DA LI JE MOGUĆE?! Danil Medvedev može da nastavi da igra tenis samo ako se odrekne Rusije

Novosti online

01. 03. 2022. u 20:03

DEŠAVANJA na relaciji Rusija - Ukrajina zaokupila su pažnju svetske javnosti, ali najnovije vesti koje imaju veze sa tom temom, a ujedno i sa sportom, pomalo su zastrašujuće.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Данил Медведев може да настави да игра тенис само ако се одрекне Русије

FOTO: AP

Naime, dok su brojne velike sportske organizacije, kao po komandi, u ova dva dana odlučile da zabrane učešće ruskim klubovima i reprezentacijama, u tenisu se desilo nešto drugačije.

Ništa manje prijatno po Ruse.

Naime, prvo je Međunarodna teniska federacija (ITF) suspendovala Teniske saveze Rusije i Belorusije iz svog članstva i međunarodnih reprezentativnih takmičenja (u pitanju su Dejvis kup, čiji su poslednji osvajači upravo Rusi, te Bili DŽin King kup, čije su aktuelne šampionke Ruskinje). Ali, otišlo se i korak dalje.

Samo nekoliko minuta kasnije, posle ITF-a, oglasili su se zajedno ATP turniri i udruženje četiri grend slem nadmetanja, Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i Ju-Es opena.

U tom saopštenju se, pored "šoka i tuge zbog ruske invazije na Ukrajinu", ističe i sledeće:

"Međunarodne teniske institucije stoje ujedinjene u osudi ruskih akcija i, zbog toga, zajednički donose sledeće odluke i akcije:

  • VTA i ATP su rešili da se suspenduje kombinovani turnir u Moskvi koji je bio zakazan za oktobar;
  • ITF je doneo odluku da se izbace iz članstva Rusija i Belorusija, zatim da se iz takmičenja izbace njihove reprezentacije, a uz to se otkazuju i svi ITF turniri u te dve države;
  • Teniseri i teniserke iz Rusije i Belorusije će i dalje moći da se takmiče pojedinačno, na ATP i VTA turnejama i grend slemovima. Ali, oni neće smeti da se takmiče pod zastavom Rusije ili Belorusije, do daljnjeg".

Danil Medvedev / Foto: Tanjug/AP

Dakle, ako Danil Medvedev, recimo, reši da učestvuje na mastersu u Indijan Velsu (gde će na kratko izgubiti prvo mesto na ATP listi, ali bi mogao da se na čelnu poziciju vrati ako ostvari određeni takmičarski uspeh), on će tamo, i bilo gde drugde, moći da igra samo ako se odrekne Rusije i nastupi kao "nezavisni sportista", bez zastave države iz koje je.

Ruski sportisti gotovo da više nigde i ni u čemu ne mogu da učestvuju!

Podsetimo, ruski sportisti su ovih dana na opštem udaru, ni krivi ni dužni.

Desilo se, samo u ponedeljak, da je Evroliga izbacila ruske klubove, zatim su FIFA i UEFA izbacili fudbalsku reprezentaciju Rusije i sve ruske klubove iz svih međunarodnih takmičenja, a to se potom ponovilo u hokeju.

U utorak je istu stvar uradila i FIBA kada se radi o ruskim košarkaškim ekipama, bilo klupskim ili reprezentativnim, dok je Rusima, posle oduzimanja domaćinstva finala Lige šampionaoduzeto i Svetsko prvenstvo u odbojci, a zabranjeno im je i da dođu na atletska takmičenja, uključujući i Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu.

Bonus video: Beogradska arena poprima novi izgled pred Svetsko prvenstvo u atletici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

UNICREDIT PODRŠKA MALIM PREDUZETNICIMA: Biznis klijentima UniCredit Banke Srbija omogućen Tap on Phone - terminal na mobilnom telefonu