KAKVO PONIŽAVANJE: Formula ovu sramotu ne pamti! Rus na pobedničkom postolju, a onda...

Novosti online

28. 08. 2022. u 15:03

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta, a među njima se izdvajaju i neki sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima.

КАКВО ПОНИЖАВАЊЕ: Формула ову срамоту не памти! Рус на победничком постољу, а онда...

FOTO: Tanjug

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

One uobičajene, da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i pojedinci u mnogim pojedinačnim sportovima, sada su na jedan bizaran način "nadmašene".

Naime, u Formuli 3, koja se održava pod jurisdikcijom Svetske automobilističke federacije, koja je je "glavna" i za Formulu 1, održana je ovog vikenda trka u Belgiji, a na pobedničkom postolju našao se, kao trećeplasiran, Rus.

Samo, ni Aleksandr Smoljar nije mogao da sanja šta će nedugo posle njegovog takmičarskog nastupa da se dogodi:

U njegovu "čast" podignuta je zastava Andore. 

Razlog za to je, verovatno, što Smoljar, kao "osoba iz zemlje koja je izgnana sa svih takmičenja" nastupa uz opis "Authorised Neutral Driver" (neutralni vozač, sa dozvolom za takmičenje). A skraćenica za "Authorised Neutral Driver" je AND, pa je nekome palo na pamet da Rusa na pobedničkom postolju "isprati" zastava Andore.

Ali, to nije ništa naspram onog što je istog Aleksandra Smoljara nedavno zadesilo kada je pobedio na trci u Budimpešti.

Mađarski organizatori su, naime, rešili da se umesto ruske zastave, iznad pobedničkog postolja podigne - bela?!

Bela zastava, inače, već vekovima simbolizuje predaju, pa ako je već bilo rešeno da se ni pod kojim okolnostima ruska belo-plavo-crvena trobojka neće vijoriti nad čuvenom stazom Hungaroring u Mađarskoj, onda je bolje rešenje bilo da se ništa i ne nađe na centralnom jarbolu, nego ovo poniženje.

Uz to, Smoljar je "nagrađen" i tišinom s zvučnika.

Naime, ne samo da je himna Ruske Federacije bila zabranjena, već nije dozvoljena ni neka alternitiva.

U atletici se, a i na Olimpijskim igrama, u slučaju pobede ruskih takmičara emitovao segment 1. koncerta za klavir, Pjotra Iliča Čajkovskog, ali Smoljaru ni to nije bilo dozvoljeno.

Prošli put ponižavajuća bela zastava za Rusa, sada zastava Andore... Šta li je sledeće?

Bonus video: Ovako su Zvezdini navijači, "delije", reagovali posle ubistva Darje Dugine u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)