AMERIKA GLEDA U ČUDU: Nikola Jokić protiv najboljeg NBA defanzivca i - potez za košarkaške udžbenike (VIDEO)

D. N.

23. 04. 2022. u 23:00

NIKOLA Jokić je još jednom u centru pažnje američke javnosti koja prati najnovija NBA dešavanja.

АМЕРИКА ГЛЕДА У ЧУДУ: Никола Јокић против најбољег НБА дефанзивца и - потез за кошаркашке уџбенике (ВИДЕО)

Twtitter / HalfCourtHoops

Za srpskog asa i Denver nagetse plej-of se uopšte ne odvija dobro, ali aktuelni MVP uspeva da zadivi ne samo Amerikance, već i sve ljubitelje košarke.

Izgubio je Jokić sa saigračima tri uvodna meča od Golden Stejta, sledeći poraz znači eliminaciju iz takmičenja, ali pred četvrti duel ovih timova mnogi pričaju o sceni koja je viđena u trećoj utakmici.

Vođu Denvera u ovoj plej-of seriji čuva Drejmond Grin, živa legenda Voriorsa i čovek za koga mnogi košarkaški stručnjaci, a i same kolege iz suparničkih timova, tvrde da je "najinteligentniji defanzivac u NBA". Jeste, ovih godina drugi igrači dobijaju nagrade za najboljeg odbrambenog košarkaša, mahom zbog fizičkih predispozicija koje sjajno koriste (gorostasni Rudi Gober) ili nestvarnog truda (Markus Smart), ali ono kako Grin poima košarkašku igru i kako sebe prilagođava kada čuva više igrače (Jokić je, sa svojih 211 centimetara visine, za 13 cm viši od njega) često zaslužuje najveće pohvale.

Drejmond Grin i Nikola Jokić na startu ovosezonske NBA plej-of serije Golden Stejt - Denver / FOTO: Tanjug/AP

Nedavno je i sam rekao da je igrati protiv Nikole Jokića "poput šahovskog meča", u kome je svaka akcija priča za sebe, nadmudrivanje koje se iznova i iznova dešava u drugačijim oblicima, a na trećoj utakmici između Denvera i Golden Stejta desila se scena koju sada mnogi dele na društvenim mrežama.

Drejmond Grin, koji je sa "ratnicima" triput bio NBA šampion (2015, 2017. i 2018. godine), četiri puta Ol-star, a zvanično najbolji defanzivac NBA lige 2017, pored tih i drugih dostignuća (poput zlatnih olimpijskih medalja sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, 2016. u Rio de Žaneiru, a potom 2021. u Tokiju) važi i za jednog od najboljih "čitača protivničkih akcija".

Bio je ubeđen da je to uspeo da uradi kada je, krajem treće deonice, primetio da, dok na rubu reketa čuva Jokića, iza njegovih leđa protrčavaju igrači Denvera, od kojih se jedan sprema da mu blokira kretanje unazad.

Twtitter / HalfCourtHoops

Grin je, dobro izučivši ofanzivne akcije Nagetsa, rešio da ne dozvoli ono što je znao da sledi - trebalo je da njega blokiraju, a da Jokić to iskoristi i protrči ispod koša, te da na drugoj strani reketa, neometan primi loptu.

Manirom istinskih majstora defanzive, Drejmond Grin je i pre nego što je lopta krenula ka Jokiću, ma i pre nego što je Srbin krenuo da trči, pošao da spreči to dodavanje. Obišao je blok sa druge strane, ne bi li se našao između lopte koja će krenuti ka Jokiću i samog srpskog asa.

Twtitter / HalfCourtHoops

Ali... Ne bi Jokić bio to što jeste, "najbolji ofanzivni um NBA lige", kako ga zovu pojedini košarkaški stručnjaci iz SAD, da nije rešio ovu situaciju u svoju korist.

Znajući da je Grin shvatio koja akcija se igra, Jokić je izveo "kontru": samo naizgled  je krenuo iza bloka, odnosno putanjom ispod koša, ali se brzo vratio odakle je došao i... dok je Drejmond Grin bio ubeđen da je stigao na pravo mesto - na tom mestu Jokića nije bilo.

Nikola Jokić uopšte nije otišao na drugu stranu reketa, nego se izvukao na mesto odakle se izvode slobodna bacanja. I, onda je lako poentirao: bez poteškoća se oslobodio nižeg od sebe, a kasno prispelog, Stefa Karija, a potom postigao koš preko Grina, kome i nije ostalo mnogo načina da zaustavi MVP-a.

Ovu scenu je možda najlepše objasnio američki košarkaški trener Gibson Pajper, uz snimak pomenute situacije koji i vi možete da pogledate:

- Drejmond je znao akciju. Jokić je znao da Drejmond zna akciju.

Desetine hiljada pregleda ovog snimka, komentari od "istinska šahovska partija majstora!" do "divan sudar dva košarkaška genija!", najbolje svedoče koliko je ovo nadmudrivanje oduševilo istinske ljubitelje "igre pod obručima".

Nikola Jokić - NBA statistika u sezoni 2021/2022.

Nikola Jokić je i ove sezone imao fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno je postizao 27,1 poen po meču, imao čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta čeka Denver nagetse - raspored NBA plej-ofa

Denver i Jokić su pred eliminacijom iz NBA plej-ofa, jer Golden Stejt vodi sa 3:0 i potrebna mu je samo jedna pobeda da prođe dalje.

Nagetsi će biti domaćini četvrtog meča, a on se igra u nedelju od 21.30 po našem, srednjoevropskom vremenu.

 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?