ZVEZDA U EVROLIGI: Crveno-beli nakon drame savladali Partizan i osvojili ABA ligu

A. Ilić

06. 06. 2022. u 23:30 >> 23:31

KOŠARKAŠI Crvene zvezde savladali su nakon velike drame u petom meču Partizan. Uspeli su izabranici Dejana Radonjića da slome otpor rivala i na kraju slave 80:77.

ЗВЕЗДА У ЕВРОЛИГИ: Црвено-бели након драме савладали Партизан и освојили АБА лигу

FOTO: M. Vukadinović

Crveno-beli su tako došli do treće uzastopne titule u regionalnom takmičenju, šeste u poslednjih osam godina.

Tim sa Malog Kalemegdana izjednačio se po broju trofeja u ABA ligi sa Partizanom, tako da oba beogradska kluba sada imaju po šest trofeja.

Ekipa Dejana Radonjića predstavljaće Srbiju i region u narednoj sezoni Evrolige.

Najefikasniji na utakmici bio je bek Partizana Kevin Panter sa 27 poena.

U redovima pobedničkog tima istakao se Dejan Davidovac sa 15 poena, Nejt Volters dodao je 12, a Nikola Kalinić 11 poena.

ZVEZDA - PARTIZAN 80:77

Četvrta četvrtina 18:20, 15:17, 26:21, 21:19

40' Uz zvuk sirene pogodio je za tri Nejt Volters, pobegao je čuvarima, a odlično je to primetio Kalinić. Gubi potom Mur loptu, a blokada fantastična Lesora sprečila je domaćina da dođe do +5, ostaje 78:75.

 

Dobrić je preuzeo odgovornost, nije uspeo da pogodi, a Volters je primoran da napravi faul kako bi sprečio napad gostiju. Promašio je Avramović drugi penal, Zvezda ima sada potpunu kontrolu, a Davidovac sa penala unosi mir u redove domaćina pred poslednjih 10 sekundi. Promašio je Ledej trojku, Holins je faulirao Avramovića. Pogodio je košarkaš Partizan jedan penal, a loptu dobija Partizan

FOTO: M. Vukadinović

39' Neprecizan je bio i Davidovac. Iskupio se Nikola Kalinić, nova trojka. Primoran je Željko Obradović bio da zatraži minut odmora. Još jedna minijatura Dalasa Mura koji je postigao sedmi poen u poslednjoj četvrtini, od ukupno 11.

38' Matijas Lesor je pao u reketu, natrčao je na Dobrića, lopta mu je u padu izašla u aut, jeftino poklonjena lopta domaćinu, a još jeftinije Kalinić poklanja na drugoj strani.  Kevin Panter uz faul izjednačuje, i potom donosi Partizanu prednost - 72:73. Preblizu suncu poleteo je Stefan Marković, nakon prve, pokušao još jednom dalekometnom trojkom, ali ovog puta promašio je konstrukciju. Nije precizan ni Panter bio na drugoj strabu.

37' Važne poene postigao je sa penala Davidovac, vraća Panter. Pogodio je Stefan Marković potom trojku - 72:70.

FOTO: M. Vukadinović

35' Neprecizan je bio Volters, a iz drugog plana poentirao je kapiten Partizana Rade Zagorac 67:67. 

34' Sa jedne strane Volters, a sa druge Mur, sve se svodi na igru dvojice Amerikanaca u ovom periodu. Precizan je potom Nikola Kalinić bio sa penala 67:65. Aleksa Avramović se spetljao u korneru, a Holins ga je pogodio u nogu, lopta za domaće.

33' Malo nervoze na obe strane, gubi sada Dalas Mur posed, a potom u narednom napadu pronalazi Zagorca, skače na promašaj Lesor, potom i Zagorac, a sve to krunisao je trojkom Dalas Mur - 63:63.

FOTO: M. Vukadinović

32' Lako po desnoj strani Holins dolazi do obruča - 63:60. Panter u narednom napadu promašuje, a seriju promašaja nastavlja Davidovac.

31' Prvi napad u poslednjoj deonici ma Partizan. Nezadovoljan je bio Luka Mitrović odlukom sudija, sviran mu je faul nad Panterom. Nije uspeo da pogodi Ledej, organizovao je Stefan Marković poslednji napad. Mitrović je igrao protiv Smailagića, kao pobednik je izašao igrač Zvezde - 61:58.

Treća četvrtina 18:20, 15:17, 26:21

30' Madar donosi izjednačenje gostima polaganjem, Dobrić promašuje, skaće Davidovac i donosi domaćinu novo vođstvo, potom je u mismeč situaciji Marković faulirao Smailagića.

29'  Pogodio je Marković dva penala, potom Lesor ne uspeva da odgovori u napadu za crno-bele, a Dejan Davidovac ponovo penalima ima priliku da Zvezdu dovede u vođstvo, koristi je 57:55

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

28' Tehnička greška za klupu, pogodio je bacanje Panter, a na drugoj strani kada je teško, Davidovac. Avramović u napadu na drugoj strani gubi loptu.

27' Zahuktalo se, pogodio je Holins, na drugoj strani Panter, potom zek Ledej, ubacio je uz faul.

26' Četiri poena u nizu postigao je Avramović, a na drugoj strani Dobrić trojkom vraća Zvezdu u meč.

FOTO: M. Vukadinović

24' Nejt Volters pogađa 2+1m nerešeno je ponovo - 42:42. Svoj 18. poen postigao je Kevin Panter, nova trojka za Amerikanca.

23' Konačno se igra košarka. Polovičan je sa penala bio Lesor. Na drugoj strani probao je flouterom Volters, a na drugoj strani promašio je i Avramović, pokupio je skok Lesor za 39:42

22.27: Igrači Zvezde i Partizana vratili su se na tereen, duel će uskoro biti nastavljen.

 
 

PREKID! Sudije su ponovo napustile teren, sa tribina su obasuti novčićima, upaljačima... Ponovo će se prazniti hala. Igrači oba tima napustili su teren. Prazni se dvorana,  tek nakon toga meč će biti nastavljen.

 

DVOSTRUKI STANDARDI U FINALNOJ SERIJI?

Delegat na večerašnjem meču Slavenko Babić ispraznio je dvoranu u petom meču finalne serije ABA lige, dok nekoliko dana ranije to nije bio slučaj.

Nakon što su navijači Zvezde obasipali sa tribina sudijsku trojku Saša Pukl, Tomislav Hordov i MIloš Koljenšić, došlo je prvo do pražnjenja jednog sektora, a potom i cele dvorane.

Samo par dana ranije delegat Dragan Minić i sudijska trojka Damir Javor, Sašo Petek i Luka Kardum Partizan je za sličan incident kaznila pražnjenjem određenih sektora dvorane

23' Pogodio je Branko Lazić nakon serije promašaja domaćih. Dalas Mur je šutirao na drugoj strani u padu, uhvatio je skok Lesor.

22' Nesportskom faulu nadali su se domaći. U padu je Lesor oborio sa leđa Davidovca, nakon pregleda snimka, odlučeno je da se dodeli samo lopta sa strane domaćima. Promašio je Kalinić, a potom i Davidovac. Crvena zvezda šutira 1 od 15 za tri večeras.

21' Konačno se nastavlja meč u Pioniru. Luka Mitrović je iz rolinga sjajno otvorio prostor Laziću koji promašuje trojku, a vraća tu loptu u koš Partizana Nikola Kalinić. Panter je bio sa penala siguran, a Mitrović iz igre.

* Nastavak meča će da kasni zbog toga što je odlučeno da deo tribina iza koša na kome će u drugom delu napadati Zvezda bude delimično ispražnjen. Navijači su pri izlasku igrača sa parketa gađali gostujuće igrače, a pogodili sudiju. Zbog toga sudijska trojka odbija da se vrati na teren. Zvanični spiker nekoliko puta je zamolio navijače da se povuku.

FOTO: Novosti online

Druga četvrtina 18:20, 15:17

20' Stefan Marković nalazi Luku Mitrovića na drugoj strani koji zakucava, potom zakucava i Holins kaon ukradene lopte - 33:34. Potom mir u gostujuće redove uneo je Zek Ledej trojkom. 

19' Promašio je trojku Davidovac, Madar je probao na drugoj strani da probije, a Holins i Davidovac mu otimaju loptu. Stefan Marković koristi dodavanje Voltersa za nove poene.Ostin Holins je omeo Madara, u nastavku napada Panter promašuje šut, a ruku na srce, imao je boljih rešenja.

18' Matijas Lesor je dobro igrao leđima protiv Davidovca i došao do poena na prvi obruč 27:34.

17' Nakon dva promašaja Volters dolazi do prilike da poentira, a Smailagić maši za tri na drugoj strani. Ubrzo je i Matijas Lesor napravio faul u napadu. Gubi Holins, a potom i Panter loptu.

FOTO: M. Vukadinović

16' Pogodio je Panter drugu trojku, a Partizan krenuo na maksimalnih +7 do sada. Potom je Ostin Holins napravio faul u napadu i jeftino faulirao upravo strelca poena za crno-bele 25-32. Posle toga zbog nesportskog navijanja se Nebojša Ilić, tim menadžer obratio navijačima.

15' Iznudio je Aleksa Avramović faul Nikole Kalinića - minut odmora za Radonjića.

14' Krajnjinim naporima između trojice je Mur poentirao, a potom i ukrao loptu Ivanoviću, koji ga je faulirao. Pogodio je dva od dva plej gostiju - 23:29. Pogodio je Kalinić sa linije za slobodna bacanja i vratio domaće na četiri poena zaostatka.

13' Pogodio je preko ruke Avramović za tri, dvojkom je odgovorio Ivanović 23:25.

FOTO: M. Vukadinović

12' Novu priliku sa "penala" imao je Madar, pogodio je Izraelac 21-22. Već šesti put timovi su se smenjivali u vođstvu. Probao je još dva puta za tri Lazić, ali je bio neprecizan.

11' Pogodio je trojku iz ugla Lazić, Madar pokušava isto na drugoj strani, nije uspeo, a Laziću se osladilo, pokušao je ponovo, ovoga puta kapiten crveno-belih bio je neprecizan - 21:20.

Prva četvrtina 18:20

10' Dva od dva je nakon toga sa penala šutirao Mitrović. Previše prekida i većinu penala timovi su tražili sa penala. Izgubio je još jednom Zagorac loptu, a Volters mu se revanširao. Kontranapad na drugoj strani iskoristio je Panter da dođe do lakih poena. Amerikanac iz redova Partizana je nakon toga trojkom uz zvuk sirene goste vratio u vođstvo - 18:20.

 

9' Sada Ognjen Dobrić uspeva da se iskupi i poentira, Zagorac je zatim bio sam, neprecizan je bio za tri, ali je njegov promašaj ispravio Lesor.

FOTO: M. Vukadinović

8' Nove poene sa penala postigao je Kevin Panter, smenjuju se timovi u vođstvu, prava rezultatska klackalica u drugoj četvrtini 12-13. Dobrić je promašio za tri, snašao se nakon lošije reakcije Zagorca Davidovac i poentirao za 14:13

7' Mitrović se upisao u reketu gostiju, a na drugoj strani pokušao je Lesor da vrati, ali nije uspeo. U narednom napadu francuski centar pogodio je dva bacanja. Zanimljivo je da je Zvezda sada izjednačila u izgubljenim loptama, a ponovo povela rezultatski, nove poene upisao je Volters.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

6' Sada i Jam Madar nakon dobre odbrane dolazi do prilike iz tranzicije, proigrao je Lesora, a on bio fauliran. Francuz je akrobatskim potezom pokušao da poentira, nije mu to pošlo za rukom. Holins i Davidovac odigrali su sjajnu minijaturu, a krilni košarkaš završio ju je poenima. Na drugoj strani Ledej je imao priliku za tri, a nakon skoka uz faul je poentirao Avramović, koji je potvrdio sa penala dobar napad za goste.

FOTO: M. Vukadinović

5' Tvrda igra na startu duela, čini se da na startu sve "ničije lopte su naklonjene domaćinu. Pogodio je sada Kevin Panter za tri u tranziciji. Lidej je došao do lopte, a tranziciju je trojokm završio AMerikanac, a prodigrao ga je Avramović.

4' Nije se snašao Avramović, bio je statičan pri udvajanju, izgubio je loptu, ali mu se revanširao i Branko Lazić. Gubi već u narednom napadu Kevin Panter loptu, a do nje dolazi Ivanović. Pravi potom Smailagić i drugi faul. Znatno energičniji početak domaćina, sušti kontrast u odnosu na prethodni meč. Sada i Panter krade loptu upravo Ivanoviću. Peta izgubljena lopta, sada je rivalu poklanja i Avramović.

FOTO: M. Vukadinović

3' Kuzmić koristi dodavanje Voltersa i zakucava. Poentirao je potom i Kalinić, a prve poene na drugoj strani za goste postigao je Ledej uz faul 6:3. Partizan je krenuo sa presingom i udvajanjem, za sada domaćin uspeva to da reši. Volters je probao protiv Lideja, koji hvata loptu.

2' Treći ofanzivni skok za Zvezdu, Volters maši za tri, a Lazić skače, Holins potom postiže uvodne poene. Nakon toga su se spetljali Mur i Zagorac.

FOTO: M. Vukadinović

1' Zvezda ima prvi napad, Volters je pokušao za tri, a fantastični Ognjen Kuzmić skuplja loptu između Zagorca i Smailagića.  Promašio je i Kalinić, uhvatio loptu na skoku, potom iz trećeg pokušaja faulirao je Lideja.  Upravo je Partizanov Amerikanac igrao leđima na drugoj strani, izgubio ju je, odlično je Volters igrao odbranu.

Startna petorka Zvezde: Lazić, Kuzmić, Holins, Volters, Kalinić

Startna petorka Partizana: Zagorac, Panter, Smailagić, Mur, Lidej

UOČI MEČA

Nikola Vučević nalazi se u dvorani. Kao i Damir Mikec, ali i Milan Gurović.

 

Ovako su dočekani domaći igrači

 

Vruće je počelo, dočekani su košarkaši Partizana "topovskim udarima.

 

FOTO: Novosti online

Domaćin će biti Crvena zvezda, trenutno oba tima imaju po dve pobede. Prva dva meča dobila je Crvena zvezda, a bolji u naredna dva duela bio je Partizan. Tako da će pobednik večerašnjeg duela osvojiće titulu u regionalnom klupskom takmičenju i igraće naredne sezone u Evroligi. Kapacitet dvorane je smanjen nakon kazne ABA lige.

FOTO: M. Vukadinović

Hala "Aleksandar Nikolić" biće otvorena već od 17 časova, a kontrole na ulazima će biti vrlo detaljne. Utakmicu će suditi Saša Pukl, Tomislav Hordov i Miloš Koljenšić.

REČ TRENERA

Dejan Radonjić najavio je meč.

- Čvrstom igrom, svom energijom koju imamo u ovom trenutku, sa dugim intervalima dobre koncentracije i potpuno drugačijom igrom u oba pravca želimo da odigramo ovu utakmicu. Pozivam još jednom naše navijače da nas bodre, pruže nam podršku u utakmici koja je važna, ali da to čine fer, sportski i korektno i da se na kraju radujemo dobrom rezultatu", rekao je uoči meča trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Trener Partizana Željko Obradović svestan je šta je potrebno njegovom timu.

- Ono što bih ja voleo da ekipa ima isti moral, istu želju i požrtvovanje kao što smo imali praktično od druge utakmice u ovoj finalnoj seriji. Analizirali smo mnogo ovih prethodnih sedam dana sve neke sitne detalje, naravno da se bavimo time kao što se time bave i u Crvenoj zvezdi. Očekujem zaista zanimljivu utakmicu i neka pobedi bolji, istakao je trener Partizana Željko Obradović.

BONUS VIDEO: Navijači Zvezde pružili podršku igračima pred majstoricu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju