OPOMENA ZA PEŠIĆA: Srbija pokazala dva lica u Rigi, Letonija nanela bolan poraz našim košarkašima

V.M.P.

30. 06. 2022. u 17:43

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije poražana je od Letonije na vrućem gostovanju u Rigi. Konačan rezultat bio je 66:59 u korist raspucanog domaćina.

ОПОМЕНА ЗА ПЕШИЋА: Србија показала два лица у Риги, Летонија нанела болан пораз нашим кошаркашима

FOTO: FIBA.Basketball

Nakon što su se dve reprezentacije sastale u Beogradu u meču u kome su obe ekipe zabaležile trocifren broj peona, viđena je drugačija košarkaška predstava u Rigi.

Kao najbolje svedočanstvo toga koliko su obe reprezentacije bile dekoncentrisane svedoči i to da je rezultat na poluvremenu bio 25:31.

Još neverovatnije zvučao je podatak da su Letonci na poluvremenu imali mizeran šut za tri poena, 2/15.

Na drugoj strani "usijana ruka" jednog čoveka nosila je "orlove" u  prve dve deonice. Aleksa Avramović podsetio je na ona briljantna izdanja iz večitih derbija, i dokazao da ga inspiriše kada je parket vreo... 

FOTO: FIBA.Basketball

Takav je zasigurno bio onaj u prestonoci Letonije, gde je devet hiljada domaćih navijača napravilo nestvarnu atmosferu pred derbi sa momcima iz "zemlje košarke".  

Srbija je na veliki odmor otišla sa šest poena prednosti, ali onda je neka drugačija Letonija izašla i pokazala šuterski kvalitet u trećoj deonici. 

Usledila je kanonada naših rivala, koji su zasuli koš Srbije sa svih pozicija. Probudila su se braća Bertans, kojoj se pridružio Kuruc. Petrušev, Marjanović i Dangubić praktično mesecima nisu igrali, dok je Bjelica do skora bio na terenu, ali uz vrlo malu minutažu u Voriorsima, pogotovo u plej-ofu.

Sve ovo se reflektovalo na parket, pa današnje izdanje definitivno nije ni blizu krajnjeg produkta koji stvara selektor Svetislav Pešić.

Kod Srbije su dvocifreni bili samo Avramović sa 16 i Vanja Marinković sa 12 poena, a ispratio ih je Dejan Davidovac sa devet poena.

Zanimljivo je da je Filip Petrušev igrao 20 minuta i nije dao nijedan koš, a šampion NBA lige Nemanja Bjelica završio je utakmicu sa samo jednim datim poenom za 21 minut.

Negativno sa ovog meča je i što se Marko Jagodić-Kuridža povredio, u pitanju je zglob leve noge i videćemo koliko je sve to ozbiljno i opasno.

Kod Letonaca dvocifreni su bili Arturs Kuruc sa 13 i Kavars i Gražulis sa po 10 poena, a Pesečniks je dodao devet.

Situacija je takva da i Srbija i Letonija idu dalje, Letonci su na skoru 4-1, a Srbija na 3-2. Naredni meč "orlovi" igraju protiv Belgije u Nišu.

Nezgodan momenat za selektora Svetislava Pešića...
 

Letonija - Srbija 66:59 ( 13:12, 12:19, 21:7, 20:21)

Dvorana: Arena Riga

Sudije: Antonio Konde (Španija), Lorenco Baldini (Italija), Vencislav Velikov (Bugarska)

Letonija: Artis Alte 0, Dairis Bertans 0, Davis Bertans 8, Janis Beržins 0, Klavs Kavars 10, Andrejs Grazulis 10, Artur Kuruc 13, Toms Leimanis 7, Rihards Lomas 7, Anžejs Pasčniks 9, Rolands Šmic 2, Arturs Žagars 0.

Srbija: Aleksa Avramović 16, Nemanja Bjelica 1, Nemanja Dangubić 3, Dejan Davidovac 9, Marko Jagodić-Kuridža 0, Ognjen Jaramaz 3, Vanja Marinković 12, Boban Marjanović 4, Filip Petrušev 0, 10 sk, Dušan Ristić 6, Dejan Todorović 5, Aleksa Uskoković 0.

ČETVRTA ČETVRTINA: Letonija - Srbija 66 59.

10' - 66:59 Srbija je uspela da smanji prednost rivala, ali je deficit iz trećeg kvartala bio prevelik da bi se ugrozio protivnik. 

9' - 66:53 Todorović maši zicer, a Gražulis zakucava u kontri. Letonija se poigrava s Pešićevom ekipom. Vanja Marinković cepa mrežicu pogotkom za tri poena. Čavars nastavlja da se poigrava u našem reketu. I Todorović sada pogađa za tri poena. Kuruc dobija dva bacanja i realizuje ih. Kakav potez Davidovca, finta šuta pa zakucavanje. 

7 ' - 64:48 Marinković je samo na trenutak smaljio prednost, ali je odmah stigao odgovor Letonaca.

6' - 62:45 Ristić sada pogađa zicer, a Lomaš trojku. Davidovac pogađa na drugoj strani iz ofanzivnog skoka.

5' - 57:41 Ristić nije uspeo da poentira, a Letonci stižu preko Lomaša do poena i blizu su trijumfa.

5' - 53:41 Nastavlja se katastrofalno branjenje reketa, Čavers je pogodio uz faul. 

4 ' - 51:41 Ponovo smo polovični sa linije penala, Davidovac nije realizovao drugo slobodno bacanje.   

4' - 51:40 Ristić konačno prekida crnu seriju "orlova", dugo čekani poeni iz igre. 

3' - 51:38 Sada smo u ogromnim problemima, bivši igrač Partizana se probudio, Davis Bertans pogađa sa linije 6,75.

2' - 49:38 Avramovića je potpuno stao šut, nakon šuterske rapsodije u prvom poluvremenu ne može da se pronađe u nastavku.

1' - 49:38 Nastavlja se agonija Srbije. Pet i po minuta bez koša, a Dairus Bertans zasipa koš naše selekcije. 

TREĆA ČETVRTINA: Letonija - Srbija 46:37

10' - 46:38 Strašan nalet ne jenjava, potpuno se okrenula utakmica, Bobi Marjanović ponovo dobija dva bacanja i pogađa samo drugo. Lomaš je potom imao "livadu" ispred sebe, što je iskoristio nastavljajući seriju svog tima. Kraj treće četvrtine koja je pripala Letoniji 21:7. 

9' - 44:37 Leimanis sada pravi mini-seriju, raste prednost našeg protivnika, na parket je izašla neka sasvim drugačija Letonija posle odlaska na odmor. 

9' - 40:36 Ovoga smo se svi plašili, pao je intenzitet naše odbrane, a Letonci ponovo pogađaju za tri i pokazuju zašto važe za jednu od najboljih šuterskih ekipa današnjice.

8' - 37:36 Bjelica koristi samo jedno slobodno bacanje i propušta šansu da donese izjednačenje.

7 ' - 37:35 Kuruc pogađa dalokometrnu trojku, promenio se govor tela domaćina, Pešić reaguje tajm-autom kako bi ohladio glave svojih pulena. 

6' - 32:34 Gradžulis mini-serijom 4:0 dovodi svoju reprezentaciju na posed zaostatka. 

5' - 30:34 Sada treba zadržati hladnu glavu, posle grešaka Bjelice i Petruševa Letonci prave razliku i sada je 30:34. Vratili su se domaći...

4' - 28:34 Konačno Letonija pogađa za tri, ko drugi nego Bertans.

3' - 25:34 Petrušev je podelio još jednu rampu, a Avramović promašajem otvara nastavak susreta.

2' - 25:34  Posle faula, Dangubić je promašio i trojku, ali se već u sledećoj akciji iskupio poenima van linije 6,75. 

1' - 25:31 - Strašna rampa Petruševa utišala je uzavrelu halu u Rigi.

DRUGA ČETVRTINA: Letonija - Srbija 25:31

10' - 25:31- Sjajno polaganje Avramovića levom rukom posle silovitog prodora, kao šilo je prošao kroz odbranu Letonije i stavio tačku na prvo poluvreme. 

10' - 25:29 Deluje da je u pitanju teška povreda Jagodić-Kuridže, Dairus Bertans mu je nehotice pao na nogu, veliki udarac za već skraćenu rotaciju Svetislava Pešića.

9' - 25:29 Odličan potez Marinkovića, prošao je do obruča i pogodio uz kontakt – 25:29

9' - 25:27 Šmic nastavlja katastrofalnu seriju sa penala Letonaca, oba puta je promašio.  

8' - 25:27  Davidovac upisuje poene iz reketa.  

8' - 25:25  Avramović nastavlja svoju brutalnu seriju, sjani bek je bio nepogrešiv i sa linije penala.

7' - 23:23  Avramović je u "zenu", trojka "kao kap", rođeni Čačanin nosi epitet najboljeg igrača na poluvremenu. 

6' - 23:20  Frustrirajući trenuci, Srbija se muči da pokupi loptu u svom reketu, ponovo smo kažnjeni nakon lošeg građenja.

6' - 21:20 Davis Bertans je ostao sam, a sjajni šuter znalački je iskoristio poklon koji mu je dozvolila četa Svetislava Pešića. 

6' - 18:20 Nakon poena Letonaca, Aleksa Avramović je iskoristio jedno od dva slobodna bacanja

5' - 16:19 Još jednom naši momci uspevaju da reše akciju koja nije obećavala, Ognjen Jaramaz fantastičnom trojkom iz ugla, na pet sekundi pre isteka napada poentira.

4' - 16:16 Letonci se muče sa linije penala, posle pet vezanih promašaja, konačno su polovičnim učinkom uspeli da stignu do izjednačenja

3 ' - 15:16 Avramović je danas najraspoloženiji, naskočio je na liniji penala, i neometan pronašao dno mrežice.

1 ' - 13:14 Todorović je maestralno asistirao Kuridži, akcija koja je već izgledala kao izgubljena, krunisana je poenima.

PRVA ČETVRTINA: Letonija - Srbija 13:12

10 ' - 13:12 Pasečniks je nerešiva enigma, svojim ulaskom okrenuo je tok susreta, gospodari reketom i glavni je krivac što naš tim ima zaostatak. 

10 ' - 11:12 - Davidovac je sjajno promešao odbranu rivala i mirno položio loptu na obruč

9 ' - 9:10 Poeni Vanje Marinkovića iz prodora, Srbija ima prvo vođstvo, nakon što je Letonija promašila oba slobodna bacalja

7 ' - 9:6 Ponovo "orlovi" ne grade dobro reket, još jedan ofanzivni skok raspoloženih Letonaca, Pasečniks ponovo beleži lake poene

6 ' - 7:6 Avramović pokazauje da bi ovo moglo biti njegovo veče. Nova trojka igrača Partizana.

5 ' - 7:3 Letonci žive od šuta za tri, ali usledio je niz promašaja iz otvorenih pozicija reprezentacija kojoj se ne sme dozvoliti mnogo prostora. 

4 ' - 7:3 Proradio je ofanzivni skok naših rivali, koji stižu do novih lakih poena

3' - 5:3 Nakon dva promašaja Marinkovića, Aleksa Avramović pogađa trojku iz jako teške pozicije.

2 ' - 5:0 Šmic je krunisao dobru akciju laganim poenima iz reketa. 

1' - 3:0 Najjače oružje letonske reprezentacije već je proradilo, Davis Bertans je pogodio trojku na otvaranju duela.

STARTNE POSTAVE:

Srbija: Avramović, Marinković Dangubić, Bjelica, Petrušev 

Letonija: Bertans, Bertans, Šmic, Kavars, Leimanis

Letonija - Srbija (početak 18:30)

UOČI MEČA:

Današnja utakmica je pretposlednja u prvoj fazi kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023, koje će se održati na Filipinima, Indoneziji i u Japanu.

Treba napomenuti da je Srbija već obezbedila plasman u narednu fazu kvalifikacija, ali ovaj, kao i svaki naredni meč imaće enorman značaj, s obzirom na to da se bodovi prenose u sledeću fazu.

Što se tiče prvog odmeravanja snaga dveju reprezentacija, "orlovi" su sa pola koša razlike u NBA meču, sa velikim brojem poena slavili protiv pomenutog rivala.

Ipak ta utakmica odigrana je u hali "Aleksandar Nikolić", a danas ih u Rigi očekuje težak meč i rival koji će sasvim sigurno imati veliku podršku s s tribina, u dvorani koja prima oko devet hiljada navijača i gradu koji izuzetno ceni i neguju košarkašku igru.

Srbija i Letonija imaju po tri pobede u dosadašnjem delu kvalifikacija i nalaze se na čelu tabele.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ono što raduje jeste činjenica da će selektor Svetislav Kari Pešić moći da računa na NBA igrače - Nemanju Bjelicu i Bobana Marjanovića, kao i na novu akviziciju mosvkovskog CSKA Dejana Davidovca, ali i na Filipa Petruševa, koji zbog zgusnutog razsporeda nije mogao da pomogne timu u prethodnim prozorima.

Kada se govori o Reprezentacija Letonije, oni nisu ostavili dobaar utisak u uvertiri predstojećeg susreta.

Bivša sovjetska republika poražena je u prijateljskom meču od selekcije Litvanije i to vrlo ubedljivo, baš u prestonici svoje domovine u okviru petog kola prve runde kvalifikacija za Mundobasket.

Ruku na srce, nije ni naš sledeći rival igrao sa svim glavnim adutima, ali su tu bila braća Bertans, kao i nekoliko standardnih prvotimaca.

Nakon večerašnjeg meča, srpski nacionalni tim se vraća u Niš, gde će u Čairu igrati poslednji meč ove faze kvalifikacija protiv Belgije- u nedelju, 3. jula od 21.00 sat.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili