UMALO ČUDO UZ ĐOKOVIĆA: Zvezda "imala" Barselonu, poklekla u velikoj drami

D. N.

14. 12. 2021. u 18:00 >> 21:00

KOŠARKAŠI Crvene zvezde su 15. kolu Evrolige, uz podršku koju im je iz partera pružio i Novak Đoković, izgubili od Barselone sa 69:76, ali dobrim nastupom napravili odličan uvod za naredni nastup u elitnom nadmetanju, u petak protiv Bajerna (20.45), takođe u Beogradu.

УМАЛО ЧУДО УЗ ЂОКОВИЋА: Звезда имала Барселону, поклекла у великој драми

Foto: Twitter/@kkcrvenazvezda

Kada za rivala imate najbolji napad Evrolige (koji prosečno ubaci 84 poena, a čak 94,7 na poslednja tri nastupa), kada naspram sebe imate najskuplje plaćenog košarkaša u Evropi (Nikolu Mirotića), majstora košarke koji postaje i trenerski majstor (Šarunas Jasikevičijus), a pritom vas muče brojni kadrovski problemi, onda vam se šanse za uspeh baš i ne daju.


Kada se na to doda da suparnik već u petom minutu ima 11 poena razlike, a Barselona je za tili čas dalekometnom paljbom stigla do 5:16, činilo se da su "sve lađe potonule" Crvenoj zvezdi. Osim one najvažnije: vere da je čudo, ipak, moguće.


Uz Novaka Đokovića koji je prilično živahno pratio svaki dobar potez crveno-belih, ekipa Dejana Radonjića je zaigrala odbranu u stilu koji ju je i krasio početkom sezone, što je omelo goste da nastave u početnom ritmu. Mučili su Barselonu i Maik Cirbes savršenom kontrolom zbivanja u Zvezdinom reketu, i Luka Mitrović na drugoj strani, a da je domaćin bolje izvodio slobodna bacanja (6/11) u prvom poluvremenu, do predaha bi možda i sačuvao vođstvo do kog je došao u drugoj deonici.

Foto: Twitter/@kkcrvenazvezda

Novak Đoković


Više od šest minuta beogradski tim nije primio nijedan koš iz igre u tom periodu, uspeo da preokrene rezultat na 23:22, ali su se razigrani Sertač Šanli, uz pet poena i četiri skoka Nikole Mirotića, pobrinuli da se na veliki predah ode uz 31:34 na semaforu.


Povratak iz svlačionica obeležila je, kao na početku meča, revija trojki Barselone, koja se uz tri takva pogotka i koš Hejsa, brzo odmakla na 37:45 i zadala novu porciju glavobolja Radonjiću.


Tragao je Zvezdin trener za rešenjima "na klupi", menjao petorku ne bi li opet pronašao način da se zbivanja na terenu preokrenu, ali osim privremenog prilaska na -3 (44:47) nije bilo mnogo toga dobrog u igri domaćih u trećoj deonici, koju su izgubili sa 17:28.
Popravljanje napadačkih akcija donelo je, početkom poslednje četvrtine, nešto malo više razloga za optimizam, ali se i dalje postavljalo pitanje - kako zaustaviti ofanzivu rivala, koji se posle "zastoja" u drugom periodu prilično razgoropadio.
 


Na krilima gromoglasne podrške s tribina, kojoj se neretko pridruživao i Đoković iz partera, Crvena zvezda je ipak uspevala da tokom četvrte deonice smanjuje iz minuta u minut zaostatak, ali iako je sa -12 (51:63) za šest minuta došla na samo -4 (63:67), delovalo je kao da dalje od toga neće moći. Jer, Mirotić je tada svojom okret-bravurom prekinuo nalet domaćih, potom naterao u napadu raspoloženog Mitrovića da napravi peti prekršaj, ali odustajanja u crvneo-belom taboru nije bilo.


Stefan Marković je trojkom primakao Zvezdu na tri razlike, Jokubaitis je potom nateran na grešku u napadu, no pokušaj dalekometnog pogotka Ostina Holinsa za izjednačenje na 71:71 uz minut i po do kraja nije bio uspešan.

Napeto je bilo i u završnici.

Mirotić je rezultatski odmakao goste na +5 slobodnim bacanjima, a preostalo vreme Zvezdi nije bilo dovoljno da čudo kome se nadala i za koje se borila - ostvari. Šansi za dodatnu dramu je, međutim, bilo kada je posle jednog pogođenog slobodnog bacanja Stefana Markovića, Zvezda dvaput dolazila do lopte minut do kraja, ali su i on, i Kalinić, bili neprecizni s distance, što je Kajl Kjurik trojkom kaznio na drugoj strani terena i "povukao zavesu" na kraju ove vrlo zanimljive košarkaške predstave.

Zvezda - Barselona 69:76

Beograd - Hala: Aleksandar Nikolić; Gledalaca: 6.849; Sudije: Paterniko, Viljus, Koromilas

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 11, Davidovac 8p, 6sk, Mitrović 15, Lazić, Kalinić 15, Dobrić nije igrao, Holins 2, Ivanović 4, Marković 8, Kuzmić 4p, 13sk, Cirbes 2

Barselona: Dejvis 6, Eksum, Šanli 11, Martinez 6, Smits 11, Hejes-Dejvis 14p, 8sk, 3as, Oriola 2, Laprovitola 6p, 5as, Kjurik 8, Jokubaitis 2, Mirotić 10p, 8sk, Kaisedo nije igrao

KRAJ! Crvena zvezda - Barselona 69:76

40' - Kajl Kjurik pogađa trojku iz desnog ugla, Barsa vodi 69:76, Radonjić traži tajmaut uz pola minuta do kraja.

40' - Iskusni plejmejker Zvezde je pogodio samo jedan penal, posle drugog se domaćin domogao lopte, ali ni Kalinić, ni Marković potom nisu pogodili trojku! Auh, kakve šanse za domaćine...

39' - Uz minut i tri sekunde do kraja, a svega 2,2 sekunde za istek napada, Stefan Marković je u prodoru fauliran i imaće slobodna bacanja.

39' - Mirotić s linije penala odmiče Barselonu na 68:73. Radonjić traži tajmaut, do kraja je ostalo minut i 13 sekundi.

38' - Barselona uz jedno slobodno bacanje Kjurika odlazi na 65:71. Do kraja još 2:15. A onda - trojka Stefana Markovića! 

38' - Majstorski okret Mirotića, oslobodio se Davidovca i poentira, pa iz dodatnog slobodnog bacanja došao do svog osmog poena na meču, a Barselonu odmakao na 63:70

37' - Iako je Barselona promašila šut (Kjurik), došla je opet do lopte, a onda Mirotić fauliran pre nego što je probao da postigne koš. Zvezda još nije izašla iz bonusa, pa će gosti imati novi napad.

36' - Promašuje Zvezda jednom, pa drugi put, ali Davidovac dolazi do lopte i poentira iz reketa - 61:67. A onda Barselona ne pogađa koš Zvzede, na drugoj strani terena kontru pogotkom završava Nikola Kalinić - euforija u dvorani, Đoković navija kao u transu, Zvezda je prišla na 63:67!

35' - Odlična odbrana Voltersa, napravila je Barsa grešku na sredini terena (Laprovitola), hala je "eksplodirala" kao da je Zvezda preuzela vođstvo. A ne samo da nije to bio slučaj, već je Zvezda prokockala priliku da dodatno smanji zaostatak, Nejt Volters je pogrešio kod dodavanja.

35' - Greše sada i jedni i drugi više nego što imaju dobrih poteza. I dalje je deset razlike (57:67), a "delije" bodre svoje ljubimce pesmom "Hajde, igraj i bori se". Zvezda se potom približava na 59:67 slobodnim bacanjima Voltersa.

34' - Šanli pravi četvrti prekršaj, i to sada u napadu nad Markovićem, kog Radonjić menja Voltersom. Još 7:28 do kraja utakmice, rezultat je 55:65.

33' - Davidovac je primakao Zvzedu na devet poena zaostatka, ali Šanli posle nove lepe akcije gostiju donosi Barseloni 54:65. Odnos u asistencijama je 20:8 u korist gostiju.

32' - Davidovac postiže svoj prvi koš iz igre na ovom meču, lepo ga je proigrao Mitrović s levog krila - 53:63.

31' - Odmah odgovara Barselona, Smits pogađa iz okreta u desnom delu Zvezdinog reketa - 51:63. To je njegov 11. poen, uz šut 4/4 iz igre.

31' - Stefan Marković svojim prvim pogotkom iz igre smanjuje prednost gostiju na 51:61.

31' - Počela je poslednja četvrtina.

Kraj treće deonice, koju je Barselona dobila sa 28:17, te u poslednju četvrtinu ulazi sa velikom prednošću od 49:61. Nerivra se pokraj aut-linije trener Zvezde Dejan Radonjić, Novak Đoković je u jednom trenutku zaronio glavu među šake. Više ne stoji najbolji teniser sveta... I ne čudi, Zvezda nije uspela da u trećoj četvrtini ponovi izvrsnu igru iz druge.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dejan Radonjić

29' - Malo je čudan sudijski kriterijum u ovim trenucima, dva ne baš klasična faula dosuđena su najpre Laziću (maltene na centru, kada je izbio loptu Eksumu), potom Kaliniću (kog Radonjić izvodi iz igre). Barselona slobodnim bacanjima Hejs-Dejvisa dolazi do +11, koliko je bila i njena dosad najveća prednost, istina u petom minutu. 

29' - Kalinić novim pogotkom stiže do 13. poena, ali Roland Smits pogađa ponovo i devetim svojim poenom donosi 46:55 Barseloni, koja u ovoj deonici vodi sa 15:21.

28' - Dve brze trojke Barselone, i opet je njena prednost osetna, 44:53. Pogodili su Rolands Smits, pa Najdžel Hejs-Dejvis.

27' - Prva trojka Kalinića, "delije" su u delirijumu, cela hala je na nogama - 44:47 vodi Barselona.

27' - Treći faul Nikole Mirotića, sada jer je u napadu nepropisno izveo blok nad imenjakom Ivanovićem. Šarunas Jasikevičijus izvodi iz igre najskuplje plaćenog igrača u Evroligi, koji je dosad postigao pet poena (šut za dva 2/5, za tri 0/2), uz šest skokova, dve asistencije, ali i tri izgubljene lopte.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Šarunas Jaskikevičijus

26' - Cirbes se vraća u igru Zvezde umesto Kuzmića, Barselona vodi sa 41:47.

25' - Promašaji na obe strane, sve dok Kalinić nije smanjio deficit domaćih na 41:45. "Probudila" se publika, sada se glasno zviždi gostima, a Nikola Mirotić ne pogađa koš Zvezde iz okreta.

24' - Volters se probija kroz odbranu rivala i devetim poenom smanjuje zaostatak Zvezde - 39:45. Na drugoj strani, Šanli promašuje trojku.

23' - Prinuđen je Radonjić da traži tajmaut, jer je Barselona ponovo lako poentirala (preko Hejs-Dejvisa) i sada vodi sa 37:45. U međuvremenu je Kalinić stigao do svog šestog poena.

22' - Odmakla se Barsa na +7 prilično brzo (uz dalekometni koš Hejs-Dejvisa), a onda je Kalinić pogodio s poludstance - 35:40. Ipak, trećom trojkom gostiju za samo dva minuta (drugom Laprovotile), rezultat je promenjen na 35:43.

21' - Počelo je drugo poluvreme, a Laprovitola svojim prvim pogotkom, i to trojkom iz desnog ćoška, donosi Barsi 31:37.

- Počeli smo meč sa mnogo grešaka, a zaigrali bolje tek od sedmog minuta. Treba nam bolji fokus, a ista energija. I, naravno, da popravimo realizaciju slobodnih bacanja, rekao je Zvezdin strateg Dejan Radonjić pred početak treće deonice.

Kraj poluvremena, Crvena zvezda gubi sa 31:34, ali je drugu deonicu dobila sa 18:14. Domaćin, koji je šutirao slobodna bacanja 6/1, dao jednu trojku iz šest pokušaja, a za dva 11/26, uspostavlja polako ravnotežu u skokovima (16:18) i asistencijama (7:10). Mitrović predvodi strelce sa 11 poena, Volters je ubacio pet, a kod gostiju su se istakli Šanli sa 9, Martinez sa šest i Mirotić sa 5. Barselona je šutirala 9/21 za dva, 3/7 za tri, a penale 7/8.

20' - Barselona je uvećala svoju prednost na 29:34, ali je Ognjen Kuzmić potom uz dva ofanzivna skoka posle promašaja Kalinić to smanjio na 31:34, uz 14 sekundi do kraja druge četvrtine.

20' - Odmah tehnička i za domaćine. Dejan Radonjić je prošao poput svog kolege, i to jer se bunio zbog dosuđenog prekršaja Holinsu. Imaće gosti dva slobodna bacanja zbog faula, pa jedno zbog tehničke, a onda i loptu.

19' - Minut i pet sekundi pre kraja druge deonice, Šarunas Jesikevičijus je zbog prigovora dobio tehničku grešku. Zvezda nije iskoristila slobodno bacanje (Kalinić), pa će uz rezultat 29:31 ući u poslednji minut.

19' - Davidovac s linije penala poravnava na 29:29. Zvezda je uspela da u svoj ritam uvede moćnu Barsu, a to je bio osnovni preduslov da se ima šanse protiv tako moćnog rivala koji, podsetimo, ima 12 ovosezonskih pobeda u Evroligi, dvostruko više od beogradskih crveno-belih.

18' - Svojim petim poenom na meču, Nikola Mirotić donosi prednost Barseloni, 27:29.

17' - Holins prvim pogotkom približava Zvezdu na 25:26, a posle jednog pogođenog bacanja Kajla Kjurika, Volters je poravnao na 27:27. Potpuno izjednačena igra, a podsetimo - Barselona je vodila i s 11 razlike (5:16) polovinom prve deonice.

16' - Dva brza pogotka gostiju, Šanli i Smits su doneli 23:26 Barseloni, pa je Radonjić zatražio tajmaut. A do ovih preciznih šuteva, Barselona nije dala nijedan koš iz igre u drugoj deonici.

15' - Kalinić je pokušao da trojkom donese prednost Zvezdi, ali ostalo je 20:22 što je rezultat koji je s linije penala postavio Hejs-Dejvis. Ali, drugim uzastopnim ofanzivnim skokom Branko Lazić je doneo novu šansu domaćinu. I - oni je koriste, trojkom Nejta Voltersa Zvezda je povela sa 23:22!

14'  - Barselona je bez postignutog koša u drugoj četvrtini, a posle nove odlične odbrane crveno-belih, usledio je i novi spretni pogodak Mitrovića - 20:20. 

14' - Nastavlja Cirbes da dominira u reketu, a posle njegovog dobrog ometanja Brendona Dejvisa, Luka Mitrović je  uspeo da pored dvojice rivala poentira pod košem Barselone i primakne Zvezdu na 18:20 (prethodno je Davidovac pogodio slobodna bacanja). Novak Đoković je oduševljen - skače sa svog mesta u prvom redu partera, uz stisnutu pesnicu emotivno pozdravlja dobre poteze crveno-belih koji su se potpuno vratili u meč.

12' - Cirbes je odličnom blokadom Jokubaitisa, digao je celu halu na noge, a onda Barselona nije uspela da pre isteka vremena za napad poentira. Sudije su pregledale snimak i saopštile da ostaje 15:20, da bi potom gosti (posle nepreciznog pokušaja Nikole Ivanovića) još jednom promašili šut, a Cirbes ih "razgrnuo" u reketu i osvojio loptu. Odlično igra nemački centar u ovim trenucima.

FOTO: EPA

Maik Cirbes

11' - Nakon što je Oriola nateran dobrom odbranom na neprecizan šut, Zvezda je prišla na 15:20 slobodnim bacanjima Cirbesa. Navijači u nekadašnjem "Pioniru" su sve glasniji, daleko bolje je Zvezda otvorila drugu nego prvu deonicu.

Kraj prve četvrtine, Zvezda gubi sa 13:20. I ne čudi, domaćin je šutirao 6/13 za dva, a 0/3 za tri poena, gosti 5/8 i 3/6. Pritom, Barselona je imala i više skokova (8:6) i asistencija (7:3), a jedino je domaćin imao više osvojenih lopti (2:1).

Najnovija vest:  KAKVA MAJICA! Novak Đoković oduševio "delije" na meču Zvezda - Barselona (FOTO)

9' - Skoro dva minuta Zvezda nije primila koš, ali je odmah posle pogoka Davidovca, Oriola vratio +9 gostima, 9:18

7'- Lep prodor Mitrovića i poentiranje anulirala je sudijska odluka da je Kuzmić pravio nepropisan blok za saigrača. Ipak, Luka Mitrović u sledećoj akciji, nakon Martinezovog promašenog dalekomentog šuta, smanjuje prednost Barselone na 7:16.

6' - Druga trojka Serhija Martineza, Barselonina treća iz tri pokušaja. A kako gosti šutiraju odlično i za dva (3/4), te vode sa 5:16, trener crveno-beli Dejan Radonjić traži tajmaut.

5' - Sertač Šanli nastavlja da muči Zvezdinu odbranu, trojkom je već dogurao do sedmog poena, više nego što jedomaćin dao za uvodnih pet minuta - 5:13, posle pogodka s distance nakon prvog koša Kalinića.

3' - Prvi pogodak za Zvezdu postiže Ognjen Kuzmić i to posle dva Mitrovićeva promašaja s linije penala - priskočio je centar domaćih i iz "odbojke" dao koš - 2:5. Međutim, Martinez je odmah pogodio trojku iz levog ugla i uvećao prednost Barse na 2:8.

1' - Meč je počeo, i to uz promašaj Kuzmića, pa pogodak Šanlija na asistenciju Laprovitole - 0:2. A kako je Volters zatim propustio priliku da poentira, Mirotić je povisio na 0:5 košem uz dodatno slobodno bacanje.

Najnovija vest: ZVEZDAŠI SE RASPAMETILI: Novak Đoković došao na meč Evrolige, a tamo... (VIDEO) 

18.56 - Volters, Holins, Mitorvić, Kalinić i Kuzmić čine startnu petorku Zvezde

18.55 - Iznenađenje za sve u dvorani: meč je došao da prati i Novak Đoković!

18.53 - U toku je predstavljanje timova, a gosti su dočekani snažnim zvižducima navijača u hali "Aleksandar Nikolić", nekadašnjem "Pioniru".

18.01 - Zanimljiva uvertira u današnji evroligaški spektakl u Beogradu:

Uoči meča

Barselona je možda i najveći favorit za evropsku titulu, koja joj je izmakla na prošlom završnom turniru. U Beograd je doputovala na krilima šest uzastopnih evroligaških pobeda, a ekipa Šarunasa Jasikevičijusa ne želi da se na tome zaustavi.

Samo, ako neko zna kako se zaustavljaju moćni u košarci, to je ove sezone odbrambeni bedem crveno-belih. Jedno je, međutim, igrati kvalitetno u defanzivi, a drugo će predstavljati izazov u vidu najboljeg napada Evrolige (koji prosečno ubaci 84 poena, čak 94,7 na poslednja tri nastupa), a na njega se pritom valja nameriti uz kadrovske poteškoće, jer su i Dobrić i Kuzmić, i Simonović i Vajt pod znakom pitanja.

Zvezda će uz sebe imati podršku s tribina kakvoj možda i nema ravne u Evroligi, ali će naspram sebe imati "našpanovan" tim, u kome je verovatno najbolji igrač elitnog nadmetanja, a svakako najplaćeniji, Nikola Mirotić, ali i brojni drugi asovi.  Oni su i vodili Barsu do učinka 12-2, što je po broju pobeda dvostruko više od Zvezdinih 6-8.

ČETIRI GODINE BEZ SLAVLjA

ZVEZDA je u dosadašnjih deset evroligaških susreta sa Barselonom ostvarila dve pobede, poslednju pre više od četiri godine. U meču 2. kola slavila je rezultatom 90:82. Prvi trijumf datira iz 2016. godine (76:65), kada je ekipu crveno-belih, kao i sada, sa klupe vodio Dejan Radonjić.

Katalonci su dobili poslednjih pet duela sa Zvezdom, dva iz prethodne sezone dvocifrenom razlikom (60:72 u Beogradu, 76:65 u Barseloni).

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)