KALINA NA PRAGU BARSELONE: Valensiji pripada obeštećenje od 300.000 evra, a Zvezdi trostruko manja suma

V. P.

03. 07. 2022. u 22:04

SAMO nekoliko proceduralnih stavki i Nikola Kalinić će pojačati Barselonu, a oslabiće tim Crvene zvezde.

КАЛИНА НА ПРАГУ БАРСЕЛОНЕ: Валенсији припада обештећење од 300.000 евра, а Звезди троструко мања сума

FOTO: ABA LIGA

Katalonski klub informisao je špansku ACB ligu da je poslao zvaničnu ponudu našem 30-godišnjem krilnom igraču, zbog specifičnih pravila koja pomalo podsećaju na NBA regulativu.


Naime, Kalinić je pre dolaska među crveno-bele odigrao jednu sezonu u Valensiji, koja je time stekla pravo preče kupovine ukoliko igrač odluči da se vrati u ACB ligu.

"Narandžasti" sada imaju rok od pet dana da izjednače Barsinu ponudu i pokušaju da ga privole sebi ili, u realnosti, time steknu pravo na obeštećenje u iznosu od 300.000 evra. I u slučaju izjednačene ponude Kalinić ima pravo da izabere Barselonu, ali onda ona ima obavezu da plati obeštećenje Valensiji.

Suštinski, radi se o pravilu koje donekle štiti klubove ACB lige od dominantnih konkurenata, mada je sasvim jasno da su Katalonci rešeni da plate sve troškove angažovanja srpskog reprezentativca. Jedan od njih je i obeštećenje Crvenoj zvezdi, s kojom ima ugovor i za narednu sezonu. Međutim, iskoristio je izlaznu klauzulu u vrednosti od 100.000 evra, koliko će klub s Malog Kalemegdana dobiti od transfera u Barselonu. Taj iznos svakako nije adekvatan visini ugovora, ali igrači tog ranga uglavnom su u mogućnosti da diktiraju uslove u pregovorima.

Premala kompenzacija za ono što je MVP ABA lige donosio crveno-belima na terenu prethodne sezone. Prvi put u karijeri dodeljena mu je uloga lidera tima, sa kojom se u većini slučajeva uspešno izborio. Kao igraču izrazito takmičarski nastrojenom, prilično teško mu je pala Zvezdina izgubljena trka za plasman u plej-of Evrolige, ali je uteha stigla u vidu osvojene ABA lige, druge u njegove dve sezone u crveno-belom dresu. Tokom prve (2014/2015) stekao je reputaciju igrača evroligaškog kalibra i prešao u Fenerbahče za milionsko obeštećenje, sada odlazi u Barselonu kao već godinama jedan od najboljih krilnih igrača u evropskoj košarci.

Možda je donekle na odluku o izlasku iz ugovora uticao i izbor trenera Dejana Radonjića da između ponuda Zvezde i Panatinakosa izabere onu atinskog kluba, mada su i pre toga brojni izvori navodili da je već dogovorio uslove saradnje sa Kataloncima. Srpski i jadranski šampion moraće da potraži novog lidera na terenu, ali pre toga trenera kadrog da oformi tim sa limitiranim finansijskim sredstvima, a ipak kokurentan u evroligaškim okvirima. Nimalo lak posao!
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili