ŠTA LI ĆE REĆI RUSI? Ovo su navijači Crvene zvezde uradili povodom ubistva Darje Dugine (VIDEO)

Novosti online

27. 08. 2022. u 22:39

RUSKA novinarka i politikolog Darja Dugina, ćerka filozofa Aleksandra Dugina, poginula je prošle subote u blizini sela Boljšije Vjazemi nedaleko od Moskve, kada je eksplodirao automobil koji je vozila. Nedelju dana kasnije, na prvom "domaćem" meču Crvene zvezde u državnom prvenstvu, navijači aktuelnog šampiona Srbije rešili su da se tim povodom oglase.

ШТА ЛИ ЋЕ РЕЋИ РУСИ? Ово су навијачи Црвене звезде урадили поводом убиства Дарје Дугине (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Poй Gan

Naime, na utakmici Crvena zvezda - Javor, prvoj na kojoj je Zvezdu vodio novi trener (koji je preuzeo ekipu dan posle šokantnog rastanka crveno-belih i Dejana Stankovića i odmah imao izazov na stadionu "Rajko Mitić"), u drugom poluvremenu "delije" su odlučile da izraze svoj stav o ubistvu Darje Dugine.

Navijači Zvezde su raširili veliki transparent preko severne tribine, na kome je pisalo "Darja Dugina - vječnaja pamjat", ali to nije bilo sve.

Dok su držale transparent, pristalice crveno-belih su pevale čuvenu rusku pesmu "Katjuša", obrađenu tako da na kraju refrena sadrži samo jedan, i to navijački stih ("Zvezda šampion").

Kako je to izgledalo na Marakani, pogledajte u snimku koji je pred vama:

Kako je ubijena Darja Dugina, ko je izvršio, a ko naručio ubistvo?

Automobil, u kojem je bila Darja Dugina, eksplodirao je dok se kretao punom brzinom na Možajskom autoputu oko 21 sat. Ćerka Aleksandra Dugina se vraćala sa festivala "Tradicija".

Istražni komitet je saopštio da je u automobil postavljena eksplozivna naprava, kapaciteta približno 400 grama TNT.

Darja Dugina / Foto: Twitter printscreen/NoordwykHerman

Kamere na parkingu sa kog je Darja Dugina krenula automobilom u kome je poginula - nisu radile, ali je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) vrlo brzo saopštila da za ubistvo sumnjiči Ukrajinku Nataliju Vovk, pripadnicu ukrajinskih bezbednosnih snaga, te da se upravo kijevski režim tereti za ovaj "akt državnog terorizma".

Ruska policija takođe sumnja da je Natalija imala pomoćnike i sada za njima traga.

U Moskvi tvrde da poseduju sasvim dovoljno dokaza da je Natalija Vovk glavni akter u terorističkoj akciji likvidacije Darje Dugine, a jedan od dokaza je da je ona više puta menjala tablice na automobilu "mini kuper" kojim je stigla u Moskvu sa 12-godišnjom kćerkom Sofijom. Za svaki novi registarski broj je imala kompletna dokumenata. "To sve takođe potvrđuje da su se ukrajinske službe, najverovatnije uz pomoć britanskih, potrudile da sve bude maksimalno ubedljivo", tvrde moskovski mediji.

Uz to, kada je Natalija Vovk prešla granicu Rusije 23. jula bila je plavuša, a zatim je u Moskvi postala crnka.

Ruski mediji su prethodnih dana javljali i da je "neko morao pomoći Nataliji Vovk da iznajmi stan u istoj zgradi gde je u Ulici Vernadskog, u blizini metro stanice "Jugozapadna", već stanovala Darja Dugina. Na parkingu su njihovi automobili bili udaljeni svega desetak metara".

Ukrajinske vlasti negiraju da su bile umešane u ovaj atentat. U utorak je predsednik Zelenski posle "Krimske platforme" rekao novinarima da za ubistvo Darje Dugine Ukrajina ne snosi odgovornost, pošto ona nije bila građanka Ukrajine i ubistvo nije bilo u Ukrajini.

Portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova je kazala da je tvrdnja Zelenskog nova karika u lancu laži. Zaharova je objasnila da u Ukrajini postoji ekstremistički sajt "Mirotvorac" na čijem je spisku bila i Darja Dugina, uz čije je ime napisano - likvidirana.

Foto: Printscreen RIA Novosti

Propagandna mašina u Kijevu odmah je uključila u igru bivšeg ruskog poslanika iz Pravedne Rusije, Ilju Ponomarjova, koji kao politički emigrant živi u Ukrajini i kad domaćinima zatreba "pljuje" po Putinu i Rusiji. On je pred TV kamerama ispričao neuverljivu priču kako su atentat na mladu novinarku organizovali Putinovi protivnici u Rusiji. Za te tvrdnje nije dao nikakav argument, ali su zato te neosnovane priče odmah preuzeli zapadni mediji.

Ovih dana su se zapadni mediji takmičili u objavljivanju vesti o tome da je otac Darje Dugine Aleksandar "ideolog Kremlja" i "guru Putina". Interesantna guru-tvrdnja, ako se uzme u obzir da Aleksandar Dugin nikada nije bio lično u društvu sa Putinom.

Dugin je, inače, ugledni moskovski filozof pravoslavne orijentacije i poznati geopolitičar, ali nije bio Putinov učitelj, a kako se navodi u ruskim medijima, "sve te izmišljotine imaju za cilj da kod neupućenih stvore utisak kako je u Rusiji počelo da raste nezadovoljstvo prema Putinu i njegovim istomišljenicima". Istraživanja pokazuju da je poverenje građana u predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina i dalje vrlo visoko, i kreće se oko 80 odsto.

Bonus video: Ovako su se "delije" oprostile od Dejana Stankovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE VREME DA SE SRUŠI TRADICIJA? Evo kakav je rezultat bio u poslednja dva duela večitih u plej-ofu Superlige