"ARMIJA" VRVI OD DEZERTERA: CSKA se našao u velikom problemu

Novosti online

27. 02. 2022. u 17:26

INVAZIJA na Ukrajinu pokrenula je svojevrstan egzodus košarkaša koji igraju u ruskim timovima. U proteklih nekoliko dana nižu se informacije o odlascima, posebno kada se radi o moskovskom CSKA, klubu koji je osnovala ruska armija.

АРМИЈА ВРВИ ОД ДЕЗЕРТЕРА: ЦСКА се нашао у великом проблему

Foto: EPA

Moskovski "armejci" objavili su da su ekipu napustili, ili će to učiniti u narednim danima, Gruzijac Tornike Šengelija, Danac Ife Lundberg, Nemac Johanes Fojtman i Litvanac Marijus Grigonis. Sva četvorica su pod važećim ugovorima sa klubom iz ruske prestonice.

- Iz ličnih razloga vezanih za trenutku situaciju između Rusije i Ukrajine, takođe i zbog mogućih posledica, Šengelija i Lundberg su otišli iz Moskve - saopštio je CSKA. - Uskoro će se u svoje domovine vratiti i Grigonis i Fojtman. Ovakvi postupci igrača predstavljaju kršenje ugovora i klupskih pravila, ali CSKA sa razumevanjem tretira svaki pojedinačni slučaj. Status ovih igrača biće rešen kada se politička i sportska situacija u Evropi vrati u normalu.

Danski košarkaš Ife Lundberg dao je svoju verziju odluke da napusti CSKA usred sezone.

- Zbog veoma kompleksne situacije u kojoj smo se našli, vratio sam se u Dansku da osiguram bezbednost porodice. Nadam se da će se sve vratiti u normalno stanje što je pre moguće. Recite "ne" ratu - poručio je Lundberg putem društvenih mreža.

Ostali igrači i svi članovi stručnog štaba moskovskog CSKA nastavili su da se pripremaju za predstojeće utakmice po planiranom rasporedu. Klub nastavlja da prati razvoj situacije sa fokusom na odluke menadžmenta liga u kojima se takmiči. Evroliga je na sastanku sa 18 učesnika odlučila da ruski timovi kao domaćini igraju utakmice na neutralnom terenu. Tim povodom pozvala je Srbiju sa pitanjem da li bi ugostila ruske klubove i dobila pozitivan odgovor zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Bez trenera će ostati ruski Perm, koji vodi aktuelni selektor reprezentacije Litvanije Kazis Maskvitis. Prema nezvaničnim izvorima, odluku o napuštanju kluba saopštiće po završetku druge runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

ZENIT OSTAO BEZ TROJICE

MOSKOVSKI CSKA nije jedini ruski evroligaš koji se suočava sa odlascima igrača zbog rata u Ukrajini.

Zenit iz Sankt Peterburga ostao je bez Amerikanca Šabaza Nejpiera, koji se vratio u SAD u trenutku kada se oporavio od povrede i spremao za debi u novom timu. Njegovim stopama krenuli su litvanski igrači u ekipi trenera Ćavija Paskvala, Mindaugas Kuzminskas i Arturas Gudaitis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEGA SPREMNA ZA LJUBLJANU: Barać i Plavšić složni: Hoćemo da završimo seriju!