutalno zakucavanje, pa i sjajna odbrana, a Dobrić pogađa, 63:55, neopisiva radost u Pioniru, koju je samo za kratko prekinou Kori Higins pogotkom za dva. I onda, dva ofanzivna skoka Luke Mitrovića, koji uz zvuk sirene donosi velikih osam poena prednosti pred poslednju deonicu.

28. minut - Delirijum! Šta radi Filip Petrušev? Bentil je pogodio, pa potom strašna rampa Petruševa nad Mirotićem, a onda i njegov koš pod oštrim faulom, 21 poen Petruševa, pogađa i dodatno bacanje, a Zvezda ide na maksimalnih +5, 59:54. 

26. minut - Ponovo je nerešeno, Mirotić je doneo +4 Barsi, ali neverovatni Petrušev ponovo pogađa, 54:54. 

23. minut - Lazarević je faulirao Mirotića pri šutu, a ovaj nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja. Potom poeni Dobrića za novo vođstvo, koje je trajalo kratko, jer Čeh, bivši igrač Partizana, Jan Veseli donosi novu prednost gostima. 

22. minut - Sjajno otvaranje u nastavku crveno-belih. Četiri vezana poena Luke Mitrovića, Zvezda ponovo vodi, 44:43.

DRUGA ČETVTINA, CRVENA ZVEZDA - BARSELONA  40:43

20. minut - Petrušev je promašio trojku u poslednjem napadu Zvezde u prvom poluvremenu, ali je zato Laprovitola na drugoj strani bio nepogrešiv, za konačnih 43:40.

19. minut - Dobrić sada pravi mini-seriju svojoj ekipi, 4:0, ali istom merom uzvraća tandem Satoranski-Laprovitola, ponovo je nerešeno.

18. minut - Dva vezana promašaja Mirotića, a Petrušev iz reketa nastavlja svoje neverovatno veče, Zvezda vodi! Ali samo za kratko, Jan Veseli dolazi do prvih poean ove večeri laganim polaganjem u kontri.

17. minut - Petrušeeeeeeeeeeeeev! Monstruozno zakucavanje! Kakvo veče ovog momka, tek u poslednjih nekoliko mečeva pokazuje potencijal koji nesumnjivo poseduje. Na semaforu 34:34, Petrušev na 13 poena i šest skokova. 

16. minut - Eksplodirao je Pionir! Uporna Zvezda poenima Nedovića dolazi na -4, nakon što je rival vodio pre nepuna četiri minuta sa velikih 15 razlike. Potom Mirotić pravi faul u napadu, a Petrušev mirno pogađam 32:34.

14. minut - Konačno je malo stao šut Barsu, kompaktna odbrana Duška Ivanovića radi sjajan posao, a sledi mini-serija Beograđa 5:0, pa trojkom Džona Holanda crveno-beli dolaze na -8. Možete pogledati i kako je izgledala koreografija sa početka meča koju su priredile pristalice Crvene zvezde.

12. minut - Džon Holanda realizuje oba slobodna bacanja na startu druge deonice, 19:28. Usledila je agresivna odbrana šampiona Srbije, 24 sekunde su zatvorili sve puteva ka košu, potom jedan otpadak, šut tek da bi se lopta izbacila iz ruku pre isteka vremena, završava u rukama Da Silve, koji poentira uz faul. Utihnula je i atmosfera u Pioniru, delije u neverici, nema njihov tim sreće u dosadašnjem delu susreta. Sada i Abrines pogađa za tri, Barsa ide na +15, ali Bentil lagano poentira na drugoj strani, 21:34.

PRVA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 17:28

10. minut - Sanli pogađa nakon ofanzivnog skoka uz zvuk sirene. Kraj prve četvrtine. Nestvarno šutersko veče gostiju. Jedan promašen šut za tri, i jedan za dva, neverovatnih 84,6 procenata šuta iz igre, savršena četvrtina prosto.

9. minut - Petrušev nakon što je fauliran pogađa oba penala, i nastavlja svoju fantastičnu prvu deonicu, 17:25.

8. minut - Odličan prodor Nedovića, prošao je kao brzi voz miljenik delija i položio loptu na obruč, ali ponovo ide odmah odgovor. Odigrala je Zvezda sjajnu odbranu, ali Jokubaitis pogađa iz nemoguće pozicije, 23:17.

7. minut - Ponovo Petrušev! Sam sada nosi tim na svojim plećima, ali ponovo trojka Kalinića. Nestvarno šutersko otvaranje Barselone u Beogradu, već imaju 5/6 u šutu za tri izabranici Šarunasa Jasikevičijusa.

6. minut - Kakva partija Filipa Petruševa, prvo ofanzivan skok, a potom i sjajni poeni iz ekstra-poseda. Međutim čim srpski tim realizuje svoj napad sledi odgovor, sada je Satoranski pogodio treću, a potom i četvrtu trojku. 

5. minut - Nakon što je Duško Ivanović reagovao tajm-autom Ognjen Dobrić odlično prodire, i smanjuje razliku na -4, ali Jan Vaseli zatim poentira, 14:8. 

4. minut - Luka Vildoza krade loptu, odlična tranzicija i novi poeni Filipa Petruševa, a zatim i fenomenalna odbrana Lazarevića na iskusnom Nikoli Mitoriću, koji gubi loptu. Crveno-beli ne uspevaju da dođu na samo minus dva, ali zato Nikola Kalinić novim poenima kažnjava svoj voljeni klub,12:6 

3. minut - Zvezda otvara laganim poenima Filipa Petruševa iz reketa na pravovremeni pas Luke Mitrovića. Potom Satoranski demonstrira svoj raskošan šuterski talenat, pogađa za tri, Mitrović zatim još jednom donosi Zvezdi lake poene iz reketa, ali ponovo Sataoranski pogađa van linije 6,75. Usledila su dva neiskorišćena napada domaćina, a Katalonci poenima Kalinića uz faul nastavljaju svoju seriju, 10:4  

1. minut - Meč je počeo! Prepun Pionir čeka košarkaški spektakl, "delije" su impresivnom koreografijom oduševile košarkašku planetu. Nestvarna atmosfera, Pionir podrhtava, himna Evrolige se nije čula u ovom grotlu. 

Evo i ko se našao u startnoj postavi šampiona Jadrana i Srbije.

UOČI MEČA

U crveno-beli tabor je stigao Fakundo Kampaco, međutim, kako stvari stoje Argentinca večeras nećemo gledati na parketu.

Ovaj sjajni plejmejker je debitovao u regionalnom prvenstvu i odmah je dao do znanja navijačima šta mogu očekivati od njega.

FOTO: M. Vukadinović

U duelu protiv Čačana imao je učinak od 11 poena i pet asistencija. Treba uzeti u obzir da na terenu nije proveo veliki broj minuta i da zbog jačine protivnika nije bio u "punom gasu".

Danas će svakako morati njegov sunarodnik da povuče još više. Luka Vildoza pruža neverovatno partije od dolaska u Crvenu zvezdu i trenutno je jedan od kandidata za MVP nagradu u decembru mesecu.

FOTO: KK Crvena zvezda

Izabranici Duška Ivanovića igraju sjajno u Evroligi, sa skorom od osam pobeda i sedam poraza nalaze se u krugu timova kao što su Žalgiris, Makabi Tel Aviv i Anadolu Efes.

Prošle nedelje su crveno-beli napravili pravu senzaciju, put ih je odveo na jedno od najtežih gostovanja u Evropi, tačnije, u dvoranu "Mira i prijateljstva".

Pirejci su doživeli pravi šok, nisu očekivali da srpski predstavnik može prikazati igru na tako visokom nivou.

Luka Vildoza je bio fantastičan i duel je završio sa 22 poena i 8 asistencija, sjajnu podršku imao je u Filipu Petruševu i Luki Mitroviću koji su na kraju sakupili 14, odnosno 13 pogodaka, Ognjen Dobrić i Nemanja Nedović su dodali po 12, dok je Stefan Lazarević brojao do 8.

FOTO: M. Vukadinović

Danas na megdan stiže Barselona, tim koji važi za jednog od glavnih favorita za osvajanje Evrolige.

Katalonci za sada imaju skor od 10 pobeda i 5 poraza. Prošle nedelje su doživeli neprijatno iznenađenje, poraženi su od Valensije rezultatom 84:83.

Nikola Mirotić se vratio na teren pre mesec dana i nije mu puno trebalo da zaigra na visokom nivou. U svakoj utakmici na evrosceni je bio dvocifren.

FOTO: EPA

Nikolas Laprovitola je takođe taj koji daje veliki doprinos, Argentinac je na proseku od 14,7 poena i 5 asistencija po meču.

Duško i njegovi puleni su pred teškim zadatkom, ali mi verujemo da će ishod biti isti kao i pre pet godina kada su crveno-beli na krilima Tejlora Ročestija pobedom obradovali svoje navijače.

REČ TRENERA I IGRAČA

Duško Ivanović: "Zamislite tek kada su kompletni"

 - Oni su jedna od najboljih ekipa. Imaju izvanredan roster i što je interesantno za njih – ipak su gore u vrhu, iako Mirotić nije igrao mnogo utakmica zbog povrede, a nije igrao ni Kurič, ni Higins. Zamislite tek kad su kompletni kakav je to kvalitet. Ovi momci kažu da će da dobiju, pa ćemo da vidimo, borićemo se - rekao je Ivanović.

Prethodnih dana sa nestrpljenjem se očekivalo da li će Fakundo Kampaco igrati protiv Barselone. Argentinac će na evroligaški debi u crveno-belom dresu morati još da sačeka, ali Ivanovića to ne brine.

 - Nadali smo se da bi eventualno mogao da igra, ali smo isto bili spremni na to da neće da igra. Sa njim bi nam bilo puno lakše, ovako će nam biti puno teže, ali borićemo se - istakao je Ivanović i zahvalio se navijačima. - Super, ovi momci i zaslužuju podršku, hvala navijačima što dižu ove momke kad je najteže.

FOTO: M. Vukadinović

Zvezdin prvotimac Nemanja Nedović istakao je da Katalonci dolaze u dobrom trenutku i da su protiv Monaka i Panatinaikosa pokazali da su u dobroj formi.

- Glupo je pričati o kvalitetu jer imaju po dva sjajna igrača na svakoj poziciji. Imamo način kako da ih napadnemo i nadamo se da ćemo uz pomoć publike uspeti da ih pobedimo - kaže Nedović i nastavlja:

- Motiviše nas što je hala rasprodata, ali se trudimo da ne obraćamo pažnju jer sve može da ode u lošem smeru, dodao je on. Na terenu je pet na pet, a mi smo tu da uradimo ono što je do nas i oni će da urade ono što je do njih - dodao je Nedović.

BONUS VIDEO: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)