SRBIJA NA POLA PUTA DO MUNDOBASKETA: U narednim mečevima možda nastupe igrači iz NBA i Evrolige

G. Kelić

01. 03. 2022. u 21:59

POLA posla je obavljeno, dok je druga polovina ostala da se odradi. Košarkaška reprezentacija Srbije je pobednički izašla iz dvomeča sa Slovačkom u februarskom kvalifikacionom "prozoru" (75:63, 71:63) za odlazak na SP 2023, čime je i zvanično obezbedila plasman u naredni krug gde će za protivnike imati tri najbolje selekcije iz grupe B u kojoj se nalaze Grčka, Turska, V. Britanija i Belorusija.

СРБИЈА НА ПОЛА ПУТА ДО МУНДОБАСКЕТА: У наредним мечевима можда наступе играчи из НБА и Евролиге

FIBA

Bodovi iz prve faze prenose u nastavak tako da je od izuzetne važnosti da naši momci ostvare što više pobeda. Sa skorom od tri trijumfa i jednim porazom zasada dele prvu poziciju grupe A sa Letonijom, dok je na trećem mestu ekipa Belgije (2-2). Upravo sa ta dva rivala će odmeriti snage do početka naredne faze. Prvo će gostovati Letoniji 30. juna, dok će četiri dana kasnije ugostiti Belgijance.


Povoljnu okolnost pred te megdane predstavljaće povratak evroligaških i NBA reprezentativaca koji bi mogli da se stave na raspolaganje selektoru Svetislavu Pešiću s obzirom na završetak klupskih sezona. Kako informacije kazuju, borba za prsten u najjačoj ligi sveta biće završena najkasnije do 19. juna, a ukoliko niko od srpskih igrača ne stigne do samog kraja, za njih i ranije.


Prvi "prozor" druge faze je na programu krajem avgusta u kojem će se odigrati dva meča. Prvi 26, a drugi 29. Ionako tesan kalendar takmičenja uslovljen životom u pandemijskim vremenima pokazuje da će samo dva dana kasnije u Češkoj, Gruziji, Nemačkoj i Italiji početi prvenstvo Evrope koje će trajati do 18. septembra. Srbija je smeštena u Prag gde će u grupi D snage odmeriti sa domaćinom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom, a prvi meč na turniru odigraće drugog septembra protiv selekcije iz zemlje lala. Što znači samo tri dana posle završetka obaveza u kvalifikacijama za SP.


Ostaje da se vidi da li će utakmice u mundijalskim "prozorima" poslužiti i kao pripremne pred kontinentalni šampionat, ili će Pešić sa svojim stručnim štabom oformiti dva tima (jedan za EP, drugi za kvalifikacije) kako bi se izbegle potencijalne povrede i zamor pred šampionat gde branimo srebro iz 2017.


Do tada svakako ima još dosta vremena, brzinom kojom se stvari u današnjem sportu i svetu menjaju ništa ne može sa sigurnošću da se kaže.

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna