NEVIĐENA DRAMA, MEČ ZA ISTORIJU! Pešićevi "orlovi" dobili Tursku, približili se Mundobasketu i sjajno najavili Evropsko prvenstvo

D. N.

28. 08. 2022. u 20:57 >> 20:58

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije napravila je važan korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo jer je usred Istanbila pobedila Tursku sa 72:79. Iako ishod misije "odlazak na Mundobasket" neće biti poznat pre proleća, kada se završavaju kvalifikacije, "orlovi" Svetislava Pešića ne samo da su uvećali svoje šanse za uspeh, već su na isprva vrlo dobar, potom i dramatičan način, najavili nastupe na Evropskom prvenstvu, koje za njih počinje u petak, 2. septembra.

НЕВИЂЕНА ДРАМА, МЕЧ ЗА ИСТОРИЈУ! Пешићеви орлови добили Турску, приближили се Мундобаскету и сјајно најавили Европско првенство

FOTO: FIBA.Basketball

Posle teško izvojevane, a izuzetne pobede na Grčkom u Beogradu, i to nakon produžetka, usledila je nova utakmica za "hvatanje za glavu". Usred "Sinan Erden" dvorane, u kojoj se drama "pojavila kada je niko nije očekivao" - naši "orlovi" su zaigrali maestralno na samom početku i to zahvaljujući trima stvarima, potom se opustili, ali ipak pronašli način da ostvare trijumf.

Najpre, sve srpske ljubitelje košarke mogla je da raduje odbrana, koja je delovala daleko bolje nego protiv Janisa i ostalih "Helena", naročito kada se o defanzivi u tranziciji radi. Zatim, igralo se vrlo odgovorno, bez srljanja i soliranja, u skladu sa najboljom tradicijom ovdašnje košarke. A treće, Nikola Jokić je rano priredio šou.

Pre nego što je otišao da prvi put predahne, već je Srbija vodila sa devet razlike u uvodnoj deonici, a i ne čudi jer je MVP NBA lige ubacio 11 poena, uz šut 4/5 iz igre. Ako su Turci tada i pomislili "sad će nam biti lakše, otišao je na klupu!", grdno su se prevarili.

Jer, uz onu izvrsnu odbranu, a izuzetno kolektivnu igru, Srbija je samo uvećavala prednost, predvođena tada Lučićem u košgeterskom smislu, oporavljenim od beogradske povrede Micićem - u organizacionom, a Kalinićem u odbrani. Šta god da je selektor domaćih Ergin Ataman tada radio, ne bi to na terenu "potrajalo" duže od minut a da nije stigao adekvatan odgovor Svetislava Pešića i njegovih izabranika.

Naročito se to videlo u periodu od osmog do 16. minuta, kada je Jokić odmarao, a nakon što se vratio, san Turaka da bi tada mogli do preokreta pretvorio se u noćnu moru. NBA zvezda je radila šta je htela svojim čuvarima, da bi fantastično poluvreme Srbije košem sa više od polovine terena, za nestarnih 28:47, ulepšao Nikola Kalinić. Činilo se da je sve gotovo, ali...

Iako je porasla ta prednost i na +21, posle nove Kalinićeve trojke početkom drugog poluvremena, sedam uzastopnih poena Turske za manje od minut i po, vratili su nadu i domaćoj ekipi, a i njenim bučnim navijačima, da mogu do čuda.

Tajmaut koji je tada zatražio selektor "orlova" nije ih trgao dovoljno, pa su se Turci sa ukupno 12 poena u nizu primakli na čak 52:43, pre nego što je Micićev promašaj sa distance "ispravio" Lučić.

Na to se nadovezala i tehnička greška Atamanu zbog previše kritikovanja sudija, pa se borba baš rasplasmala, naročito kada su domaćini prvi put prišli na sedam razlike.

Ipak, uz trojke Gudurića i Jagodića Kuridže počelo je malo lakše da se diše, no bilo je već tada jasno da će, uz "samo" deset razlike prednosti, četvrta deonica biti mnogo teža nego što se činilo da će biti slučaj kada je semafor pokazivao više nego dvostruko više od toga.

Poslednja četvrtina je, upravo tako, i donela vrhunac drame. Uz Novaka Đokovića koji je, u društvu supruge Jelene, pratio meč iz prvog reda, "orlovi" su pokušavali da zaustave svoje kotrljanje niz nizbrdicu. Nisu baš bili uspešni u tim nastojanjima, Korkmaz i Osman su se za to pobrinuli, ali naši košarkaši - nisu odustajali. I, to je bilo najvažnije.

Jer, ova ekipa i nije na okupu "godinama". Nije čak ni mesecima. Za njih je ovo bilo prvo zajedničko iskustvo igranja u atmosferi koja je takva da niko u hali (sem bračnog para Đoković) nije za to da oni pobede. Ali, sve su izdržali. I svoje greške. I buku s tribina. I malo glume rivala. I nestvarne arbitre koji su u četvrtoj deonici dosudili čak pet ofanzivnih prekršaja...

Dva minuta pre kraja, srpski košarkaši su uspeli da, posle izjednačenja rivala, dvaput u niz iznude suparničke prekršaje u napadu. To su Kalinić i Jokić kaznili svojim pogocima, pa je serija od sedam uzastopnih poena "orlova", na "prelazu" iz 39. u 40. minut, rešila pitanje pobednika.

Naredne mečeve u kvalifikacijama za Mundobasket Pešićevi izabranici će igrati 10. i 13. novembra, prvo u Velikoj Britaniji, a potom kod kuće protiv Turske, no pre toga ih čeka nešto, u ovom trenutku, važnije - Evropsko prvenstvo. Prvu utakmicu Srbija igra u petak, 2. septembra, od 21 protiv Holandije, a taj meč, kao i sve ostale koje "orlovi" budu igrali na šampionatu kontinenta, možete uživo da pratite uz portal "Novosti".

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci


Turska - Srbija 72:79 (11:26, 17:21, 27:18, 17:14)


Turska: Osman 22p, 6sk, 2as, Korkmaz 18, Sengun 17p, 3sk, 2as, Mahmutolu 4, Larkin 4p, 9as, 6sk, Osmani 4, Bitim, Haitali, Hazer, Kabaca, Šansi, Tunčer 1
Srbija: Jokić 24p, 10sk, 0as, Gudurić 14p, 6as, 1sk, Kalinić 14p, 65sk, 1as, Lučić 11p, 5sk, 3as, Jagodić Kuridža 7, Micić 5p, 7as, 3sk, Milutinov 4p, 3sk, JAramaz 1as, Marinković 1sk, 1as

KRAJ! Turska - Srbija 72:79

40' - Turci promašuju tri napada u nizu! Još 23,2 sekunde do kraja, imaće opet domaćin loptu

40' - Greše Turci! A onda, iako je Kalinić promašio u polukontri, Jokić pristiže i postiže koš za 72:79!

39' - Kakav segment meča! Prvo su Turci naprvili prekršaj u napadu, pa je Kalinić pogodio trojku! Povela je Srbija 72:75, a onda su naši iznudili novi prekršaj gostiju u ofanzivnoj akciji! još 79 sekundi!

39' - Dakle, definitivno je Jokić napravio prekršaj, jer je uzeo loptu, pa odgurnuo rivala koji se i dalje nadao da može da dođe u posed. Usled tehničke greške (Kaliniću, zbog komentarisanja suđenja), Turci su izjednačili na 72:72 i imaju loptu. Još 1:57 do kraja.

38' - Au, šteta! Micić je svom dugogodišnjem klupskom kolegi, Larkinu, ukrao loptu, no naši nisu poentirali, a čak i kada je Jokić uhvatio loptu posle ofanzivnog skoka, hteo je da proigra Kalinića, a ovaj to nije očekivao. Osman je, srećom, promašio trojku. Ali, sada se Jokić buni, jer ne može da veruje da je napravio prekštaj, kao što sudije kažu.

Ergin Ataman, selektor Turske, na meču sa Srbijom / FOTO: FIBA.Basketball

38' - Napetost raste. Osman je izjednačio, Jokić potom pogodio samo jedno od svoja dva bacanja, Srbija je povela sa 71:72.

37' - Greše naši, dugačko dodavanje za Osmana, koji pogađa iako fauliran - nestvarno... 70:71 je rezultat, a Osman, koji ima 21 poen, posle tajmauta koji je tražio Pešić, ide na liniju penala da izjednači. Neverovatno!

37' - Kalinić pogađa za dva, ali Osman nastavlja svoj dalekometni teror - trojkom primiče Tursku na 68:71.

36' - Greši Osman, pa promašuje Gudurić, a onda Čedi Osman pogađa iz srpskog reketa - prednost "orlova" je samo 65:69, a Jokić promašuje... Podsetimo, Srbija je vodila sa 21 razlike početkom drugog poluvremena.

35' - Sudijske odluke baš idu na ruku Turaka u ovim trenucima. Dosuđen je prekršaj našim igračima u napadu, posle ofanzivnog skoka... Semafor pokazuje 63:69, još pet i po minuta do kraja.

35' - Svetislav Pešić u neverici, dosuđena je "gluma" Vasiliju Miciću, koji je navodno želeo da iscenira prekršaj rivala svojim padom. I dalje je 62:69, ali Turska ima "tehničko" slobodno bacanje zbog pomenute sudijske presude.

34' - Jokić je blokiran s leđa, nema prekršaja. Ali, srećom, Turci ne koriste svoj napad.

33' - Vraćaju se u igru Jokić i Micić. A odmah potom Gudurić pogađa s distance - 62:69.

33' - Serijom 7:1, Turska je prišla na samo četiri razlike, 62:66, a onda je Jaramaz napravio prekršaj u napadu. Neverovatno...

31' - Počela je četvrta deonica, i to ne baš idealno - Korkmaz je fauliran prilikom šuta za tri poena, Milutinov je napravio prekršaj. Sudije gledaju da li će, možda, ipak biti samo dva slobodna bacanja.

30' - Kraj treće četvrtine, koju je Turska dobila sa 27:18 uz trojku u poslednjem napadu, pa je, posle dalekometnog promašaja Jaramaza uz zvuk sirene - rezulat 55:65 u korist Srbije. Još deset minuta...

30' - Milutinov drži Tursku na 13 poena udaljenosti - 52:65.

29' - E, tako se to radi! Gudurić pogađa vrlo važnu trojku - 50:60. Potom Turci ne uspevaju da uzvrate istom merom, a Jagodić Kuridža postiže dalekometni pogodak s leve strane, nakon što su "orlovi" nasamarili čitav tim rivala, i svog saigrača ostavili potpuno samog - 50:63 vodi Srbija, selektor domaćih Ataman traži tajmaut.

Marko Gudurić na meču Turska - Srbija / FOTO: FIBA.Basketball

28' - Turci su se skroz vratili u meč. Korkmaz u kontri približava domaćine na 50:57, cela hala je na nogama.

27' - Lučić je izbačen sa meča. Dobio je tehničku grešku jer se bunio zbog prekršaja koji je dosuđen i - za njega je utakmica završena. Šteta, baš šteta. Bio je među 2-3 naša najbolja igrača na utakmici. Turci s linije penala prilaze na 48:55.

27' - Tehnička greška za selektora Turske, Ergina Atamana, ali ... ne uspevaju naši nešto naročito da se odmaknu. Semafor pokazuje 45:55.

26' - Cela hala je na nogama, Osman daje trojku - 43:52. Serija 12:0 za Tursku, a onda Micić promašuje trojku, no Lučić ofanzivnim skokom i pogotkom iz tog skoka prekida nalet domaćih. Bar ostaje nada da je ovime prekinut nalet Turaka...

25' - Jokiću beži lopta posle tajmauta, Turci nastavljaju da pogađaju, serija im raste na 9:0, prišli su na 40:52! Samo 12 razlike, bilo je 21 pre dva i po minuta...

24' - Kalinić pogađa trojku - 31:52! Ipak, posle dva naredna napada koje naši nisu realizovali Osman približava Tursku na 35:52, da bi zatim i Marinković promašpio koš rivala, a Mamatoglu trojkom smanjio zaostatak na 38:52. Svetislav Pešić traži tajmaut.

22' - Tri uzastopna promašaja Srbije, u istom napadu. Jokić, Gudurić, pa Marinković nisu bili precizni, dok Larkin iz prodora smanjuje zaostatak Turske na 31:49. Prvi pogodak iz igre sjajnog košarkaša Turske. Možda to najbolje opisuje kakvu odbranu igraju "orlovi".

21' - Novak Đoković, sa suprugom Jelenom, kasni 50-ak sekundi na drugo poluvreme. Stiže na svoje mesto dopraćen legendom turske košarke, Hidajetom Turkogluom, koji je posle sjajne karijere dogurao i do predsednika Košarkaškog saveza zemlje koju je predstavljao u igri pod obručima.

21' - Drugo poluvreme je počelo (a kako drugo) pogotkom Nikole Jokića, koji je razgrnuo odbranu rivala - 21 poen za našeg asa, vodi Srbija 28:49!

Radost košarkaša Srbije posle nestvarne trojke Nikole Kalinića protiv Turske / FOTO: FIBA.Basketball

20.03 - A o ovome smo vam malopre pisali: UĆUTKAO CELU HALU: Čudo od koša koje je Nikola Kalinić izveo protiv Turske (VIDEO)

20.02 - Dok se čeka početak drugog poluvremena, ne propustite: ĐOKOVIĆ JE VEĆA ZVEZDA OD SVIH TURSKIH: Ovako se Istanbul poklonio Novaku kada je došao da bodri košarkaše Srbije (FOTO/VIDEO)

Evo samo jednog od pokazatelja koliko je Nikola Jokić dominantan u ovom meču:

Kraj poluvremena i to kakvog! Nikola Kalinić nestvarnom, dalekometnom trojkom donosi 28:47 Srbiji! Fantazija od igre "Orlova". A još i ovakav kraj druge deonice...

20' - Poslednji napad Srbije organizovao je Jaramaz, lopta je stigla desno do Lučića, a on video utrčavanje Jokića koji je pred sam kraj vremena za akciju postigao koš za velikih 28:44. Tajmaut za Ergina Ataman ai Turke, 11,5 sekundi do kraja deonice.

20' - Jokić nekad "mora" sve sam. Stigao je do 19 poena, donevši 26:42 Srbiji, nakon što su Turci prokockali dva napada, a Nikola probao da asistira imenjaku Kaliniću, koji je ostao sam na liniji za tri poena. Dalekometnog pogotka nije bilo, ali koji sekund kasnije lopta je opet bila u srpskim rukama, a Jokić drugi uzastopni put poentirao za pomenutih +16.

19' - Jokić se probija vrlo vešto, pa pogađa koš rivala - 26:40. 

18' - Micić pogađa jedno bacanje, Sengin trojkom stiže do 11 poena, a približava Tursku na 26:38. 

18' - Jokiću je lopta pobegla, tražio je faul, ali se lopte domogao, pa Srbija ima novi napad. A u njemu još jednom Truci fauliraju našeg šutra za tri poena, ovoga puta Vasilija Micića. Rezultat je 23:37, a Mahmutoglu je "kriv" za tri slobodna bacanja.

17' - Jokić gubi loptu, hvata je prvi i postiže poen - njegov 13., rezultat je 21:37, još 3:43 do kraja druge deonice.

16' - Jagodić Kurdža "vraća milo za drago" za onaj nedosuđeni udarac po licu - pogađa trojku - 21:35. Možda će se malo utišati publika u istanbulskoj hali, koju su "razbudila" dva, tri prethodna minuta. A možda ih utiša i povratak Jokića, na 4:16 do kraja poluvremena.

15' - Pokušao je Pešić da ukaže na važnost smirene igre, ali... iako naši ne srljaju, promašuju dve uzastopne trojke, pa Sengin smanjuje na 21:31, a onda su domaćini promašili trojku iz ugla (Memetoglu).

14' - Jagodić Kuridža je snažno fauliran od Sengina kada je krenuo na koš rivala, ali se sudije nisu oglasile. Pešić se pita kako je moguće da arbitri ništa nisu "svirali" jer je našem reprezentativcu izgleda i raskrvaren nos... ali, na drugoj strani terena Mamatoglu pogađa trojku - to je šest poena u nizu za domaćine - 19:32. Pešić traži tajmaut.

13' - Faulirani Lučić pogađa koš rivala, Jokić slavi kao da je u pitanju koš u završnici finala Mundobasketa... Srbija posle penala Vladimira Lučićča vodi sa 13:32!

13' - Gudurić podseća Turke koliko je dobar šuter, trojkom donosi 13:29 Srbiji.

12'- Korkmaz održava Tursku u "životu" - postiže koš za 13:26, a onda Jaramaz promašuje svoj šut. 

11' - Počela je druga deonica, a Milutinovu beži lopta. I dalje je 11:26 za našu nacionalnu selekciju. U prvoj četvtini naši su šutirali 7/10 za dva poena, 2/3, za tri, a 6/6 sa linije penala. Čak osam asistencija imali su "orlovi".

Kraj prve četvrtine, Milutinov u kontri poentira za +15, semafor pokazuje čak 11:26 u korist naše reprezentacije. Sjajna, sjajna igra Pešićevih "orlova"!

10' - Lučić i dalje "bez milosti" - trojkom donosi 11:24 Srbiji.

9' - Posle duže vremena, "orlovi" nisu iskoristili napad (Milutinov je promašio ceo koš), a na drugoj strani atraktivno poentira Korkmaz, uhvativši loptu u skoku, dok je protrčavao ispod našeg koša, pa pogodivši iza glave - 11:21.

8' - Možda su domaćini pomislili "biće lakše kada je Jokić izašao", ali - sve je gore po njih: Lučić je prvo ubacio tri slobodna bacanja, pa u kontri posle Osmanove greške - proigrao Gudurića koji je doneo velikih 9:21 u korist Srbije!

7' - Jokić izlazi da odmori, uz pomenuti sjajan učinak (dao je više poena od reprezentacije Turske), a Lučić sada biva fauliran dok je šutirao torjku i imaće tri slobodna bacanja. I dalje je 9:16.

7' - Osman smanjuje prednost Srbije na 9:16.

6' - Jokić je za nepunih šest minuta na parketu ubacio 11 poena (šut 4/5), uz po jedan skok i sada osvojenu loptu. Rezultat je 7:16 za "orlove".

6' - Jokić nastavlja dominaciju - 7:14, pa potom domaćini greše, te fauliraju Nikolu koji je već bio u suparničkom reketu. Izvrsno igra naš NBA as, izvrsno...

5' - Micić donosi 7:12 Srbiji

3' - Korkmaz daje trojku, uzvraća Kalinić 5:7, ali Korkmaz prodorom izjednačava - 7:7.

3' - Turci se baš muče sa vrlo pokretljivom odbranom "orlova" - dali su dva slobodna bacanja iz četiri dosadašnja napada. 

2' - Jokić muči rivale, zakucavanjem donosi vođstvo od 1:4. Na drugoj strani upravo Nikola pravi faul nad Senginom

1' - Prvi koš na meču postiže Nikola Jokić, probijanjem kroz odbranu rivala u reketu - 0:2.

1' - Utakmica je počela!

18.59 - Startna postava Srbije: Micić, Marinković, Lučić, Kalinić, Jokić

18.58 - Sastav domaće startne petorke: Larkin, Kormaz, Osman, Sengun, Osmani

18.03 - Istezanje pre meča:

17.47 - Naši košarkaši su stigli u halu...

Uoči meča

Podsetimo, naši košarkaši su posle prave sportske drame u beogradskoj Areni savladali Grčku sa 100:94 u prethodnom kolu kvalifikacija, ali su i dalje vam tri mesta koja vode na Mundobasket.

Uz to, protiv Grka se povredio i Vasilije Micić, pa iako je krenuo s ekipom u Tursku, pravo je pitanje koliko MVP F4 Evrolige može da pomogne reprezentaciji koja je na jako teškom, a jako važnom zadatku.

Pobeda svakako ostavlja "orlove" u trci za Mundobasket, ali neuspeh možda i zatvara vrata Svetskog prvenstva za košarkašku selekciju Srbije, jer ona u naredna dva kvalifiakciona termina, krajem ove i početkom sledeće godine, neće moći da računa na NBA košaraše poput Nikole Jokića, a ni na evroligaške.

Evo i kakvo je stanje na tabeli uoči dananje utakmice, koja će u mnogome razjasniti da li se ekipi selektora Svetislava Pešića "smeši" plasman među tri najuspešnije, time i odlazak na šampionat planete, ili ne.

Bonus video: Ovako je Arena pozdravila košarkaše Srbije pred meč sa Grcima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)