GROTLO PROGUTALO TURKE: Partizan gazi kroz Evrokup, Žocov tajmaut kao košarkaška magija

D. N.

27. 10. 2021. u 18:30 >> 22:25

PARTIZAN je nastavio sa pobedama u Evrokupu, savladavši u drugom kolu ekipu Turk Telekoma sa 85:59 u grotlu beogradske hale "Aleksandar Nikolić".

ГРОТЛО ПРОГУТАЛО ТУРКЕ: Партизан гази кроз Еврокуп, Жоцов тајмаут као кошаркашка магија

Foto: Twitter/KK Partizan

Nekadašnji "Pionir" bio je maltene popunjen, i to sa razlogom. Em je Željko Obradović prvi put od 1992. vodio voljeni klub na jednoj evropskoj utakmici u Beogradu, em crno-beli pod komandnom palicom trofejnog stratega igraju odlično. I, na sve to, u pitanju je bio meč koji je otpočeo skandiranjem cele hale: "Uzmi, Željko, evro-titulu".


U te reči stala su sva nadanja, ali i čvrsto verovanje, pristalica crno-belih da se nešto posebno dešava ove sezone, što su najavila pojačanja "na klupi" i na terenu tokom leta. Ono što je viđeno na parketu čim je meč počeo, odgovarao je tim očekivanjima.


Uz razigranog Kevina Pantera, prednost domaćih je konstantno rasla, sve do +9 na kraju prve deonice, kada su tri lične greške pomenutog košgetera "naterale" njegove kolege da pronađu drugog junaka. I, on se javio u vidu Alena Smailagića, koji je do poluvremena stigao do deset poena, dva više od Pantera, ali... pošteno govoreći, nije baš sve prolazilo glatko u toj, drugoj deonici.


Naime, posle 26:16 za domaćine, turski tim je sa četiri uzastopne dobre odbrane uspeo da priđe na samo dva poena zaostatka. Tajmaut Željka Obradovića je, kako to inače ume da bude, bio plodonosan. Kako je čuveni trener pojasnio na poluvremenu, najveći problem njegove ekipe je bio što su pojedini mladi igrači bili poneseni fantastičnom atmosferom, u kojoj su prvi put igrali. Reči "Lepo je kad se ima velika želja, ali ona ume i da sputa ako nije kontrolisana", najbolje su sumirale recept za ono što je sledilo.


Obradović je tražio od svojih izabranika da igraju "normalno". Prevedeno sa košarkaškog na rečnik običnih ljubitelja igre pod obručima, to je značilo da se igra mirnije, i to ono što je dogovoreno, ono što je uigravano.

Foto: Twitter/KK Partizan

Tekst potpisa


I, Partizan je već i pre kraja poluvremena otišao na +13, a u trećoj četvrtini je prednost nastavila dodatno da raste. Drugačije i nije bilo moguće kada se igrači bore za svaku loptu (pa i, poput Avramovića, "lete" pravo u reklame pokraj terena kako bi izborili novi napad svoje ekipe), a i kada se sa rešetanjem suparničkog koša ne posustaje. Baš kao što nije posustajala ni gromoglasna podrška tribina na kojima je samo zadovoljstvo postojalo.


Uz odbranu koja je je svela rivala na 28,6% šuta iz igre u trećoj deonici, ali i četiri izgubljene lopte u tom periodu, uz košgeterski "povratak" Pantera - i ne čudi onih 23:7 u toj deonici. Bilo je to za 64:41 i početak kraja svih nadanja kluba iz Turske, za kog je poslednjih deset minuta trajalo kao večnost, jer Obradovićevi crno-beli ovoga puta, za razliku od gostovanja Hamburgu, nisu znali šta je to "ručna kočnica". Kada se najbolji igrač rivala (Perez) posle partije od 18 poena i 13 asistencija zaustavi na dva poena i jednom proigravanju kolega, to je možda i najbolji dokaz.

A kada Žocov tim tako igra, onda i pesma navijača s početka ove košarkaške priče - nije bez osnova. Uostalom, ista pesma čula se i posle poslednjeg zvuka sirene.

Evrokup, 2. kolo

Partizan - Turk Telekom 85:59 (21:12, 20:22, 23:7, 21:18)

Beograd - Dvorana: "Aleksandar Nikolić"; Gledalaca: 6.136; Sudije: Irezuelo, Kovalski, Buber

Partizan: Kuruc 2, Panter 19, Lidej 7, Zagorac 2, Avramović 10, Koprivica 5, Dangubić, Smailagić 13, Mur 8, Glas, Trifunović 7, Madar 12

Turk Telekom: Perez 2, Herison 13, Ačar, Geik 6, Demir 8, Elis 2, Doukins, Džonson 14, Engindeniz 6, Ogut, Donat 8

Evo i kako je utakmica protekla uz prenos uživo na portalu "Novosti":

KRAJ! Partizan - Turk Telekom 85:59

40' - Posledi minut u toku, Smailagić promašuje trojku...

39' - Publika se naslađuje promašajima gostujućeg košarkaša Sadetina Donata, koji izvodi slobodna bacanja uz baš veliki luk kojim lopta putuje do koša. Nije baš precizan, dao je jedan od samo tri penala, promašivši dodatno bacanje posle svog pogotka iz igre. Crno-beli vode sa 82:59.

38' - Trojka Madara, Partizan privodi ovaj meč kraju u stilu koji može da obraduje Obradovića - 82:57.

37' - Partizan vodi sa 79:55 nakon što je Donat zakucao loptu u koš Partizana, a Trifunović (sa zaštitnom maskom na licu) odgovorio snalažljivim pogotkom, bacivši loptu o tablu pre nego što je ona prošla kroz obruč. Još tri minuta do kraja.

36' - Glas pokušava da postigne koš, ali nije uspeo ni iz reketa u prethodnoj akciji, ni sa distance u novoj situaciji. U nastavku napada, faluran je Balša Koprivica.

35' - Raste prednost Partizana, 74:49 donose Ledej pogotkom, pa Trifunović slobodnim bacanjima.

34' - Kevin Panter odlazi na klupu, uz ovacije publike kojoj otpozdravlja. Dao je 19 poena, šutirao 5/5 za dva, 1/6 za tri, uz po tri skoka i asistencije. Umesto njega, na terenu je Gregor Glas. Crno-beli vode 70:49.

32'- "Meša karte" Obradović, na terenu su Trifunović, Mur, Panter, Ledej i Koprivica. A Dalas Mur novom trojkom donosi 70:47 Partizanu, koji ne popušta.

31' - Počela je poslednja četvrtina utakmice.

Foto: Twitter/KK Partizan

Tekst potpisa

Kraj treće četvrtine, Partizan vodi sa 64:41 nakon što je ovu deonicu dobio sa čak 23:7. Sjajna odbrana crno-belih, sveli su rivala na 28,6% šuta iz igre u ovom periodu, četiri puta mu ukrali loptu...

29' - Dalas Mur pogađa koš gostiju sa velike distance, Partizan sada vodi sa 62:41

28' - Odlaze crno-beli na 20 poena razlike, trojka Smailagića, njegova treća na meču (13 poena) donosi 59:39.

27' - Nastavlja se crno-beli juriš, Panter pogađa u situaciji 1-na-1, 54:39 za domaćine, uz 3:21 do kraja treće deonice.

26' - Avramović je podigao celu halu na noge. Prvo je dao trojku za 50:37, a onda je ukrao loptu rivalima, ona je počela da mu beži, ali se fantastično požrtvovanim skokom, usled kog je završio udaranjem u reklame, izazvao ovacije čitave dvorane. Partizan je došao do lopte, a u sledećoj akciji Kevin Panter je pogotkom doneo najveću prednost, 52:37.

24' - Nastavlja se toplo/hladno igranje i jednih i drugih. Madar je dao dva poena, Herison uzvratio trojkom, a onda su i domaćini i gosti prokockali po dva napada. Trenutno je 46:37 za Partizan.

22' - Fantastična atmosfera i dalje... "Dovikuju" se tribine, grmi "'Ajmo crno-beli" sa svih strana. Na terenu je malo mirnije, nisu iskoristili napade ni gosti, ni domaćini (Madaru je pobegla lopta pod košem Turk Telekoma), i dalje je 44:34.

21' - Jam Madar trojkom "otvara" treću četvrtinu, Partizan opet ima dvocifrenu prednost, 44:34.

Foto: Twitter/KK Partizan

Tekst potpisa

Kraj poluvremena, i to uz trojku Demira za goste, pa Partizan na velikom predahu ima 41:34. Smailagić predvodi strelce domaćih sa 10 poena, jedan manje je postigao Panter, a sedam je dao Avramović. Džonson (9), Demir (8) i Herison (7) su se istakli u ekipi Turk Telekoma, koji ima više skokova (17-14), ali i više izgubljenih lopti (7-4). Partizan je za dva šutirao sa 64,3% uspešnosti (9/14), trojke 4/13, a gosti za dva 8/16, odnosno 5/15 sa distance.

20' - Engideniz trojkom prekida seriju Partizana od 11 uzastopnih poena - 41:31, posle čega greške i jedni i drugi, ali 4 sekunde do kraja gosti će imati priliku za poslednji napad u drugoj deonici.

20' - Dva slobodna bacanja za Kuruca, oba koristi, i Partizan odlazi na 41:28. 

19' - "Grobari" sve glasnije bodre svoje ljubimce, a to ometa komunikaciju gostujućim igračima koji ulaze u niz defanzivnih grešaka kod "preuzimanja". Usled jednog takvog kiksa, Gejik je napravio nesportsku grešku, mada sudije proveravaju da li je ona, ipak, bila obična... I, promenili su potom prvobitnu odluku, ipak "obična lična".

18' - Nalet Partizana! Posle pomenutih "penala", domaćin je uvećao seriju na 9:0. Naime, zbog tehničke greške dosuđene "klupi" Turk Telekoma, sa koje su se previše besno bunili zbog jedne sudijske odluke, Avramović je najpre dao slobodno bacanje, pa posle oduzete lopte, uspeo da je u kontri položi u koš gostiju - 39:28. Podsetimo, pre dva minuta Turk Telekom je prišao na 30:28.

18' - Kao da se malo "trgnuo" Partizan posle "Žocovog" tajmauta - jeste prvo Ledej izgubio loptu, a Demir to kaznio pogotkom, no onda je koš rivala pogodio Smailagić (deset poena), pa Avramović i Ledej slobodnim bacanjima doneli 34:28. Sada predah traže gosti.

Foto: Twitter/KK Partizan

Alen Smailagić

16' - Herison smanjuje zaostatak gostiju na 30:26 trojkom, pa Željko Obradović traži tajmaut.

15' - Sve je bolji i Turk Telekom. Lakše pronalazi rešenja za Partizanovu odbranu, ređaju se pogoci Gejika, pa opet Džuana Džonsona, što je goste primaklo na 30:23, jer je u međuvremenu Dalas Mur jedini dao koš za domaćina.

13' - Razigrao se Alen Smailagić, prvo je trojkom doneo 26:16 Partizanu posle koša Džonsona, a kada je dalekometni pogodak postigao Engideniz, Smailagić je stigao do osmog poena, donevši 28:19 domaćinu.

11' - Crno-beli preko Koprivice dolaze lako do 23:12, a jedini problem za sada predstavljaju tri lične greške Kevina Pantera, najboljeg strelca do ovog trenutka.

Kraj prve četvrtine, Partizan vodi sa 21:12, što i ne čudi jer je šutirao sa po 50% i za dva i za tri poena (4/8, odnosno 3/6), uz osam skokova i samo jednu izgubljenu loptu, a devet poena Pantera. Gosti su zaustavljeni na 37,5% šuta za dva (3/8), svega 1/7 sa distance, uz devet skokova i tri izgubljene lopte.

10' - Crno-beli su potpuno zaustavili glavno oružje rivala, Aleksa Pereza (18 poena i 13 asistencija u prvom kolu, trenutno šut 0/3 i jedno uspešno proigravanje saigrača).

9' - Nastavlja Partizan gde je stao. Panter je i dalje u glavnoj ulozi, pogodio je "dvojku", pa onda tri slobodna bacanja, za 21:12.

7' - Utakmici prisustvuje 6.136 navijača.

7' - Pogađa sada, i to sa pet metara, Jam Madar, a posle promene rezultata na 16:7, podigunutim rukama poziva navijače da još glasnije bodre crno-bele, iako je i do ovog trenutka podrška sa tribina na izuzetnom nivou. Tajmaut traže gosti...

6' - "Brza paljba" Partizana: posle odlaska na +4 jednim slobodnim bacanjem Kevina Pantera, upravo on je dobio loptu posle ofanzivnog skoka Koprivice i trojkom odmakao domaćine na 14:7.

6' - Posle Smailagićeve blokade, na drugoj strani terena u strelce se upisuje Balša Koprivica - 10:7 za crno-bele.

6' - Avramović postiže svoje prve poene, donosi +3 crno-belima, ali uzvraća Aron Herison - 8:7. Potom Smailagić drugi uzastopni put promašuje trojku...

5' - Vraća se Turk Telekom "u život", Berk Demir pogađa trojku nakon što je Zak Ledaj izgubio loptu - 6:5.

4' - Herison "upisuje" goste na semafor, i to slobodnim bacanjima - 6:2.

3' - Drugi put u nizu crno-beli uspevaju da iznude ofanzivni prekršaj rivala, no Smailagić potom nije uspeo da još jednim dalekometnim pogotkom uveća postojeću prednost od šest poena razlike.

3' - Posle greške gostiju, odlično je Partizan organizovao akciju, a Ledej iz desnog ugla pogodio trojku - 6:0.

2' - Prvi pogodak na meču - trojka Alena Smailagića, na oduševljenje "grobara" koji su i pre meča gromoglasno bodrili svoje ljubimce.

2' - Džonson je probao sa poludistance, posle dva pivota, ali ni on nije precizan, i dalje je 0:0.

1'- Ogut nije pogodio koš domaćih, a onda mu se "revanširao" Panter, koji je neprecizno šutirao sa distance.

1' - Utakmica je počela, prvi napad imaju gosti.

20.29 - Odlukom Željka Obradovića, startna petorka Partizana je: Avramović, Panter, Kuruc, Smailagić, Lidej; Što se tiče Turk Telekoma, trener Burak Goren je odlučio da meč počnu Ogut, Demir, Herison, Džonson i Elis

20.23 - Halom "Aleksandar Nikolić" odjekuje pesma "grobara". Sprema se spektakl...

20.11 - Dan je počeo svečano u crno-belom taboru, zbog 27. rođendana Dalasa Mura:

Uoči meča

Igrali su crno-beli već pred beogradskom publikom otkako se na kormilo stručnog štaba vratio legendarni Željko Obradović, ali to je bilo u ABA ligi. A ovaj duel je poseban, jer - čuvenom stručnjaku je to tek drugi međunarodni meč na klupi Partizana u našoj prestonici, prvi posle 29 godina.

Predvođen Obradovićem, Partizan je u prvom kolu pobedio u gostima ekipu Hamburga sa 97:106, i to uz nestvarnih 76,9% realizacije šuta za dva poena, a čak 46,7% kada se o trojkama radi.

FOTO: KK Partizan/Dragana Stjepanović/ABA liga

Željko Obradović

Uspešan je bio i Turk Telekom, koji je uz 18 poena, 13 asistencija i četiri osvojene lopte Aleksa Pereza savladao kod kuće Bulonj Metropolitan sa 73:65, i to posle preokreta.

Partizan i Turk Telekom danas igraju peti put, crno-beli su trijumfovali u tri od poslednja četiri meča, a Turci su ih poslednji put savladali u sezoni 2018/2019, kada su takođe igrali u Evrokupu.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba