ZVEZDA U DRAMI ISPUSTILA TRIJUMF: Evroliga ne prašta propuštene zicere

Novosti online

26. 10. 2021. u 16:02 >> 20:57

ZVEZDA je u Evroligi doživela novi poraz. Ovoga puta je od nje na svom terenu bio bolji Monako (70:62), koji je vodio sa 12 razlike, pa gubio sa pet, a onda u završnici preuzeo kontrolu i to nakon nekoliko velikih kikseva rivala iz srpske prestonice.

ЗВЕЗДА У ДРАМИ ИСПУСТИЛА ТРИЈУМФ: Евролига не прашта пропуштене зицере

FOTO:KK Crvena zvezda

Crveno-beli su, poput prethodnog nastupa u elitnom takmičenju, rano ušli u ofanzivne probleme, što su samo donekle nadoknađivali izuzetnom borbenošću u odbrani, ali i individualnim bravurama najpre Kuzmića, a onda Voltersa. One, na kraju, nisu bile dovoljne za uspeh.


Pokušavao je isprva trener Dejan Radonjić da "razmrda" ekipu serijom brzih izmena, ali dve boljke nikako nije uspevao da zaleči. Najpre, njegova ekipa je dozvoljavala dosta ofanzivnih skokova rivalima, a pritom je kuburila sa šutem sa distance (svega 1/9 u prvom poluvremenu, a ukupno 3/21). Otuda i polako ali konstantno narastanje razlike u korist Monaka, koji je žarko želeo da pred svojim navijačima (među kojima je bila i grupa "delija"), prekine niz od tri uzastopna evroligaška poraza.


Domaćin je na kraju uvodne deonice došao do +9, imao i 29:17 početkom druge, a zatim se desio dvominutni juriš gostiju, koji su se serijom od deset uzastopnih poena vratili u život.

FOTO: N. Paraušić

Dejan Radonjić


Radonjić je tokom velikog predaha insistirao da se obrati dodatna pažnja na odbranu u tranziciji, ali bilo je jasno da neko mora da ozbiljnije pomogne u napadu Voltersu (12 poena za prve dve četvrtine, bez promašaja iz igre - 5/5) i Kuzmiću (osam poena), što je samo na momente, a najviše tokom pomenute serije, uspevalo Ognjenu Dobriću, strelcu sedam poena u dve prve deonice.


Ono na šta strateg crveno-belih nije mogao da utiče, jeste suđenje trojke Pukl - Perez - Rosi, koji su svojim odlukama u završnici druge deonice prilično iznervirali goste, dopuštajući grubu igru njihovih suparnika, čak i neke očigledne greške u koracima. No, nije suđenje bilo presudno za silne promašene trojke i šest ofanzivnih skokova Monaka, pa je na Zvezdinim igračima bilo da na izazov odgovore na pravi način. I, delovalo je da su sva rešenja našli, bar kada se uzme u obzir nova velika serija, tada od 9:0 na početku drugog poluvremena. Ipak, dva ofanzivna kiksa Holinsa, pa nekoliko propusta gostiju u odbrani, uslovili su da se domaćin iznova razmahne, a naročito je to uradio u završnici treće deonice, kada je nizom od 9:1 za dva i po minuta izgradio +5 pred poslednji period susreta.


On se, na žalost Zvezdinih pristalica, nije odvijao kako su želeli. Zicere su promašivali i dotad odlični Volters, i Dobrić, baš kad "ne treba" pogađao je trojke Majk Džejms, a kako je lopta počela da beži iz ruku crveno-belih, Monako je kontrolisao i igru i rezultat, koji je po njega sve vreme bio pozitivan. Čak i kada bi dolazilo do loših poteza domaćih, poput glasnog protesta Džejmsa i tehničke greške, crveno-beli to ne bi koristili u punoj meri. Čas bi Ostin Holins nagazio aut-liniju sa loptom u posedu, čas bi se desio promašaj s polu-distance i - kako je vreme neumoljivo isticalo, nije ga ostalo dovoljno za preokret, pa je trijumf pripao ekipi trenera Zvezdana Mitrovića.

Monako - Crvena zvezda 70:62 (21:12, 20:24, 15:17, 14:9)

Monako - Dvorana: Gaston medesin; Gledalaca: 3.119; Sudije: Pukl, Perez, Rosi

Monako: Li 2, Vesterman 3, Dialo 19, Bucei, Monteijunas 14, Outara 3, Faje, Grej, Anđušić 12, Traore, Hol 9, Džejms 8

Crvena zvezda: Lazarević nije igrao, Volters 18, Uskoković, Davidovac, Mitrović 2, Lazić 3, Kalinić 14, Dobrić 8, Holins 3, Simonović, Kuzmić 10, Cirbes 4

Evroliga, 6. kolo - rezultati

Monako - Crvena zvezda 70:62

Fenerbahče - Barselona 74:76

Olimpijakos - Alba 87:83

Makabi - Žalgiris 76:72

Bajern - Armani 83:77

Sreda

Uniks - Baskonija 18

Zenit - Real 19

Asvel - CSKA 20

Panatinaikos - Anadolu Efes 20

Tabela:

Barselona 6-0 
Olimpija Milano 5-1
Real 5-1
CSKA 5-1
Olimpijakos 4-2
Makabi 4-2
Lion 3-2
Baskonija 3-2
Zenit 3-2
Monako 3-3
Fenerbahče 2-4
Crvena zvezda 2-4
Alba 2-4
Bajern 2-4
Anadolu Efes 1-4
Panatinaikos 1-4
Uniks 1-4
Žalgiris 0-6

Evo i kako je meč protekao uz prenos na portalu "Novosti":

 
KRAJ! Monako - Crvena zvezda 70:62

40' - Dialo precizan sa linije penala, Monako odlazi na 68:62 uz 30,8 sekundi do kraja, tajmaut traži Dejan Radonjić.

40' - Volters je probao da ubaci trojku, nije uspeo, Kuzmić je bio najbliži lopti, no ... prejaku ju je odbio i - ona pripada rivalu. Zvezdin dalekometni šut večeras je 3/21

39' - Dialo je uhvatio loptu posle promašaja kolege, fauliran je i dao je samo prvo slobodno bacanje - 66:62, još 75 sekundi do kraja.

39' - Posle tajmauta Dejana Radonjića, Nejt Volters pogađa koš rivala iz prodora, 65:62. Još minut i po do kraja, predah sada traži njegov kolega.

38' - Nikola Kalinić pogađa jedno slobodno bacanje, lopta je za Zvezdu posle pomenute tehničke greške, ali Dobrić šutira sa pet metara - vrlo loše...

38' - Kalinić gubi loptu u napadu Zvezde, potom Volters pravi prekršaj posle kog monako odlazi na +6, a zatim Ostin Holins sa loptom u posedu - gazi aut-liniju. "Klizi" ova utakmica iz Zvezdinih ruku... Monako vodi sa 65:59 uz 2:23 do kraja, a nerviraju se oba trenera. Dejan Radonjić jer njegovoj ekipi ne ide, a Zvezdan Mitrović jer je Majk Džejms dobio tehničku grešku zbog protesta.

37' - Bucijel je promašio oba slobodna bacanja, ostaje 63:59, uz 3:06 do kraja.

37' - Sudije su zaustavile meč, kako bi pregledale snimak. Džejms je šutirao sa osam metara i promašio ceo koš, njegov saigrač Bucijel je uhvatio loptu i šutirao, a nije bio precizan. Međutim, arbitri su smatrali da je došlo do prekšraja prilikom tog šuta i, posle pregledanja snimka, to i obelodanile. Slobodna bacanja za igrača Monaka...

36' - Ne ide Zvezdi u završnici... Lopta beži iz ruku Nejta Voltersa, odlazi u aut.

35' - Kalinić igra 1-na-1 i pogađa koš rivala, 60:59, raduju se njegovi saigrači, ali ne dugo - Majk Džejms pogađa trojku (2/6 šutira s distance), odlazi Monako na 63:59, a potom Cirbes pravi prekršaj u napadu. Odnos faulova u 4. četvrtini je 5:1 "za" Zvezdu.

34'- Dobrić je probao da postigne trojku za izjednačenje, nije uspeo, a onda je Majk Džejms klasičnim košarkaškim "divljanjem", za kog bi ga mnogi treneri izbacili s parketa, probao da postigne ubaci loptu u koš Zvezde. Nije uspeo, novi napad imaće crveno-beli koji gube sa 60:57.

33' - Akcija Kalinić - Davidovac - Cirbes primakao je Zvezdu na -3, a onda je Li drugi put u nizu promašio, pa je rezultat ostao 60:57. 

32' - Ne ide Zvezdi na početku četvrte deonice, brzo je primila dva koša, postigla jedan i to iz tri ofanzivne akcije, a onda promašila dva zicera (Dobrić i Volters)... Monako vodi sa 60:55, a mogao je i sa više da Montijenas nije počeo sa egzebicijama - i to tako što je loptu poslao u publiku, umesto saigraču.

Kraj treće četvrtine, košem Danila Anđušića iz kontranapada, posle lošeg dodavanja Voltersa, Monako je došao do vođstva od 56:53. U Zvezdi su i dalje najefikasniji Volters (16 poena) i Kuzmić (10), ali trojke i dalje šutira gostujući tim (3/17), koji u skokovima gubi bitku sa 15-24 i ima jednu izgubljenu loptu više (12-11).

30' - Motijeunas dvojkom "odgovara" na jedno dobro slobodno bacanje Dobrića, Monako sada vodi i to sa 54:53.

29' - Trojkom Majka Džejmsa domaćin dolazi do izjednačenja, 52:52.

28' - Nakon novog promašaja Anđušića, Uskoković je izgubio loptu, a Dialo, koji mu je i uzeo - pogodio je koš Zvezde. Usledio je novi kiks crveno-belih, a loptu je izgubio Luka Mitrović - 49:52.

FOTO:KK Crvena zvezda

Ognjen Dobrić

27' - Danilo Anđušić, posle sjajnog početka meča i ranih osam poena, ostaje na deset posle najnovijeg promašaja, i to s distance. A iako Zvezda nije uhvatila loptu, već rival, dobrom odbranom ga je naterala na vrlo loš šut (Motiejunas), što na drugoj strani terena koristi Branko Lazić - asistenciju Uskoskovića koristi za trojku, 47:52.

26' - Nikola Kalinić s linije penala pogađa oba puta i, pred TV tajmaut, vraća Zvezdi prednost, 47:49.

25' - Holins je upropastio dva poslednja napada koja je želeo da završi šutevima, prvo je promašio trojku, potom je blokiran... Koristi to Majk Džejms da poravna rezultat, 47:47.

24' - Posle koša Dialoa, kojim je prekinut Zvezdin niz, Volters je lepo proigrao Kuzmića, a ovaj šutem iz reketa doneo 43:47.

23' - Nastavlja se juriš crveno-belih, Kalinić posle serije driblinga i izvrsnog bloka Kuzmića, pogađa za vođstvo od 41:45. Serija Zvezde od 9:0 na startu drugog poluvremena.

22' - Opet Nejt Volters! Serija Zvezde od sedam uzastopnih poena, vode gosti sa 41:43. A, podsetimo, gubili su sa 29:17 sredinom druge deonice.

21' - Nastavlja Volters da pogađa bez promašaja, 6/6 iz igre, 15 poena ukupno, a potom Nikola Kalinić svojim prvim pogotkom i to trojkom donosi izjednačenje - 41:41.

Kraj poluvremena, Monako vodi sa 41:36, što i ne čudi jer je Zvezda šutirala trojke 1/9, a domaćin imao veliku prednost u skokovima 17-10.

20' - Treći put u nizu Dejan Radonjić traži da se dosudi prekršaj nad njegovim igračima. U prethodna dva napada poentirali su Volters, pa iz okreta Maik Cirbes, oba puta uz kontakt s rivalima, ali se arbitri nisu oglašavali.

19' - Kalinić se smeje, trener Radonjić vrti glavom, Kuzmić "prevrće oči" u neverici. Sudije nisu "svirale" očiglednu grešku u koracima Parizu Liju, već se on na kolenima kretao s loptom u naručju, a onda je dosuđeno podbacivanje... 

18' - Nejt Volters šutira 4/4 kada se o dva poena radi, a novim pogotkom primakao je goste na 35:32. Ukupno je dao deset poena.

17' - Motiejunas koristi dobro dodavanje Anđušića u pik-en-rol akciji Monaka, 35:30 za Zvezdinog suparnika, koji je u prethodnoj akciji imao neverovatnu podršku sudija jer očigledni prekršaj nad Kalinićem nije dosuđen.

17' - Revija slobodnih bacanja u ovom minutu. Tri u nizu ubacio je Ognjen Dobrić, a onda je i Donatas Motiejunas bio precizan, i to dvaput - 33:30.

16' - Donta Hol se razigrao, na radost domaće publike. Posle ofanzivnog skoka je zakucao i prekinuo nalet Zvezde, pa sada Monako vodi sa 31:27.

15' - Kakva serija Zvezde! Dobrić pogađa, pa Kuzmić, a onda posle ukradene lopte, Nejt Volters je dao koš i slobodno bacanje. Nadovezao se na to i Holins, pa serijom 10:0 za manje od dva minuta crveno-beli prilaze na 29:27.

14' - Donta Hol precizan, 29:17 za Monako, ali kao da Zvezda podiže nivo igre u odbrani...

13'  - Posle pet uzastopnih poena domaćina, Dobrić pogađa koš rivala, Zvezda je na jednocifrenom zaostatku, 26:17

11' - Konačano malo razloga za radost pristalica Zvezde koji su u hali, Volters pogađa  koš rivala iako je fauliran, pa dodatnim bacanjem primiče Zvezdu na 21:15.

Kraj prve četvrtine, velikih 21:12 za Monako posle mini-serije u završnici ovog perioda. Zvezda je šutirala 5/9 za dva, ali 0/4 za tri, imala je skoro dvostruko manje skokova (6-11), a jedini njen igrač koji je dao više od dva poena je Kuzmić (6). Anđušić je najefikasniji na meču, sa osam, a šest je ubacio i njegov kolega Alfa Dialo.

10' - Majk Džejms je ušao u igru, nije uspeo da postigne trojku sa osam metara, ali je Dialo iz "odbojke" doneo 16:10 domaćinu, pa trener Zvezde Dejan Radonjić traži tajmaut u poslednjem minutu prve deonice.

9' - Dobrić je, uz kontakt sa defanzivcem domaćih, promašio zicer, sada je promašio i Luka Mitrović. Srećom po crveno-bele, promašuju i njihovi rivali, čak i iz kontri, pa je i dalje 14:10.

7' - Anđušić postiže dva poena sa penala (osam zasad), nadovezuje se na to Dialo posle izgubljene lopte Davidovca, pa Monako vodi sa 14:10.

6' - Nova trojka Danila Anđušića, druga na ovom meču, a potom sa polu-distance uzvraća Ognjen Kuzmić, 10:10.

5' - Brz odgovor gostiju: Volters poentira iz prodora, a potom Kalinić posle odlične odbrane Crvene zvezde, 7:8 za tim iz Beograda.

5' - Taman što je Kuzmić postigao prvi Zvezdin koš iz igre, na isteku četvrtog minuta, a Zvezda se potom odbranila - crveno-beli su izgubili loptu u brzoj akciji, što domaćin kažnjava - 7:4.

4' - Neverovatan koš Danila Anđušića. Sa više od osam metara, držeći loptu jednom rukom, od table je uspeo da ubaci loptu kroz obruč - 5:2.

3' - Ponovo polovičan učinak Kuzmića sa linije za slobodna bacanja, rezultat je 2:2.

3' - Zvezda je i dalje bez koša iz igre. Jedan napad joj je završen gubljenjem lopte, jedan prekršajem, a potom su promašili Davidovac, pa Holins. Sada je priliku da poentira imao Kuzmić, faulirao ga je Anđušić, a sudije gledaju snimak da vide ima li osnove da se taj prekršaj proglasi namernim...

2' - Na isteku drugog minuta, Dialo utrčava pod koš Zvezde, koristi dobro dodavanje Matiejunasa da poentira - 2:1.

2' - Posle Lija u prvoj akciji, promašuje i Anđušić, pa je Monako i dalje na "nuli", a "upisivanje" Zvezde sprečio je prekršaj Fajea nad Kuzmićem (koji je potom pogodio samo prvo slobodno bacanje).

1' - Promašili su i igrači Monaka, i Volters na drugoj strani, koji je došao do lopte ali ju je onda izgubio.

1' - Utakmica je počela, prvi napad ima domaćin.

18.58 - Intonira se himna Evrolige, još nekoliko trenutaka i počeće ovaj evroligaški duel.

18.57 - Evo i startnih postava. Za Zvezdu od prvog minuta igraju Volters, Holins, Davidovac, Kalinić i Kuzmić, a za Monako Li, Anđušić, Dialo, Faje i Matiejunas.

18.55 - U toku je predstavljanje timova, uskoro će i početak meča.

18.05 - Iako do početka meča ima skoro sat vremena, pojedini igrači Crvene zvezde već su na zagrevanju.

Oba kluba su izgubila u prethodnoj rundi nadmetanja, Monako na terenu Baskonije sa 78:66, a Zvezde kod kuće od Albe sa 63:78. Pritom, domaćin ovog susreta je u nizu od tri poraza, i to posle dva uvodna trijumfa.

Crveno-beli su, takođe, na učinku 2-3, i to posle dva uzastopna poraza.

Ovo je istorijski, prvi evroligaški susret pomenutih klubova, koji su se sastali u Evrokupu u sezoni 2018/2019. Interesantno, u oba tadašnja meča pobedili su gosti.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)